FOTO: Nivo Dunava kod Novog Sada i dalje raste, ovo je prognoza za naredne dane

Nivo vodostaja Dunava kod Novog Sada i dalje je u porastu, a do subote će, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dostići 600 cm.
FOTO: Nivo Dunava kod Novog Sada i dalje raste, ovo je prognoza za naredne dane
Foto: 021.rs
Dunav kod Novog Sada je trenutno na 460 cm, a već sutra će biti na 540 cm.
 
Nakon toga Dunav nastavlja da raste na 570 u petak, a 600 cm u subotu.
 
Za sremsku stranu granica za proglašavanje redovne odbrane od poplava je 450 cm, zato što postoje objekti koji su izgrađeni sa nižom kotom nego novosadska strana. Za novosadsku stranu granica redovne odbrane je 550 cm, što znači da će je Dunav preći već u petak.
Granica vanredne odbrane od poplave za Dunav kod Novog Sada je 700 centimetara.
 
Božidar Beloš iz JVP "Vode Vojvodine" rekao je da će Novi Sad ostati ispod opsega redovne i vanredne odbrane.
 
Prema njegovim rečima, usporavanje tendencije porasta Dunava sa 40 na 20 centimetara dnevno značajno je da se ne bi ponovile slike iz Evrope.
 
Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević istakao je da se na terenu vidi da neće biti vanredne odbrane od poplava, ali da će oni i dalje biti oprezni i spremni sa ljudstvom i opremom.
 
"Dunav će se izliti u pojedinim naseljima koja su bespravno građena, van zone odbrambene linije od poplava, ali JVP 'Vode Vojvodine', kao društveno odgovorno preduzeće, biće u kontaktu sa lokalnim samoupravama kako bi se pomoglo tim ljudima", izjavio je Kružević.
 
 
Na terenu širom Vojvodine su i vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je saopštio MUP, oni redovno obilaze područja potencijalno ugroženih zbog poplava na osnovu informacija javnih vodoprivrednih preduzeća i najavljenog povećanja vodostaja Dunava.
Nivo Dunava u Mađarskoj opada
 
Nivo Dunava je u Mađarskoj dostigao vrhunac Mađarskoj i vodostaj sada opada, ali će upozorenja na poplave ostati na snazi do subote posle podne, izjavio je zvaničnik mađarskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Tanjug.
 
"Nivo vode se smanjuje duž celog vodotoka, ali operacije odbrane od poplava i dalje se sprovode na 29 lokacija pod nadzorom države, kao i na još 41 lokaciji pod nadzorom lokalnih vlasti", izjavio je državni sekretar u parlamentu Bence Retvari na konferenciji za novinare nakon sastanka operativnog tela zaduženog za zaštitu od poplava, prenosi agencija MTI.
 
On je dodao da se sve lokacije nakon poplava dezinfikuju prema detaljnim smernicama koje je lokalnim vlastima prosledio nacionalni centar za javno zdravlje.
  • Vlada

    25.09.2024 11:53
    Ludost
    Mi sada plaćamo Vodama Vojvodine da sanira štetu i pomaže nelegalnim naseljima. Ta naselja su nastala svesnim kršenjem zakona, a odgovorni za ta dela nikada nisu snosili posledice. Umesto da budu kažnjeni, sada se čak finansijski pomaže onima koji su učestvovali u nelegalnoj izgradnji.
  • Uki

    25.09.2024 11:52
    Po najsvežijim informacijama pik talasa je pomeren sa subote na petak i iznosiće max 544 umesto prethodnih 600
  • NS

    25.09.2024 11:48
    JVP “Vode Vojvodine“ nije društveno odgovorno već veoma neodgovorno preduzeće. Neko je zidao divlje kuću/vikendicu gde se to ne radi. Kraj Dunava ide samo sojenica, to znaju svi Vojvođani. I sada će se neodgovorno koristiti pare iz fonda koji svi punimo da se pomogne onima koji su bahati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti