Stanje socijalne zaštite u Novom Sadu: Preopterećenost, nedostatak radnika i usluga

Centar za socijalni rad u Novom Sadu sa odeljenjima u Beočinu i Sremskim Karlovcima, često je preopterećen velikim brojem predmeta, kao i različitim nadležnostima.
Stanje socijalne zaštite u Novom Sadu: Preopterećenost, nedostatak radnika i usluga
Foto: 021.rs (ilustracija)
Novosadska ustanova socijalne zaštite je na kraju prošle godine imala 179 zaposlenih, a od toga je 139 bilo zaposleno na neodređeno vreme, dok su ostali imali ugovore na određeno. 
 
Centar ima 33 socijalna radnika, 36 psihologa, 20 pedagoga, šest sociologa i dva specijalna pedagoga. U ovoj ustanovi radi 19 pravnika. 
 
Od toga je u Službi za zaštitu dece i mladih angažovano 38 stručnih radnika (15 psihologa, 13 pedagoga i 10 socijalnih radnika), piše u Izveštaju o radu CSR koji će se u petak, 27. septembra, naći pred odbornicima Skupštine grada.
U okviru Službe za zaštitu dece, tokom prošle godine četiri radnika je prekinulo radni odnos, dva radnika su bila na dužem bolovanju, a tri na neplaćenom odsustvu od godinu dana. Poslednjeg dana prošle godine u ovoj službi su bila angažovana 22 stručna radnika, i to kao voditelji slučaja i supervizori, kao i jedan rukovodilac službe.
 
"Stručni radnici su u velikom broju ukazivali na iscrpljenost, umor i teškoće zbog velikog broja zaduženih predmeta po stručnom radniku", piše u Izveštaju Centra.
 
U ovoj ustanovi ukazuju i na to da naša sredina ne raspolaže dovoljnim brojem hraniteljskih porodica i da se sve veći broj dece smešta u ustanove zaštite izvan Novog Sada. Ističu i da u Vojvodini ne postoji ustanova namenjena maloletnim počiniocima krivičnih dela. 
 
"Stručni radnici često odlaze na terene po celoj Srbiji, što zahteva dodatne resurse. Smeštajni kapaciteti u ustanovama socijalne zaštite su nedovoljni, te određenom broju dece nije obezbeđeno trajnije zbrinjavanje. Uprkos aktivnom uključivanju rukovodilaca i inspekcijskih organa, i dalje određen broj dece sa psihijatrijskim teškoćama i problemima u ponašanju nema obezbeđen smeštaj", navodi se u dokumentu.
Nadležni u ovoj ustanovi socijalne zaštite napominju da u okviru primarne i sekundarne zdravstvene zaštite deci nije dostupna usluga psihijatra, te da je u okviru tercijalne zaštite dostupna u vrlo ograničenom obimu, što posebno otežava rad na zaštiti interesa dece sa poremećajima u ponašanju.
 
Ko su korisnici Centra za socijalni rad?
 
U toku 2023. godine evidentirano je 25.103 korisnika Centra za socijalni rad, dok je zajedno sa odeljenjima u Beočinu i Sremskim Karlovcima bilo ukupno 27.439 korisnika. 
 
Korisnici usluga socijalne i porodično-pravne zaštite koje pruža Centar, čine 8,13 odsto ukupnog broja stanovnika Grada, u odnosu na broj popisanih građana 2022. godine. Broj korisnika se, inače, u odnosu na 2022. godinu povećao za tri odsto. 
 
Najbrojniji su korisnici novčane socijalne pomoći. Njih je prošle godine bilo između tri i četiri hiljade.
 
Osim toga, u usluge Centra za socijalni rad spadaju i žene i deca žrtve nasilja, deca privremeno ili stalno bez roditeljskog staranja, osobe potpuno ili delimično lišene poslovne sposobnosti, deca sa problemima u ponašanju i osobe u situaciji beskućništva.
 
Broj prijava nasilja u porodici raste - Sigurna kuća i dalje bez jednog uslova za licencu
 
Broj prijava za nasilje u porodici se u dužem vremenskom periodu kontinuirano povećava, piše u Izveštaju. 
 
U petogodišnjem periodu broj prijava je na visokom nivou, od više od 2.000 godišnje. Pre deset godina je broj prijava bio četiri do pet puta manji, a "veliku promenu donela je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici". 
 
U 2023. godini bilo je 2.256 prijava nasilja Centru za socijalni rad. 
 
Za tih godinu dana Sud je izrekao 150 mera zaštite od nasilja u porodici prema Porodičnom zakonu. Mere su se uglavnom odnosile na zabranu daljeg uznemiravanja člana porodice i zabranu prilaska. 
 
U okviru novosadskog Centra za socijalni rad postoji i Sigurna ženska kuća za zaštitu žena žrtava nasilja. Tokom prošle godine u okviru ove službe realizovani su različiti oblici pomoći i podrške za ukupno 211 žrtava nasilja u porodici. 
 
Za to vreme u Sigurnoj kući je boravilo 120 korisnika, 53 žene i 67 dece. Prosečni mesečni broj korisnika ovog objekta je 21. 
 
U 2023. godini je broj korisnika Sigurne ženske kuće porastao za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Kako se navodi u Izveštaju, najveći broj žena smešten je u ovu ustanovu na osnovu inicijative policije, odnosno dežurnog radnika Centra za socijalni rad, i to neposredno nakon izloženosti nasilju.
 
Žene primljene u Sigurnu kuću su pretežno bile fizički zlostavljane, ali bilo je korisnica koje su se javljale zbog psihološkog i seksualnog zlostavljanja.
 
Od ukupnog broja žena smeštenih u ovu ustanovu, čak 79 odsto je imalo izrečene hitne mere u osnosu na počinioce. 
 
"Može se zapaziti da i dalje deca nisu dovoljno prepoznata od strane nadležnih policijskih službenika koji vrše procenu rizika i izriču hitne mere", piše u Izveštaju. 
 
Kao jedan od problema sa kojim se suočavaju kada je reč o Sigurnoj kući, zaposleni ističu nepristupačnost za osobe sa fizičkim invaliditetom koje koriste kolica. 
 
Osim toga, Sigurna ženska kuća u Novom Sadu još nije dobila licencu Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U Izveštaju odgovorni priznaju da i dalje nije ispunjen jedan uslov iz jednog člana Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. 
 
Prema navedenom članu potrebno je da prihvatilište kapaciteta 20 korisnika ima sedam stručnih radnika i tri saradnika neposredno angažovanih u radu sa korisnicima smeštaja. Trenutno u Sigurnoj ženskoj kući poslove obavljaju četiri stručna radnika, od kojih jedan obavlja i poslove rukovođenja i jedan saradnik. 
 
Pod starateljskom zaštitom 196 dece
 
U toku prošle godine je u Službi za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad u Novom Sadu otvoreno više od 7.000 predmeta, u kojima se Centar pretežno bavio decom mlađom od 17 godina. 
 
Njih 18 je stavljeno pod stalnu starateljsku zaštitu, uglavnom zbog lišenja roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti. Poslednjeg dana u godini pod starteljskom zaštitom na području Novog Sada je bilo 196 dece, od toga je onih starosti do dve godine bilo 12.
 
Deca pod starateljskom zaštitom su najčešće bila u hraniteljskim porodicama, zatim kod srodnika. Oko osam odsto dece bilo je u domskom smeštaju, a nekoliko ih je bilo i u Prihvatilištu. 
 
Prošle godine doneto je i 39 rešenja o prestanku mere starateljske zaštite, zbog vraćanja roditeljskog prava, navršavanja punoletstva i usvojenja. Usvojeno je šest mališana, i to troje starosti do dve godine, a troje od tri do pet godina. Sva usvojena deca su devojčice. 
 
Doneto je i 45 rešenja o privremenom starateljstvu za decu, najčešće zbog neadekvatnog roditeljskog staranja. 
 
Bilo je i 79 upućivanja u Sigurnu dečiju kuću. Kako se navodi u Izveštaju CSR, najveći broj dece kojima je obezbeđivan smeštaj došao je iz srodničkih porodica. Od 79, 71 dete je napustilo dečiju kuću prošle godine, najveći broj njih vraćen je u biološku porodicu. Prosečna dužina boravka u ovom prihvatilištu je 40 dana.
 
U okviru Centra za socijalni rad funkcioniše i Svratište za decu i mlade, koje u proseku svakog dana poseti 67 dece koja su u teškoj životnoj situaciji. Ovo svratište posećuju deca koja spavaju na ulici, prose, prikupljaju hranu i stvari u kontejnerima, ili čiji članovi porodice rade na ulici.
 
Takođe, postoji i dnevni boravak za decu i mlade iz porodica u riziku namenjen deci i mladima koji pokazuju blaže oblike problema u ponašanju i teškoće u organizaciji slobodnog vremena i savladavanju nastavnog gradiva. Usluga je namenjena i mladim osobama kojima je od strane suda izrečena vaspitna mera. Rad ovog boravka znatno otežava nedostupnost psihijatrijske nege.
Skoro 600 korisnika lišenih poslovne sposobnosti
 
Nadležnost centra su i odrasli i stariji korisnici pod starateljskom zaštitom, koji su potpuno ili delimično lišeni poslovne sposobnosti. Na dan 31. decembar prošle godine, ovih korisnika je bilo 596.
 
Takođe, usluge prenoćišta za osobe u situaciji beskućništva koristile su 43 osobe, od kojih su 32 muškarca.
 
U Savetovalištu za brak i porodicu bilo je skoro 800 predmeta i više od 2.000 seansi. Usluge savetovališta koristile su uglavnom žene. Oko 10 odsto klijenata javljalo se zbog nasilja u porodici, primarno u partnerskom odnosu. Najveći broj njih bio je upućen iz Sigurne ženske kuće. 
  • Aleksej

    25.09.2024 14:36
    Uh...
    Da je ovo drzava, a ne kolonija, i da ima zakona neki bi iz centra zavrsili iza resetaka....
  • Buda

    25.09.2024 13:49
    Rade od 8-14h.
  • Robovi

    25.09.2024 13:41
    Centar za socijalni rad uzima novac od svojih sticenika koji su blaze ometeni i mogu nekako da rade fizicke poslove za minimalac.
    Preuzmu im bankovni racun kao da su izvrsitelji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti