Dunav kod Novog Sada nastavlja da raste, ali je vodostaj niži nego što je ranije prognozirano

Dunav je jutros kod Novog Sada dostigao nivo od 528 centimetara.
Dunav kod Novog Sada nastavlja da raste, ali je vodostaj niži nego što je ranije prognozirano
Foto: 021.rs
Voda je počela da ulazi u objekte u naseljima koja su građena van zone odbrambene linije od poplava, kao što su Kamenjar, Ribarsko ostrvo i Šodroš. 
 
Vodostaj će nastaviti da raste i narednih dana, a očekuje se da će u subotu dostići između 540 i 600 centimetara.
Time vodostaj ostaje oko metar ispod nivoa vanredne odbrane od poplava. To je nešto niže nego što je prvobitno prognozirano.
 
Inače, za sremsku stranu grada granica za proglašavanje redovne odbrane od poplava je 450 cm, zato što postoje objekti koji su izgrađeni sa nižom kotom nego novosadska strana. Za novosadsku stranu granica redovne odbrane je 550 cm, što znači da će je Dunav u narednim danima najverovatnije preći.
 
Inače, kako je u sredu, 25. septembra, saopštio kabinet gradonačelnika, prema trenutnoj hidrološkoj situaciji branjeno područje Novog Sada neće biti ugroženo.
Član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Dejan Šijak rekao je da  sve nadležne službe prate stanje Dunava i spremne su da u slučaju potrebe preduzmu odgovarajuće mere.
 
"Kako bismo doprineli boljoj zaštiti objekata građenih u delu Kamenjara i Ribarskog ostrva 5.000 džakova postavili smo na četiri lokacije, a građani koji imaju problem i potrebu za džakovima s peskom mogu da se obrate dispečaru Gradske uprave za inspekcijske poslove", rekao je Šijak.
 
Građani mogu da se obrate Gradskoj upravi za inspekcijske poslove na brojeve telefona 021/4872-402 i 021/4872-403.
Iz "Voda Vojvodine" su ranije rekli da će Novi Sad ostati ispod opsega i redovne i vanredne odbrane, kao i da je tendencija porasta Dunava usporila sa 40 na 20 centimetara dnevno.
 
Direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević naveo je da će se Dunav "izliti u pojedinim naseljima koja su bespravno građena, van zone odbrambene linije od poplava". 
  • Za nekog iz struke

    26.09.2024 13:33
    Nasip po planu njihovom neće pomerati već će ga dograditi oko brodogradilišta.. brodogradilište ima površinu 100000m2 i ako dunav dođe 10m to je oko 1000000m3 vode. Dunav bi to sa danasnjim proticajem napunio za 3min, e ako nas to brani od poplave onda blago nama.
  • Neko iz struke

    26.09.2024 11:53
    E sad zamislite da su "strucnjaci" pomerali nasip u korito Dunava, kakve bi to probleme pravilo!
    Nikad NS H20!
  • coravi desk

    26.09.2024 11:22
    Konacan dokaz koliko nam je potreban Sodros i Kamenicka ada....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.