Testira se brza pruga Novi Sad - Subotica: "Do granice sa Mađarskom vozom ćemo stizati za 76 minuta"

U ponedeljak je počelo testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica, a u utorak je krenula prva vožnja - brzinom od 50 kilometara na čas.
Testira se brza pruga Novi Sad - Subotica: "Do granice sa Mađarskom vozom ćemo stizati za 76 minuta"
Foto: Infrastruktura železnice Srbije
"Testiranje će trajati do 10. oktobra. Nadamo se da ćemo do kraja novembra, odnosno krajem godine, otvoriti ovu deonicu za saobraćaj", rekla je za RTS direktorka "Infrastruktura železnica Srbije" Jelena Tanasković.
 
Tanasković je rekla da je od 24. septembra krenula prva vožnja. 
 
"Ta prva vožnja je išla brzinom od 50 kilometara na čas po nekom planu koji je unapred Dojče ban napravio sa našim ekspertima. Trebalo je prva dva dana da se vozi u toj brzini. Međutim, već juče je brzina podignuta na 70 kilometara na čas. Danas će probati da podignu brzinu na 100, 120 i 140. Ukoliko sve bude kako treba, nadamo se da bi sutra već mogla da se dostigne brzina od 200 kilometara na sat", napomenula je Tanasković.
Prema njenim rečima, to je izuzetno važna informacija jer zapravo govori da nema velikih nepravilnosti, da je urađeno sve kako treba i da sve ide po planu.
 
Kompanija "Dojče ban" će biti u Srbiji do 4. oktobra. 
 
"Nakon toga mi nastavljamo sa testiranjem do 10. oktobra i nadamo se konačnom izveštaju 8. novembra", dodaje ona.
Tanasković očekuje da će se do kraja novembra otvoriti deonica Novi Sad - Subotica.
 
"U svakom slučaju, to će se dogoditi ove godine jer prosto moramo da sačekamo sve sertifikate. Inače, holandska kompanija Rikardo sertifikejšn radi sertifikaciju. Ona je odradila i sertifikaciju prve dve deonice Beograd - Novi Sad, tako da sad rade i ovu deonicu. Naravno, uz sve dozvole i ono što je neophodno kako bi se ova deonica pustila", navela je Tanasković. 
 
Direktorka preduzeća "Infrastrukture železnice" je rekla da će vožnja trajati tačno 76 minuta, onako kako sada merenja pokazuju.
 
"Od Beograda do Novog Sada potrebno je 36 minuta, a od Novog Sada do Subotice vožnja treba da bude u trajanju od 41 minuta. Znači, do granice sa Mađarskom ćemo dolaziti za 76 minuta, kako danas pokazuju sva merenja. Inače, mi smo do sada putovali do Subotice iz Beograda za četiri sata i 37 minuta. Vrlo brzo, već tokom sledeće godine, moći ćemo u toku jednog dana da odemo na kafu u Budimpeštu i da se vratimo", uporedila je Tanasković.
 
Što se tiče mađarskog dela teritorije, eksperti kineske firme koja je kod nas radila, sele se na mađarsku stranu i nastavljaju svoj rad.
 
"Juče sam imala priliku da se sastanem sa kompletnom kineskom delegacijom koja je ovde radila u proteklom periodu i proteklim godinama na izgradnji ove deonice. Oni se sele, nakon što se pusti naša pruga, na mađarsku stranu, tokom sledeće godine bi trebalo da bude puštena i pruga do Budimpešte", istakla je Tanasković.
Dodaje da ćemo za manje od tri sata putovati do Budimpešte iz Beograda, što je zapravo spajanje sa Jugoistočnom Evropom. 
 
"Tu je čvorište, tako da ćemo moći da putujemo u sve evropske zemlje jer iz Budimpešte može da se ide dalje po Evropi i zaista je ta mreža razvijena i funkcioniša odlično", podvukla je ona.
 
Kaže da Evropa izuzetno puno koristi vozove kao prevozno sredstvo i kad uđete u brze vozove - taj komfor je potpuno identičan komforu aviona, možda čak i udobnije jer gledate prirodne predele, pruga uvek ide kroz prirodu i put prođe "neverovatno brzo uz kaficu".
  • Piki

    26.09.2024 21:06
    I
    1980 brzi voz Novi Sad-Vrbas-Backa Topola-Subotica 75 minuta.
    Te godine su samo Slovenija i Vojvodina imale električne lokomotive.
    Isti taj voz do Beograda sa samo jednim stajanjem u Indjiji je išao 60 minuta.
    Pre 45 godina!!!
  • Zla...

    26.09.2024 18:21
    1892.
    Posedujem red vožnje iz 1892. godine. Tamo lepo piše: brzi vlak iz Subotice polazi u 6,26 h , iz Novog Sada u 8,23 h, a u Beograd stiže u 10,05 h. Sve ukupno 3 h i 39 minuta za tu relaciju. Usput je stajao na 12 stanica.
    To je bilo pre 132 godine !!! Baš smo napredovali !
  • Putnik

    26.09.2024 18:20
    NS-BG kasni svaki dan
    Kad god ja idem vozom za BG i nazad vozovi kasne nekad i po vise od 20 min. Stoji se u Indjiji iz nepoznatih razloga iako je to na papiru najbrzi voz. Malo malo pa im neko navodno pokrade kablove. Neko tu nas ozbiljno zaj.... Danas je voz u 16 iz NS opet zestoko kasnio. Ako je i od ovakvih prevaranata i neznalica, mnogo je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.