VIDEO Haos u Skupštini Novog Sada: Sednica uz pištaljke

Sednice u Skupštini grada istovremeno održavaju i vlast i opozicija. Nakon rasprave i opomena, pozvana je i policija.
VIDEO Haos u Skupštini Novog Sada: Sednica uz pištaljke
Foto: 021.rs
Sumirano: 
  • Sednice Skupštine grada vode i vlast i opozicija.
  • Vlast je zakazala redovnu sednicu, a opozicija vanrednu o stanju pijaće vode u Novom Sadu.
  • Došlo je do rasprave između predsednice Skupštine Dine Vučinić i predsedavajuće sednicom opozicije Maje Mrnuštik.
  • Policija se trenutno nalazi ispred Skupštine grada.
  • Pri proglašenju pauze morala je da se obezbedi stolica Dine Vučinić. Njena zamenica je sela na mesto predsednice, a pripadnik obezbeđenja u stolicu zamenice.
Redovna sednica Skupštine grada zakazana je za 10 časova, ali su opozicioni odbornici najavili da će pola sata pre toga započeti sa sednicom koja će imati samo jednu tačku - vodosnabdevanje pijaćom vodom.
 
Za predsedavajuću na sednici koju je sazvala opozicija određena je Maja Mrnuštik iz Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani. Međutim, spor je nastao kada je opozicija ušla u skupštinsku salu, gde su ih dočekali naprednjaci i njihovi koalicioni partneri koji su čekali na početak redovne sednice.
 
Predsednica Skupštine grada sedela je na mestu predsedavajuće i tu je došlo do rasprave između nje i Maje Mrnuštik.
 
 
Sednice su istovremeno započele i vlast i opozicija. Predstavnici vlasti su u jednom trenutku rekli da će zvati policiju i da predstavnici opozicije ne mogu da učestvuju na redovnoj sednici.
 
Vučinić je udaljila Mrnuštik sa sednice, zbog remećenja reda. Mrnuštik nije napustila salu. Opomene je dobilo još nekoliko odbornika opozicije.
 
Predsednica Skupštine Dina Vučinić je nastavila redovnu sednicu, a odbornici glasaju o dnevnom redu. Istovremeno, pored Vučinić stoji Mrnuštik koja vodi sednicu opozicije. Odbornici opozicije se obraćaju tako što stanu ispred Mrnuštik i govore o temi vodosnabdevanja.
 
  
 
Policija se nalazi ispred Skupštine grada.
 
Vučinić je proglasila pauzu, ali je pre toga moralo da se obezbedi njeno mesto, kako ga opozicija ne bi zauzela. Zamenica predsednice Kristina Karaić sela je na mesto Dine Vučinić, a za stolicu zamenice zaseo je pripadnik skupštinskog obezbeđenja.
 
Nakon pauze i zasedanja administrativnog odbora sednica je nastavljena.
Mrnuštik je prethodno poručila da je Vučinić dva puta odbila predlog za sazivanje sednice na kojoj bi se raspravljalo samo o jednoj tački reda, a to je formiranje ekspertske komisije koja bi utvrdila odgovornost za neispravnost pijaće vode tokom avgusta.
 
Po prvi put u 12 godina vladavine naprednjaka u Novom Sadu, opozicija ima dovoljan broj odbornika da samostalno sazove sednicu Skupštine grada, što su ovog puta i učinili. 
 
"Unutra su predstavnici vlasti sa namerom da nas onemoguće u održavanju sednice. Mi nećemo odustati. Pošto nisu našli način da nas spreče, pokušavaju pukom silom fizički da nas spreče. Jedini razlog zbog kog vlast ovo radi jeste izbegavanje istine i suočavanja sa činjenicama. Potrebno je formirati nezavisno telo koje će utvrditi činjenice", navela je Mrnuštik.

Opozicija je na prethodnoj sednici podnela predlog da se na dnevni red stavi i predlog o formiranju komisije koja će utvrditi činjenice u vezi sa vodosnabdevanjem. Međutim, vlast je izglasala da se o tom predlogu uopšte ne raspravlja.

  • Pojašnjenje

    27.09.2024 14:46
    @Dejan
    Vi to stvarno? Pa najmanje ih je 50. Manje je bitno kom poslaničkom klubu pripadaju, na čijoj listi su kandidovani, stvarni ili presvučeni,
    ali radikali su radikali!!! Verujem da to i sami znate no "da pojasnimo da narod razume"
  • Ja

    27.09.2024 14:36
    Napokon su ukapirali i premunjuju odgovarajuću taktiku, sa radikalima ne može drugačije.
  • Zoki

    27.09.2024 14:14
    Bravo Maja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.