Novi Sad jedan od najteže bombardovanih gradova: Kakvo je stanje sa neeksplodiranim projektilima?

Novi Sad jedan je od najteže bombardovanih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Upravo iz tog razloga, na raznim lokacijama potencijalno se mogu pronaći i dalje neeksplodirane naprave.
Novi Sad jedan od najteže bombardovanih gradova: Kakvo je stanje sa neeksplodiranim projektilima?
Foto: Miljan Čubranović
Mina teška skoro 300 kilograma pronađena je nedavno na gradilištu u centru Beograda, a ubrzo nakon toga je uspešno izvađena, premeštena na drugu lokaciju i uništena.
 
Prema podacima Sektora za razminiranje, na teritoriji cele Srbije je tokom godina uništeno skoro 50.000 raznih neeksplodiranih ostataka rata, poput mina, bombi, granata i sličnog. 
Direktor Sektora za razminiranje Bojan Glamočlija za 021.rs kaže da su tokom NATO bombardovanja u Novom Sadu mete bile vojni, privredni, saobraćajni, zdravstveni, obrazovni, stambeni i ostali civilni objekti. 
 
Ne može tačno da navede koliko je ovih naprava na samoj teritoriji grada uklonjeno zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova ima svoju arhivu, a tu su i podaci slučajnih pronalazaka, te posebnih projekata.
 
Foto: Miljan Čubranović
 
"Rafinerija u Novom Sadu je prema našim informacijama bila bombardovana više od 250 puta. Takođe je i 3. aprila 1999. godine uništen i Most slobode dok je saobraćaj i dalje funkcionisao, a tada je prema podacima povređeno sedam osoba", navodi on.
Ističe da je tokom godina Sektor za razminiranje realizovao nekoliko projekata u kojima se radilo na čišćenju neeksplodiranih ubojitih sredstava.
 
Radili su projekte čišćenja lokacije Rafinerije, naselja Jugovićevo, Fruškogorskog koridora, čime je bilo obuhvaćeno i čišćenje Dunava, dok se u posebnom projektu čistio i kanal Dunav-Tisa-Dunav.
 
"Nakon čišćenja ovih lokacija od eksplozivnih ostataka rata može se reći da se otklonila opasnost koju su eksplozivni ostaci rata predstavljali za korisnike zemljišta i životnu sredinu i tad su se stvorili uslovi za bezbedno korišćenje zemljišta. Pri čišćenju kanala smo takođe imali pronalaske, skenirali smo rečno dno, pronašli smo anomalije, nakon čega su se demineri-ronioci spustili i tu je pronađeno i uništeno nekoliko eksplozivnih ostataka rata", navodi sagovornik 021.rs.
 
Foto: Miljan Čubranović
 
Dodaje i da ne postoje tačne informacije šta je sve od neeksplodiranih sredstava ostalo kao ostaci prethodnih ratova. Međutim, ističe da informacije o zaostalim napravama iz perioda NATO bombardovanja postoje zahvaljujući evidenciji vojske, policije i civilne zaštite.
 
Glamočlija kaže za 021.rs da je bitno da građani prepoznaju neeksplodirane ostatke rata i da budu svesni da ne smeju da ih pomeraju, diraju, pale ili bilo šta slično.
 
"Važno je da zapamte gde je to mesto, možda čak i da obeleže na neki način, ako mogu i da ga obezbede da ih neko od prolaznika ne pomeri ili ne pokuša nešto sa tim sredstvom. Takođe je bitno i da pozovu policiju ili Sektor za vanredne situacije, nakon toga će policija izaći na lice mesta, oni znaju šta treba da urade, a demineri će odlučiti da li će sredstvo uništiti na licu mesta ili će ga preneti na drugo mesto", kaže on.
 
  
Foto: Miljan Čubranović
 
Sagovornik 021.rs ističe i podseća da će stručnjaci, na osnovu toga kakvo je sredstvo u pitanju, na najbolji i najbezbedniji način ukloniti napravu.
 
"Važno je da građani imaju svest da postoje neeksplodirani ostaci rata, neeksplodirana ubojita sredstva, da je mnogo toga prisutno. Bitno je da kada nađu nešto poput ove naprave ne ostavljaju pored kontejnera, u samim kontejnerima, ljudi gledaju da se oslobode, a najbezbednije je da se pozove policija", ističe Glamočlija.
Koji su sve ostaci rata pronađeni u Srbiji?
 
Prema izveštaju o minskoj situaciji za tekući mesec Centra za razminiranje, u Srbiji se može pronaći kasetna municija, avionske bombe, mine i ostala neeksplodirana ubojita sredstva.
 
Utvrđeno je da je u toku bombardovanja 1999. godine NATO kasetnim bombama gađao više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, kao što su Niš, Kraljevo, Bujanovac, Stara Pazova, Sopot i drugi.
 
"U toku i neposredno nakon bombardovanja, policija i vojska Srbije je uklanjala neeksplodiranu kasetnu municiju koja se nalazila na površini zemlje što je značajno uticalo na smanjenje broja stradalih, pre svega, dece. S obzirom da tom prilikom nije otkrivana i uništavana neeksplodirana kasetna municija koja je prodrla u zemlju, taj posao se sada obavlja kako bi se u potpunosti osigurala bezbednost ljudi", navodi se u izveštaju.
 
  
Foto: Miljan Čubranović
 
Dodatno, pretpostavlja se i da se od bombardovanja na teritoriji države avionske bombe-rakete nalaze na oko 150 lokacija u zemlji na dubini i do 20 metara.
 
One se nalaze i u rekama Sava i Dunav, odnosno i u Novom Sadu na lokacijama uzvodno od Mosta slobode i nizvodno od Žeželjevog mosta, kao i na drugim lokacijama.
  • Mile

    30.09.2024 17:48
    Zasto je bombardovan NS toliko? Nije prvi put..
  • Mitke

    30.09.2024 17:42
    ima i slucajno postedjenih
    Ti prijatelji su nekim cudom bas postedeli Suboticu. Sem radio tornja, gde fala bogu nije bilo zrtava, jos svega par projektila je palo na periferijama grada bez vece stete.
  • Joki

    30.09.2024 17:31
    To nam je od prijatelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti