Veselinović: Kasarna u Futoškoj kao Generalštab za Beograd, čiji li će je zet ili šurak kupiti?

Predsednik Pokret za preokret (PZP) Janko Veselinović rekao je ispred napuštene kasarne Dr Arčibald Rajs u Futoškoj ulici da se režim sprema da uvede vojni rok dok vojna imovina propada.
Veselinović: Kasarna u Futoškoj kao Generalštab za Beograd, čiji li će je zet ili šurak kupiti?
Foto: 021.rs
On kaže da taj pokret nije protiv vojne obaveze, ali da bi ona bila uvedena, moraju da se stvore brojni uslovi.
 
"Ova Vlada nije sposobna za to. Čak i način da putem novina saznajemo da se sprema uvođenje obaveznog vojnog roka, od osobe koja takvu odluku ne može da donese, stvara sumnju u ceo postupak. Gde su analize i procene stručnih lica. Za uvođenje vojne obaveze nužno je da se stvore sigurunosni, ekonomski, kao i odnosi poverenja", naveo je on.
On se osvrnuo na način na koji se vlast odnosi prema vojnoj imovini koja propada, posebno misleći na kasarnu u Futoškoj ulici u Novom Sadu.
 
"Ilustracija kako se Vojska Srbije i Vlada Srbije odnosi prema imovini je kasarna "Dr Arčibald Rajs" (nekada kasarna "Maršala Tita"), koja je jedna od građevina po kojoj se Novi Sad prepoznaje, a koja godinama propada. Opasana je trakama upozorenja je opasna za život građana. Takvo stanje je i sa drugim kasarnama u Novom Sadu, onoj u ulici Vojvode Bojovića, na Trandžamentu, čak i Vojnomedicinskim centrom (Vojnom bolnicom) u Petrovaradinu", naveo je Veselinović.
On je zapuštenost kasarne uporedio sa zgradom Generalštaba u Beogradu.
 
"Kasarna Dr Arčibald Rajs se prostire na oko 10.000 m2 površine i mogla bi biti deo Novosadskog univerziteta, studentski dom ili drugi sličan objekat kulture ili obrazovanja. Umesto toga ona propada. Bilo je raznih inicijativa, čak su se jedno vreme novosadski umetnici  uselili u ovaj objekat, istina nelegalno. Ali ovakav odnos režima prema vojnim objektima mogao bi se slobodno nazvati sabotaža. Da, ministri i Vlada sabotiraju vojsku jer dozvoljavaju da njena imovina propada. Čiji će zet ili šurak kupiti ovaj objekat, jer ova kasarna za Novi Sad ono što je zgrada Generalštaba za Beograd. Mora mnogo toga da se promeni da bi se uvela vojna obaveza i da bi ona dala rezultat za bezbednost države, a da ona ne bude opasna za one koji u nju odlaze", ističe Veselinović.
 
Ništa bolje nije ni stanje napuštenih vojnih objekata širom Srbije, dodaje on i napominje da su neki od njih pod zaštitom države kao kulturna dobra.
 
Veselinović ističe da je obuka za slučaj rata nužna, "možda već kroz srednjoškolsko obrazovanje", ali pita: "da li je u ovakvom stanju vojska sposobna da primi te golobrade momke i da im da oružje i bojevu municiju".
  • Хајнал

    08.10.2024 20:22
    Касарне
    Слажем се да много војних објеката пропада и да нешто треба предузети.Мој предлог је да се објекти издају привредницима, центрима културе и свим заинтересованим који би били ослобожени плаћања закупнине-кирије, али би били у обавези да објекат доведу у стање да се по потреби брзо могу вратити првобитној намени, наравно ако за тим постоји оправдана потреба.Оне приче да војска није у стању да прими наше голобраде војнике и да им да оружје и бојеву муницију у руке је прича за малу децу, војник је способан да поднесе много виш од онога што ми мислимо, па и мамине мазе, битно је да се са њима ради стручно.Што мање комфора вежа отпорност у неким неповољним ситуацијама.
  • Dragan

    08.10.2024 19:47
    Naravno
    Vojsku je načela žuta vlast(najviše Šutanovac),a ovi su je dokrajčili.Da ne bude zabune i Sloba je uništavao vojsku i ulagao u policiju i bezbednosne strukture.Jedino kad je zatrebalo za rat na KiM setili se vojske.
  • D

    08.10.2024 19:28
    D
    Pa kao do sada,neko ko je na vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti