Počela obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi: Oštećen u superćelijskim olujama

Obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi počela je u ponedeljak, 14. oktobra.
Počela obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi: Oštećen u superćelijskim olujama
Foto: 021.rs
Kako je saopštio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, na tornju na gornjem Ludvigovom bastionu trenutno se saniraju posledice nastale u velikom nevremenu koje je zahvatilo Novi Sad u julu prošle godine.
 
Radovi podrazumevaju delimično malterisanje svih oštećenih malterskih površina na spoljašnjim i unutrašnjim zidovima tornja, kao i kompletnu obnovu uvučenih profila venaca i oštećenih elemenata krovne konstrukcije.
Kompletno će se menjati kapa tornja novim bakarnim limom, budući da je izuzetno oštećena. U potpunosti će se farbati i malterske površine. 
 
Od konzervatorsko-restauratorskih radova planirana je restauracija drvenih dvokrilnih šalukatri, kao i ulaznih jednokrilnih vrata i okolne niske gvozdene ograde.
 
Zavod navodi da će posebna pažnja biti posvećena restauraciji i konzervaciji zatega, nosača i drugih elemenata od gvožđa u unutrašnjosti tornja, brojčaniku i kazaljkama na satu, kao i izradi novog pozlaćenog dekorativnog vrha koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca.
"Originalni, stari delovi dekorativnog vrha biće očišćeni i konzervirani prema pravilima struke i nalaziće se u nadležnoj muzejskoj ustanovi, Muzeju grada Novog Sada", saopštili su iz Zavoda.
 
Ove obimne radove obavljaće grupa izvođača koja je posao dobila pregovaračkim postupkom. Firme "Ornament-Investinženjering", "Niković Company" i "Vortex Universal" će za građevinske i konzervatorske radove dobiti ukupno oko 8,9 miliona dinara, sa PDV-om. 
 
Većinu, čak 98 odsto poslova, obavljaće beogradska firma "Ornament-Investinženjering" koja je dobijala razne poslove rekonstrukcije kulturnih dobara širom Vojvodine i Srbije.
 
Ugovorom je predviđeno da radovi traju 150 radnih dana, odnosno pet meseci.
 
Većina konzervatorskih aktivnosti biće prethodno obavljena u radionicama, izvan gradilišta, dok će na lice mesta biti montirani kada svi pripremni i zanatsko-građevinski radovi budu okončani.
 
Podsetimo, toranj sa satom pretrpeo je veliku štetu tokom superćelijskih oluja 19. i 21. jula prošle godine. Poslednji put je obnovljen 2013. godine, a 2016. godine su automatizovani satni mehanizam i zvonik, a rađeni su i drugi radovi.
Tokom protekla skoro tri veka postojanja ovaj simbol Novog Sada, koji je Petrovaradinskoj tvrđavi poklonila carica Marija Terezija oko 1750. godine pošto je donet iz Alzasa u Francuskoj, više puta je obnavljan zbog oluja i udara gromova, ali i ljudske nebrige i ratova.
 
Poznat je i kao "Pijani sat" pošto mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, jer je prvenstvena namena bila da lađari na Dunavu iz daljine vide koliko je sati.
  • pajo patak

    15.10.2024 14:38
    @Vlast
    više od trideset godina aktivno i uspešno rade na tome; pogledaj naslovnu fotografiju: sve okolo je zaraslo u korov, pogledaj sa novosadske strane, drveće raste iz zidina.
  • Marta

    15.10.2024 13:58
    Bruka i sramora!
    To u kakvom je stanju Tvrdjava je bruka i sramota. Fasade oronule, posle nocnih provoda kaldrma prepuna djubreta i opusaka, krov na Muzeju nikada da se sredi.
  • ex chapman

    15.10.2024 12:39
    jedva cekam
    da vidim na sta ce to liciti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti