Ništa od početka radova na izgradnji garaže kod Instituta: Nabavka mora da se ponovi

Sa izgradnjom javne garaže u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici sačekaće se još neko vreme, s obzirom na to da će tender morati da se ponovi zbog nepravilnosti.
Ništa od početka radova na izgradnji garaže kod Instituta: Nabavka mora da se ponovi
Foto: Uprava za kapitalna ulaganja
Javna nabavka za izvođača radova izgradnje javne garaže sa rekonstrukcijom saobraćajnih površina, vrednosti više od tri milijarde dinara, raspisana je krajem aprila ove godine.
 
Međutim, nakon nekoliko odlaganja rokova za podnošenje prijava i podnošenjem zahteva za zaštitu prava jednog od potencijalnih ponuđača, ovaj proces moraće da bude ponovljen.
Krajem juna podnet je zahtev Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zahtev za zaštitu prava, a zbog diskriminatorski napisane konkursne dokumentacije kojom je, kako tvrde, ograničena konkurencija na ovom tenderu.
 
Ceo tok pre zahteva za zaštitu prava tekao je ovako: potencijalni ponuđači bi na Portalu javnih nabavki, nakon pročitane konkursne dokumentacije, postavljali brojna dodatna pitanja na koja bi Uprava za kapitalna ulaganja potom odgovorila ili izmenila dokumentaciju. Zatim su u nekoliko navrata produžavani rokovi za prijavu na tender, dok nije podnet zahtev kada je ceo proces stopiran.
Jedna od zainteresovanih kompanija u svom dopisu Republičkoj komisiji navodi da privredni subjekti predviđenom dokumentacijom moraju da ispune određene zahteve naručioca radova, a između ostalog to da urade dostavljanjem ovlašćenja proizvođača ili distributera za toplotne pumpe, sistem za dojavu požara, video nadzora, kontrolu pristupa, sistema obaveštenja uzbunjivanja i ambijentalnog ozvučenja, sistema za naplatu parkiranja, budući da iz opisa pozicija datih u obrascu o proizvođačima materijala i opreme i obrascu strukture cene, vidi da ponudu može da podnese samo ponuđač koji nudi model naveden u istim.
 
Podnosilac zahteva je ukazao da "odgovarajuća" oprema ne postoji, te da je moguće ponuditi samo opremu koja je definisana u Obrascu strukture cene, što prema ukazivanju podnosioca zahteva "ovde moglo da predstavlja ograničavanje konkurencije".
 
Republička komisija za zaštitu prava odlučila je da su navodi opravdani, te je delimično poništila javnu nabavku, naložila Upravi ispravku tehničke dokumentacije i da podnosiocu zahteva nadoknadi troškove postupka 120.000 dinara.
 
Podsetimo, Uprava za kapitalna ulaganja procenila je da će izgradnja javne garaže i okolnih saobraćajnica koštati nešto više od 2,6 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno oko 3,2 milijarde sa obračunatim porezima.
 
Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, radovi ne bi trebalo da traju duže od 720 kalendarskih dana.
 
Projektovana garaža biće površine od oko 19.400 kvadrata, imaće pet etaža sa ukupno 404 parking mesta. Sastojaće se od podruma, suterena, prizemlja i prvog i drugog sprata, sa omogućenim parkingom i na krovu.
 
Kako su tada iz Uprave za kapitalna ulaganja rekli za 021.rs, trenutno u okviru kompleksa Instituta u Sremskoj Kamenici postoje dva regularna mesta za parkiranje do kojih se dolazi Putem dr Goldmana, pre rampe glavnog platoa - sa leve strane ima 420 parking mesta, a sa desne oko 170. 
Uz to, postoje i još tri regularna parkinga čija mesta koriste samo zaposleni, dok postoje i određena "divlja mesta" u šumi kompleksa na kojima broj vozila dnevno varira.
 
"Budući da trenutni broj parking mesta ne zadovoljava potrebe korisnika i stvara poteškoće u saobraćaju prilikom pristupa celom kompleksu Instituta, projektom je planirana izgradnja objekta javne garaže sa ukupno 404 parking mesta", navode iz Uprave za 021.rs.
 
Od ovog broja će biti 305 redovnih parking mesta (od kojih 12 obezbeđuje punjenje električnih automobila), dok će biti 53 mesta za osobe sa poteškoćama u kretanju koji će se nalaziti u blizini lifta i 46 proširena mesta.
 
Projektovana javna garaža bi trebalo da se izgradi na postojećem parking prostoru u okviru Instituta, koji ima kapacitet od oko 170 parking mesta. 
 
Detaljnije o tome kako bi garaža trebalo da izgleda pročitajte na OVOM LINKU.
  • Banovina

    16.10.2024 12:06
    Sadasnja predsednica Pokrajinske vlade pokusava da dovede u red postupke javnih nabavki, posebno u upravi za kapitalna ulaganja. Zna se kako su se dobijali poslovi za vreme bivseg premijera po visestruko vecim cenama od trzisnih.
  • Ljubičica

    16.10.2024 11:57
    Moja baka je sadila tu BOROVU šumu, za P L U Ć N I Institut, i onda dođu nazadnjačko dno i poseče borovu šumu da bi napravili garažu!!!!
    PLUĆNI Institut, BOROVA ŠUMA AAAALOOOOOO!!!!!
  • Nije mi

    16.10.2024 11:55
    Jasno
    Kako se niko nije setio da izgradi garažu bas tamo gde je potrebna, izmedju sajma i kliničkog centra, kod fakulteta, na z stanici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti