Novi plan vlasti za Veternik: Stambeni objekti uz zaštićeno zelenilo od nacionalnog značaja

Novim planskim izmenama dela Veternika biće omogućena gradnja stambenih objekata uz zaštićenu zelenu površinu od nacionalnog značaja.
Novi plan vlasti za Veternik: Stambeni objekti uz zaštićeno zelenilo od nacionalnog značaja
Foto: 021.rs (Google Earth)
Kako se navodi u konceptualnom okviru izmena i dopuna Plana generalne regulacije Veternika koji je na ranom javnom uvidu, novim izmenama je promenjena granica staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja. Ovim dokumentom obuhvaćeno je oko 5,2 hektara zemljišta.
 
Planom će deo između regionalne pruge i Ulice vojvode Putnika biti regulisan usled izmena Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Cilj izrade plana je, kako se navodi u dostupnoj dokumentaciji, omogućavanje formiranja višeporodičnog stanovanja na optimalan način.
 
Kao osnov za izradu plana gradski urbanisti pominju Prostorni plan Novog Sada, na osnovu kojih je izrađen Plan generalne regulacije Veternika.
Deo prostora namenjen je za višeporodično stanovanje, na kom će se moći graditi objekti do tri sprata, kao i za novo višeporodično stanovanje i poslovanje, gde će moći biti izgrađene zgrade sa jednim spratom i potkrovljem.
 
Uz stanovanje, specifično zelenilo za zaštićenim staništem obuhvata površinu od 1,4 hektara, kao i meliorativni kanal i saobraćajne površine.
 
Koncept uređenja predmetnog prostora, navodi se, u najvećoj meri oslanja se na važeće urbanističko rešenje. 
 
  
 
Kada je reč o ostalom zelenilu na ovom području, ono u okviru poslovanja će se sastojati od uređenih površina dekorativnom vegetacijom u blizini glavnih objekata. 
 
"Obodom parcele će se planirati postavka zaštitnog pojasa u cilju razdvajanja namena i izolacije od okolnih sadržaja. Uređenje zelene površine u okviru višeporodičnog stanovanja planiraće se formiranjem manjih vrtova. Na površinama u nameni porodičnog stanovanja planiraće se podizanje zelenila okućnica", navodi se u dokumentu konceptualnog okvira plana.
Ističe se i da će specifično zelenilo sa zaštićenim staništem biti uređivanu u skladu sa uslovima i merama zaštite Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
Ovaj plan je na ranom javnom uvidu do 30. oktobra, do kada se i Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove mogu dostaviti primedbe i sugestije.
  • Ja

    16.10.2024 18:41
    Idi bre
    Ma šta uz. Treba u.
  • Rezervat Vjeternik

    16.10.2024 18:36
    Jaja od znacaja
    Mogli su tu promenadu, podzemnu garazu i ostala... cuda-muda gradjevinska jer svez je vazduh tu na livadi a i sveza je trava.I svi sretni niko bjesan.
  • Kasno i malo

    16.10.2024 18:23
    To ste trebali pre 25 god da uradite a ne da nam unistite grad jeftinom gradnjom za ljude koji i ovako nisu bili za urbani grad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti