Hram na Sajlovu se već gradi, a planski se sad usaglašava: Biće između Doma zdravlja i vrtića

Izmenom regulacije lokaliteta na kom se trenutno gradi hram Srpske pravoslavne crkve na Sajlovu planira se "usaglašavanje karakteristika prostora sa aktuelnim potrebama korisnika".
Hram na Sajlovu se već gradi, a planski se sad usaglašava: Biće između Doma zdravlja i vrtića
Foto: 021.rs
Predlog odluke o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu zapadno od Subotičkog bulevara i severno od Bulevara vojvode Stepe (lokalitet verskog objekta na Sajlovu) naći će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 27. septembra.
 
Obuhvata površinu od 0,31 hektar, koja se nalazi u neposrednoj blizini Mesne zajednice "Sajlovo", između Doma zdravlja i vrtića Radosnog detinjstva "Plava zvezda".
Ranijim planom se na ovom lokalitetu Ulice Sajlovo 37 navodilo da će određena površina biti odvojena za izgradnju verskog objekta crkve i parohijskog doma sa jednim spratom i potkrovljem. 
 
Prema podacima Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), radovi na izgradnji pravoslavnog hrama prijavljeni su sredinom juna prošle godine. Hram će imati suteren, prizemlje i jedan sprat. 
Datum planiranog završetka radova je, prema podacima iz ovog dokumenta, oktobar 2027. godine. U građevinskoj dozvoli piše i da je investiciona vrednost ovih radova 29 miliona dinara bez obračunatih poreza.
 
Takođe, građevinska dozvola za izgradnju parohijskog doma izdata je u martu prošle godine, ali izgradnja konkretno ovog objekta još nije počela. Ovaj objekat trebalo bi da ima jedan sprat i potkrovlje, a planirana vrednost radova je 16 miliona dinara bez PDV-a.
 
Iako su radovi već uveliko krenuli, sada se pred odbornicima Skupštine grada nalazi predlog o izradi izmena regulacionog plana.
 
"Cilj izrade odluke je usaglašavanje prostornih i funkcionalnih karakteristika ovog prostora sa aktuelnim potrebama korisnika, u cilju lakše realizacije planiranih namena", navodi se u skupštinskom materijalu koji će se naći pred odbornicima.
 
Kao planski osnov koristi se Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine, kojim je obuhvaćeni prostor pretežno namenjen porodičnom stanovanju i planom koji je za obuhvaćeni prostor utvrđena pretežna namena centralne funkcije sa verskim objektima.
Područje obuhvaćeno izmenama biće namenjene za opštegradski centar, u severozapadnom delu prilagođen sadržajima javnih službi (mesna zajednica, kulturni centar, pošta i drugo), a u jugoistočnom delu verskim objektima (hram i parohijski dom).
 
Iz JP "Urbanizam" su za 021.rs naveli da će se ovim planom definisati građevinska parcela verskog kompleksa sa pristupom javnoj saobraćajnoj površini, a u skladu sa pravilima definisanim u važećoj planskoj dokumentaciji.
 
Rok za izradu odluke o izmenama i dopunama Plana je tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.
  • Plaćač poreza

    26.09.2024 20:07
    Hram svetog Majbahija i Brabusija.
  • c klasa

    26.09.2024 18:05
    Lud zbunjenog.
    Ajd sad vi meni recite jel spc ima gradzevinsku dozvolu da zida ovaj hram ili ne.
  • Ooooo pa da

    26.09.2024 17:32
    Sajlovu treba ne jedna nego bar 2 crkve. Svaki put kad izadjes na ulicu prvo bogu da se pomolis, nema veze da li kao vozac ili pesak pomoc svevisnjeg je preko potrebna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.