Drugačiji ulazak u Novi Sad: Pogledajte plan urbanista za Temerinski put

Novosadski urbanisti planiraju da od Temerinskog puta naprave funkcionalnu zonu poslovanja na ulazu u grad.
Drugačiji ulazak u Novi Sad: Pogledajte plan urbanista za Temerinski put
Foto: 021.rs
Trenutno je na ranom javnom uvidu Konceptualni okvir Plana detaljne regulacije ulaznog pravca u Novi Sad, duž Temerinskog puta, koji predviđa uređenje ovog prostora, namenjenog porodičnom stanovanju i poslovanju.
 
Plan obuhvata prostor duž ove ulice, približne površine od 45 hektara. Prostor se naslanja na naselja Klisa i Veliki rit, kao i na Kanal Dunav-Tisa-Dunav. 
U delu prostora bližem gradu se planiraju poslovni sadržaji iz oblasti tercijarnih delatnosti i proizvodnog zanatstva, koji bukom, aerozagađenjem i drugim štetnim dejstvima ne ugrožavaju životnu sredinu. U ovom delu nije dozvoljena izgradnja krečana, fabrika betona i ostalih sadržaja koji negativno utiču na životnu sredinu. 
 
U prostoru bližem izlazu iz grada se mogu graditi poslovni prostori iz oblasti zanatstva koji proizvode određenu količinu gasova i buke, pod uslovom da se u objektu apsorbuju štetna dejstva po okolinu. 
 
Najveći deo prostora namenjen je porodičnom stanovanju, opštegradskom centru i poslovanju na ulaznim pravcima. Ostatak će se nameniti sportskom centru, uređenim zelenim površinama, komunalnim površinama, pumpama, saobraćajnim površinama i površinama koje predstavljaju lokacije za koje je već izrađen ili će biti izrađen urbanistički projekat, kao što su rasadnik, parkovski uređena površina, zelena površina sa verskim objektom.
Površinski najzastupljenije su porodične zgrade. One se, najvećim delom, planiraju duž ulica Bože Kuzmanovića, Povrtlarske i Omladinskih radnih akcija, kao i u delu zapadne strane Temerinskog puta.
 
Sa istočne strane, porodično stanovanje će se planirati uz Ulicu Emanuila Jankovića. 
 
"Dalji razvoj područja usmeriće se ka unapređenju prostornih kvaliteta i osavremenjavanju infrastrukturnih objekata. Namena opštegradskog centra biće realizovana na prostorima neposredno uz Temerinski put, između Primorske ulice i prolaza u nastavku Ritske ulice. U okviru ove namene, pored primarnih sadržaja, biće omogućena i realizacija sadržaja iz domena ugostiteljstva, zanatstva, kulture, zabave, rekreacije i slično", piše u Konceptualnom okviru. 
 
Zanimljivo je to da prethodni planovi detaljne regulacije prestaju da važe  u delu između ulica Majke Jugovića, Grujice Novakovića i Stefana Dečanskog. Utvrđena je i obaveza dalje razrade plana za ovu površinu od oko pet hektara, za planirano poslovanje, saobraćajnicu i zelene površine. Na ovoj površini planira se i kompleks javne službe, najverovatnije namenjen zdravstvu.
 
Urbanisti predviđaju da se sportski tereni i sportski centar zadrže, uz mogućnost izgradnje pratećih objekata. 
 
Planira se i nova saobraćajnica u ovom delu, na takav način da se omogući legalizacija objekata susednog fudbalskog kluba, ali i povezivanje kolovoza Ulice Stefana Dečanskog i kolsko-pešačkog prolaza Jovana Kosovca, preko kolovoza Ulice Malobeogradske do Ulice Živojina Ćuluma.
 
Osim toga, sa obe strane Temerinskog puta, planiraće se i sekundarne ulice paralelne sa ovom, koje treba da prihvate lokalni saobraćaj sa prostora Velikog rita, kako bi se rasteretio saobraćaj u ovom, inače, preopterećenom delu Novog Sada.
 
Foto: JP Urbanizam
 
Sa obe strane su predviđene pešačke i biciklističke staze, dok će se, u okviru poprečnog profila ulice, planirati ulični parkinzi i režijske trake. 
 
Urbanisti planiraju i nasipanje postojeće trase melioracionog kanala, kako bi se na tom mestu izgradili pakring i kolektor za atmosfersku kanalizaciju. Vode iz Temerinske ulice bi se, time, sprovele u pravcu melioracionog kanala Veliki rit. 
 
Urbanisti trenutno stanje na ovoj prostornoj celini opisuju kao raznoliko po nameni, spratnosti i arhitekturi objekata.
 
"Veliki je broj objekata porodičnog stanovanja čiji su delovi ili celina promenili namenu u različite tipove poslovanja. U celini istočno od Temerinskog puta, realizovano je nekoliko poslovnih objekata i objekata stambeno-poslovne namene, dok ostatak prostora čine postojeći objekti porodičnog stanovanja, čiji ulični delovi, u najvećem broju slučajeva funkcionišu kao poslovne jedinice, najčešće trgovačke delatnosti. Uz put se nalazi i pumpa i fudbalski teren sa pomoćnim objektima", navodi se u tekstu Konceptualnog okvira.
Kao specifičnost JP Urbanizam izdvaja prostor neformalnog naselja koje se nalazi u okviru plana. 
 
Koneptualni okvir plana detaljne regulacije ulaznog pravca duž Temerinskog puta na ranom javnom uvidu je do 31. oktobra. Građani mogu videti plan u prostorijama JP "Urbanizam", kao i u mesim zajednicama "Slana bara" i "Vidovdansko naselje". Planu se može pristupiti i onlajn OVDE.
  • 17.10.2024 16:12
    /
    a zidace tik uz asfalt po starom srpskom obicaju.
    bas da vidim kako ce biciklisti sa limana u ovaj kraj
  • iguman

    17.10.2024 15:57
    Smislite lokacije i za ugostitelje, da pošten svet ima svoj mir noću.
    Izmestite ih po industrijskim zonama. U gradu ostaviti samo one ugostitelje koji su tihi u svojoj delatnosti.
  • Koferče

    17.10.2024 15:56
    "stambeno-poslovni centar"
    sta mogu napraviti pametno sem mravinjaka bez parkinga, to je njihov jedini domet!
    Naravno plan je ulickan, i iz njega izbija idila a stvarnost ce biti potpuno drugacija kada se zemare dokopaju zemljista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti