Ko je Nikola Pejaković Kolja: Život kao drama

Nikola Pejaković Kolja postavljen je za novog direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta.
Ko je Nikola Pejaković Kolja: Život kao drama
Foto: Screenshot (YouTube/Kurir)
Nakon ove odluke uprave najstarijeg pozorišta u Srbiji pristigle su i burne reakcije javnosti.
 
Pejakovićeva višedecenijska karijera obeležena je ulogama u kultnim filmovima i serijama, ali i izuzetno kontroverznim izjavama i stavovima koji su takođe obeležili njegov rad i delo.
Sada, prisećajući se svih izjava i stavova, deo javnosti smatra neprimerenim da se baš on nalazi na čelu Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 
 
Komentari se protežu od toga da mu je to omogućeno nakon javne podrške Srpskoj naprednoj stranci krajem prošle godine, ali je javnost podeljena i zbog Pejakovićevih prethodnih izjava o "mešovitim brakovima" i smatraju ironičnim da se sada nalazi na čelu ustanove u Vojvodini, koja je sama po sebi multietnička.
Pejaković je za direktora u SNP-u imenovan kad i Aja Jung, koja je došla na čelo Baleta, a ranije je takođe davala javnu podršku SNS-u. 
 
V. d. upravnice SNP-a Ljubinka Gvozdenović kaže da su oni imenovani ne da promene, već da unaprede umetničke programe. 
 
Ona je navela da je Pejaković "istaknuti umetnik, reditelj, pisac, glumac i muzičar", dodajući kako "ovakav izbor ne treba dalje obrazlagati, budući da oboje predloženih umetnika imaju biografije koje ih preporučuju za pomenuta mesta".
 
Ko je Nikola Pejaković Kolja?
 
Glumac, scenarista i muzičar Nikola Pejaković je rođen u Banja Luci 1966. godine. Posle završene Srednje likovne škole upisao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
 
U svet filma ulazi sa 23 godine, odnosno 1989. godine, dok je najzapaženije uloge ostvario u "Mi nismo anđeli", "Vratiće se rode", "Složna braća", "Otvorena vrata", "Mrtav ladan", "Crni Gruja" i drugim, a bio je i koscenarista i glumac u "Lepa sela lepo gore".
 
Poslednjih godina je poznat kao scenarista i kompletan autor serija "Meso", "Kosti" i "Advokado".
 
Dobitnik je i nekih nagrada, pa tako i one za najbolju režiju na 54. "Sterijinom pozorju" 2009. godine, a dodeljen mu je i Orden časti sa zlatnim zracima Republike Srpske.
 
Uporedo sa glumačkom karijerom pokrenuo je i muzičku, pa tako 1999. osniva Kolja i Smak belog dugmeta, sa kojima snima prvi album "Mama, nemoj plakati" 2002. godine. Autor je i poznatijih pesama poput "Haljinica boje lila", a tek posle trećeg albuma "Grobovlasnici" nastupa sa bendom i na prvom koncertu u Domu sindikata u Beogradu 2015. godine.
 
Pejaković se tokom života borio sa zavisnošću od alkohola i droga, što ističe kao jedan od najvećih grehova.
 
Kako je i sam priznao, heroin je koristio skoro 20 godina, a tokom tih godina se više puta pokušavao otrezniti odlaskom na lečenja u bolnici. Ipak, uspeo je da se otrezni tek kada se okrenuo crkvi i religiji.
 
"Vera je sve, i za sve, i za sva vremena. Hristos je Život, Istina i Put. Nemam tu šta da dodam više, sve je jasno kao beli dan", rekao je on u intervjuu za Nova.rs.
 
"Mešano meso" i podrška Srpskoj naprednoj stranci
 
Najveća bura digla se nakon njegovog autorskog teksta "Mešano meso" 2012. godine, u pisanom izdanju novina Glas Srpske. 
 
U ovoj kolumni, autor piše o "mešanim brakovima", u smislu mešanja nacije i vere. On je decu rođenu u ovakvim brakovima prozvao nacističkim proizvodom komunizma, a cele porodice deo plana komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji da stvori novu naciju bez vere.
 
"Moje skromno mišljenje je da su brakovi koji ostanu mešani, u kome se ne zna ni ko je čovek a ko žena, niti kome Bogu deca treba da se mole, u kome se, radi mira u kući, ne slavi ni Vaskrs ni Uskrs ni Bajram – samo jedna nesreća i za te zaljubljene i za njihovu decu. Naručite mešano meso za dve osobe umesto bifteka, ako ste jako gladni, ali pazite da se ne prejedete, da vam to silno meso ne presedne", napisao je on tada.
 
Na kraju teksta poziva sve one koji su iz mešovitih brakova da mu oproste, jer tekst nije uperen protiv njih, nego "protiv komunista i njihovog pronacističkog plana".
 
Ovaj tekst je nakon burnih reakcija javnosti uklonjen sa sajta Glas Srpske i sada se može pronaći samo na drugim sajtovima koji su isti preneli u celosti ili delovima. Pejaković se nakon brojnih kritika izvinio i istakao da nije želeo nikoga da uvredi.
 
Oni koji su se usprotivili njegovom imenovanju u SNP-u koristili su ovaj tekst kao argument u svoju korist. Nasuprot tome, Pejakovićeve predstave izvodile su se i prethodnih godina u SNP-a u okviru "Sterijinog pozorja", pa prigovora nije bilo.
 
Pejakovića muzička karijera se razvijala sa sastavom Grobovlasnici, ali se završila neočekivano. Krajem prošle godine trebalo je da nastupe u MTS dvorani i da promovišu novi album "Sreća i druge brige".
 
Međutim, više od nedelju dana pre najavljenog koncerta izašao je i prošireni spisak ličnosti koji podržavaju Srpsku naprednu stranku i listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na parlamentarnim izborima u decembru 2023. godine, a na kom se našao i Nikola Pejaković Kolja lično.
Koncert, koji je trebalo da se održi 20. decembra, misteriozno je otkazan iz "tehničkih razloga", da bi potom pijanista "Grobovlasnika" Ivan Aleksijević Pančevac u odgovoru na Fejsbuk komentaru naveo da bend nema nikakve veze sa Koljinom podrškom naprednjacima.
 
"Grobovlasnici sa tim nemaju veze. To je nažalost njegova odluka zbog koje taj bend više ne postoji, jer članovi benda ne žele da budu deo njegovog političkog angažmana, i sve što mogu da kažem je da osećam veliko razočarenje, bes i tugu", napisao je Aleksijević
  • ...

    21.10.2024 22:31
    Jos jedan korak ka srozavanju SNP-a, vec neko vreme su losi, sada ce biti...
  • Grobovlasnik

    21.10.2024 21:52
    Bio bih jako srecan njegovim imenovanjem da covek nije potpuno skrenuo sa puta... Sa obzirom da je vernik, trebalo bi da zna sta znaci saditi tikve sa djavolom. Ali postavlja se pitanje stanja njegovog (inace brilijantnog) uma i samim tim uracnljivosti. Mozda ne treba biti previse strog... Pogotovo sto ce raditi posao za koji je apsolutno kompetentan.
  • Aleksa

    21.10.2024 21:44
    Vera i kladionice baš idu
    Sve mi je postalo jasno kad je počeo za pare da reklamira kladionice. Još jedan u nizu koji se prodao vladajućima. Prodao i predao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti