Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede: Za šta sve gazdinstva uzimaju kredite

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede u 2023. godini ostvario je više od 90 odsto planiranih prihoda.
Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede: Za šta sve gazdinstva uzimaju kredite
Foto: 021.rs
Pun iznos prihoda došao je iz budžeta Pokrajine, a iznosio je 25 miliona dinara. Preneta sredstva od dospelih kamata takođe su ostvarena u potpunosti i iznosila su oko 442 miliona.
 
Nasuprot tome, prihodi od dospelih anuiteta (redovnih rata) i kamata, ostvareni su u iznosu od 78 odsto planiranih. Umesto 317,4 miliona, u Fond je pristiglo 248,6 miliona dinara.
Što se sopstvenih sredstava za kreditiranje poljoprivrede tiče, preneta sredstva iz prethodne godine iznosila su oko 89,5 miliona, a sopstvena sredstva od dospelih kamata i anuiteta 13 miliona dinara.
 
U Izveštaju o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede navodi se i da je neto gubitak za 2023. godinu blizu 14,5 miliona dinara. Gubitak se uglavnom odnosi na primenu valutne klauzule, odnosno usaglašavanje vrednosti potraživanja po osnovu kredita.
 
"Fond je na kraju 2023. godine, nakon popisa kredita, utvrdio ispravku vrednosti sa kašnjenjem dužim od godinu dana u iznosu od 54,7 miliona dinara, koji se pre svega odnosi na kredite koji su imali grejs period u trajanju od tri godine i gde su rate dospele u 2022. godini, a nisu bile naplaćene", objašnjava se u Izveštaju.
Prošle godine Fond je naplatio potraživanja iz ranijih godina u iznosu od oko 22,5 miliona dinara i zaključio je sudska poravnanja sa 15 korisnika kredita u iznosu od oko 22,6 miliona, čija naplata se očekuje tokom 2024. godine. Svi ostali dužnici koji nisu ispunjavali ugovorene obaveze su u sudskom postupku.
 
Fond je u toku prošle godine raspisao 13 konkursa za poljoprivredu, uključujući za nabavku sistema za navodnjavanje, nabavku opreme za pčelarstvo, nabavku priplodnih grla, nabavku sistema protivgradnih mreža, kreditiranje izgradnje objekata za skladištenje žitarica, podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda, i drugo.
 
Za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo za šta je maksimalni iznos kredita bio 4,5 miliona dinara, niko se nije prijavio, dok je za nabavku opreme za stočarske farme pristigla jedna prijava. Ta prijava, blizu maksimalnog iznosa od 4,5 miliona dinara realizovana je u opštini Sečanj.
 
Za većinu kredita pristizale su maksimalno dve prijave, dok je za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije konkurisalo čak 25 ratara, a realizovano je 20 kredita.
 
Nešto više zainteresovanih poljoprivrednika bilo je za kupovinu zemljišta, kupovinu semena i đubriva i finansiranje fizičkih sredstava u sektoru prerade voća i povrća.
 
Što se tiče realizovanih kredita u protekloj godini, u zavisnosti od zainteresovanosti korisnika, neki fondovi uopšte nisu utrošeni, a neki su potpuno realizovani.
 
Tako je, na primer, nijedan od 30 miliona planiranih dinara za plastenike i staklenike nije utrošen, a isti je slučaj i sa 120 miliona namenjenih za voće, vinovu lozu i protivgradne mreže. Za silose, takođe, nije bilo zainteresovanih. 
Podaci Pokrajinskog fonda pokazuju da kredite uglavnom uzimaju fizička lica, muškog pola.
 
Fond je u toku 2023. godine formulisao i strateške smernice za budući rad i razvoj, među kojima se posebno ističu podsticanje udruživanja u ruralnim predelima i inovacije u poljoprivredi. Posebnu pažnju, zaključuje se, treba usmeriti na finansiranje tehnologija koje se tiču razvoja digitalne sfere i metoda precizne poljoprivrede. 
 
Izveštaj o radu Fonda za razvoj poljoprivrede naći će se pred poslanicima Skupštine Vojvodine na sednici koja će se održati u utorak, 29. oktobar u 10 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti