Tribina o rodno senzitivnom jeziku u četvrtak u Zenitu

Tribina "Kome smeta ravnopravna žena" o rodno senzitivnom jeziku održaće se u novosadskoj knjižari "Zenit" u četvrtak, 12. septembra.
Tribina o rodno senzitivnom jeziku u četvrtak u Zenitu
Foto: Pixabay, ilustracija
Nakon što je u januaru stupio na snagu deo Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji se odnosi na rodno senzitivni jezik, u javnosti su kulminirale višegodišnje rasprave na ovu temu. 
"S jedne strane, pristalice rodno senzitivnog jezika ističu ulogu jezika u postizanju rodne ravnopravnosti, dok sa druge strane protivnici upotrebe imenica u ženskom rodu navodili su da je u pitanju 'nasilje nad jezikom' koje se uvodi na autoritarian način i da je protivan 'prirodi jezika'. Pored Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Matice srpske, ovoj temi se značajno posvetio i vrh Srpske pravoslavne crkve", navodi u najavi događaja Feministički kulturni centar BeFem.
 
Na tribini će se razgovarati o svim iznetim argumentima, ali i onima koji nisu mogli da se čuju u javnosti.
Javnost je pozvana da se priključi diskusiju u kojoj će učestvovati vanredna prof. dr Smiljana Milinkov (Filozofski fakultet u Novom Sadu), filološkinja Marjana Stevanović (autorka "Rečnika nove stvarnosti") i socijalna psihološkinja, docentkinja dr Ivana Jakšić (Fakultet političkih nauka u Beogradu).
 
Tribinu će moderirati ekspertkinja za rodnu ravnopravnost Maja Sedlarević.
 
"Smatramo da je ovoj temi potrebna javna debata i iznošenje utemeljenih argumenata, kao i razvijanje dijaloga i razumevanje svih aspekata društveno-političkih tema koje okupiraju javnost u Srbiji, zbog čega smo pokrenule ciklus tribina Hajde da razgovaramo", poručuju iz organizacije Feministički kulturni centar Befem.

Događaj počinje u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Devarrow u sredu u CK13

Kanadski muzičar Grejem Ero, koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji u sredu, 11. septembra, u CK13.