Šijan u sredu pred Novosađanima: Projekcija filma "Jutro u ružičastom" i razgovor sa rediteljem

Specijalna projekcija eksperimentalnog filma reditelja Slobodana Šijana "Jutro u ružičastom" iz 1971. godine, biće prikazana u sredu, 30. oktobra u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.
Šijan u sredu pred Novosađanima: Projekcija filma "Jutro u ružičastom" i razgovor sa rediteljem
Foto: Screenshot(Youtube/JuGmedia)
Šijanov film "Jutro u ružičastom" iz 1971. godine odnedavno je i deo kolekcije MSUV.
 
Posle projekcije filma, najavljen je i razgovor s filmskim rediteljem, scenaristom, piscem i vizuelnim umetnikom Slobodanom Šijanom, koji se održava u okviru ciklusa Muzeja pod nazivom "Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo". 
 
Sa Šijanom će razgovarati muzejski savetnik MSUV Nebojša Milenković.
Široj javnosti Šijan je svakako najpoznatiji po svojim igranim filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja", "Kako sam sistematski uništen od idiota" i drugim, a ovom prilikom publika će imati prilike da se upozna i sa njegovim slikarstvom, vizuelnom umetnošću i sa pedagoškim i književnim radom.
 
Takođe, biće najavljen i njegov novi igrani film "Budi Bog s nama", koji se trenutno nalazi u postupku montaže.
 
Slobodan Šijan je filmski reditelj, pisac i vizuelni umetnik. Rođen je u Beogradu 1946. godine. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1970. završio je osnovne studije slikarstva, najpre u klasi Nedeljka Gvozdenovića a potom i Ljubice Cuce Sokić, a 1975. na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu završava osnovne studije filmske režije u klasi Živojina Pavlovića.
U periodu od 1965 - 1980. aktivno se bavi likovnom umetnošću. U početku bio je blizak grupi Medijala, da bi kasnije svojim radom nastupao u okviru Nove umetničke prakse 70-ih. Prvu samostalnu izložbu "Papiri-crteži" Šijan je održao 1974. godine.
 
U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2009. održana je izložba njegovih filmskih eksperimenata "Oko filma" (kustos Dejan Sretenović), a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2012. organizovana je retrospektivna izložba "Slobodan Šijan: Moraću da skrenem! Vizuelni eksperimenti 1960 – 2012." (kustosi: Stevan Vuković i Nebojša Milenković).
 
Radovima iz oblasti vizuelnih umetnosti Šijan preispituje fenomen filma, pokretnih slika kao i fotografske registracije i reprodukcije prizora. Kao reditelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 80-ih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Tekstove o filmu objavljuje u mnogim domaćim i stranim filmskim časopisima, napisao je i priredio desetak knjiga, publikacija i monografija o domaćim i stranim filmskim rediteljima, takođe priređivač je i antologije "Pisci u bioskopu", 2024.
Tokom 1990. i 1991. godine Šijan je bio direktor Jugoslovenske kinoteke a od 1997. do 2012. radio kao redovan prefesor na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
 
Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2021. godine.
 
U anketi Akademije za filmsku umetnost i nauku, organizovanoj povodom 100-godišnjice filma u Srbiji, njegov film "Ko to tamo peva" (1980) 1996. godine proglašen je za najbolji jugoslovenski film snimljen tokom poslednjih 50 godina. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

"Školsko pozorje" od 29. do 31. oktobra

Pozorišni festival srednjih škola Vojvodine "Školsko pozorje", čiji je organizator i domaćin po 26. put Gimnazija "Svetozar Marković", održaće se od 29. do 31. oktobra.

Umetnica u fokusu u utorak je Slavica Perović

Program "Umetnica u fokusu – Slavica Perović", na kom će biti predstavljen autorkin najnoviji roman "Nova Nora", biće održan u utorak, 29. oktobra, u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski".

Promocija knjiga o Novosadskom pozorištu u petak

Povodom pola veka postojanja Novosadskog pozorišta, tri autora (Kornelia Goli, Zoran Maksimović i Vladimir Kopicl) napisala su dva zasebna izdanja o tom teatru, na mađarskom i na srpskom jeziku.