VIDEO: Zašto je nastavak Džokera toliko loš?

Publika i kritičari razočarani su filmom "Džoker: Ludilo u dvoje" Toda Filipsa i dali mu ocenu D na stranici CinemaScore.
VIDEO: Zašto je nastavak Džokera toliko loš?
Foto: Screenshot (Youtube/Warner Bros.Pictures)
Kako piše ComicBook, ovo je jedan od retkih slučajeva gde i kritičari i publika dele isto mišljenje o nekom filmu inspirisanim DC-jevim stripovima. Na Rotten Tomatoes-u ima 33 odsto na temelju recenzija kritičara i 31 procenat na temelju recenzija prosečnih gledalaca.
 
Osim što Filipsov mjuzikl ima lošiju ocenu od omraženih filmova Borderlands i Megalopolis, koji na CinemaScore-u koji imaju ocenu D+, proglašen je i jednom od najgorih igranih adaptacija stripa.
 
U 45-godišnjoj istoriji CinemaScore-a, "Džoker: Ludilo u dvoje" prvi je film temeljen na stripu koji nosi ocenu D. Pre njega titulu najgore adaptacije stripa nosio je Marvelov film "Čudesna četvorka" ("Fantastic Four") iz 2015. godine, koji ima ocenu C-.
Adaptacije stripova koje su dobile ocenu C+ uključuju filmove "Batman & Robin", "The Spirit", "Jonah Hex", "Ghost Rider: Spirit of Vengeance", "R.I.P.D.", "Morbius" i "Madame Web".
 
Zašto je Joker 2 dobio tako loše ocene?
 
Velik broj obožavalaca Džokera iz 2019. godine smatra da film nije ni trebao da dobije nastavak, a pogotovo ne nastavak koji je mjuzikl. Nije tajna da je filmski mjuzikl jedan od najomraženijih žanrova među gledaocima, zbog čega mnoge marketinške kompanije tokom promocije muzičkih filmova pokušavaju da sakriju o kojem je žanru reč.
 
Sudeći prema recenzijama publike na Rotten Tomatoes-u, velik broj gledalaca nije ni znao da je Džoker 2 muzički film. Dodatni šok dočekao ih je kada su shvatili da film nije klasični mjuzikl s originalnim pesmama, već džuboks mjuzikl u kojem izvođači pevaju postojeće pesme, kao u filmu "Mamma Mia".
Gledaoci kojima nije smetala činjenica da je "Džoker 2" mjuzikl takođe su razočarani jer im nije jasno šta Tod Filips pokušava da kaže u novom filmu. Za razliku od prvog filma, koji je bio kritika modernog društva u stilu klasika Martina Skorsezea "Kralj komedije" i "Taksista", novi film opisan je kao isprazni "misery porn", koji je previše fokusiran na mučenje protagonista.
 
Kap koja je prelila čašu bio je kontroverzni završetak. Naime, u središtu radnje je suđenje Arturu Fleku (Phoenix) za ubistva iz prošlog filma. Njegova advokatica u odbrani tvrdi da Artur ima disocijativni poremećaj ličnosti, što znači da za zločine nije kriv on, već njegova podvojena ličnost Džoker.
 
No, Artur na kraju filma priznaje da Džoker ne postoji te da je za sve zločine kriv Artur Flek - obični muškarac koji pati od psihičkih problema. Policija ga zatim vraća u Arkham, gde ga drugi pacijent, za kojeg se ispostavlja da je pravi Džoker, izbode na smrt.
 
Pacijent zatim sebi nožem "nacrta" osmeh na licu, slično Džokeru kojeg je otelotvorio Hit Ledžer u Vitezu tame.
 
Ovo su samo neke od kritika na koje je naišao Filipsov najnoviji film. "Joker: Ludilo u dvoje" mogao bi da postane i jedan od najvećih holivudskih finansijskih nuspeha 2024. godine. Film je imao premijeru 4. oktobar, a u prvom vikendu prikazivanja zaradio je samo 20 miliona dolara na budžetu od oko 200 miliona.
  • Rizbo

    08.10.2024 14:35
    los je zato sto je i prethodni deo preglup
  • B

    08.10.2024 13:49
    B
    Retko ovakvi komercijalni filmovi mogu nastavkom dobiti kvalitet i gledanost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film