
Objavljena lista deset najboljih pica na svetu
Gurmani imaju različita mišljenja o novoj listi "najboljih pica na svetu", a neki su je čak nazvali lažnom i pogrešnom.

Foto: Pixabay
Na vrhu liste nalazi se jedna jednostavna, ali gotovo svima omiljena pica - Margarita.
Kultno jelo poreklom iz Napulja u stopu prati pica Napoletana, a pica Kvatro Formađi zauzima treće mesto, piše Mirror, a prenosi Večernji List.
Ne iznenađuje da je svaki nadev u prvih deset nastao u Italiji, gde je prvi put zabeleženo postojanje pice u spisima pesnika i esejiste Benedeta di Falkoa još davne 1535. godine. Lista, koju je sastavio onlajn turistički vodič Taste Atlas, takođe je stavio četvrtastu Pizzu al taglio na četvrto mesto, a picu sa čeri paradajzom, odnosno Kapreze picu, na peto mesto.
Best rated pizzas and the most iconic pizzerias of the world:https://t.co/dosI2M40kX#pizza #pizzeria pic.twitter.com/bTpD2AqF4j
— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 24, 2023
Prema Taste Atlas-u, pica Margarita bila je pripremljena za kraljicu Margaritu Savojsku tokom njene posete Napulju 1889. godine. Jelo, sa svetlocrvenim paradajzom, kremasto belom mocarelom i zelenim listićima bosiljka, trebalo je da predstavlja boje italijanske zastave, a kraljica je navodno bila vrlo impresionirana.
Kuvar Rafaele Espozito iz picerije Brandi, koji je zaslužan za stvaranje pice, nazvao ju je po kraljici. Međutim, smatra se da nadev datira barem iz 1866. godine, mnogo godina pre opisane posete.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 1
Leon
Inačee moje prvo iskustvo sa picom nije prošao dobro. Došavši u susedni grad po knjige za nastupajuću školsku godinu, sredinom '80-tih, seo sam u dati restoran ( crvena montažna budica ) dobio sam naizgled lepo pripremljeno jelo po ps-u. Sve je pokvarilo jedno živo jaje , valjda izručeno posle pečenja. To mi je bilo 'bljak ' pa sam pojevši par zalogaja ostavio isto.
Kasnije sam u svom gradu jeo prilično savršene pice u 'Ambrelli'.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar