
Ananas se nekad iznajmljivao, a zbog bromelaina ostavlja osećaj peckanja na jeziku
Iako ga mnogi povezuju s Havajima, poreklo ananasa veže se za područje današnjeg Brazila i Paragvaja.

Foto: Pixabay
Ovo voće bilo je poznato i cenjeno među domorodačkim plemenima mnogo pre dolaska evropskih osvajača. Kada su evropski istraživači otkrili ovo sočno voće u 15. i 16. veku, brzo je postalo popularno i počelo je da se širi tropskim i suptropskim područjima širom sveta.
Danas ananas nije samo omiljeni sastojak mnogih jela i pića već i voće koje krije neke zanimljive priče.
1. Spojene bobice
Ananas doživljavamo kao jedinstven plod, ali zapravo je sastavljen od mnogo bobica koje su se tokom rasta spojile. Svaka pojedinačna ljuska na površini ananasa predstavlja jednu bobicu.
U botaničkom smislu, ananas je klasifikovan kao "višestruko" ili "kolektivno" voće. To znači da se sastoji od mnogo voćki (u ovom slučaju bobica) koje su se spojile da bi formirale jedan plod.
2. Značenje imena
Naučno ime za ananas je Ananas comosus. Ovo ime potiče iz jezika tupi, koji se govori među nekim domorodačkim narodima Brazila. U jeziku tupi ananas znači jedinstveno ili izuzetno voće. Naziv ananas koristi se u većini svetskih jezika. Međutim, na engleskom jeziku koristi se naziv pineapple, što znači borova jabuka.
3. Rast
Za razliku od većine voća, ananas raste iz sredine biljke, a ne s grana ili stabljika.
4. Sazrevanje
Ananas je jedno od voća koje ne sazreva nakon što je ubrano. Kada je ananas ubran, neće postati slađi ili mekši, poput banana ili avokada. Zato je važno ubrati ananas kada je optimalno zreo. Ako je ubran prerano, ostaće kiseo i tvrd, a ako je ubran prekasno, može postati previše mekan i početi da truli.
5. Razmnožavanje
Većina komercijalno uzgajanih ananasa nema semenke, ali u prirodnom okruženju one su ključne za reprodukciju biljke. Ako naiđete na divlje vrste ananasa ili neke starinske sorte, mogli biste pronaći tamne, male semenke unutar voća.
Iako ananas može da raste iz semenki, često se razmnožava vegetativno, odnosno kloniranjem. To znači da se delovi biljke, poput krune ili izdanka, koriste za uzgoj nove biljke.
6. Enzim bromelain
Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u razgradnji proteina. Zbog toga se često koristi u marinadama za meso kao sredstvo za omekšavanje. Ako ste ikad osetili peckanje u ustima nakon što ste jeli ananas, to je zbog bromelaina. Ovaj enzim može razgraditi proteine u ustima, uključujući one na vašim usnama i jeziku.
7. Vitamini i minerali
Ananas je bogat vitaminom C, manganom i nizom drugih vitamina i minerala, a uz to je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Zanimljivo je da je svojim obiljem vitamina C igrao ključnu ulogu u prevenciji skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom tog vitamina. Zbog toga je ananas bio dragocen saveznik mornarima na njihovim dugim morskim ekspedicijama štiteći ih od te opasne bolesti.
8. Izloženost dimu
Zanimljivo je da biljka ananasa može biti podstaknuta na cvetanje kada je izložena dimu. Ova metoda, koja je prvi put otkrivena na Azorskim ostrvima, koristi se kako bi se podstaklo formiranje voćke na samoj biljci.
9. Simbol dobrodošlice
U kolonijalnom periodu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država ananas je bio cenjen kao simbol dobrodošlice. Često je korišćen kao ukras na ulaznim vratima domova ili kao središnji ukras na stolovima kada su gosti dolazili u posetu simbolišući toplinu i gostoljubivost domaćina.
10. Iznajmljivanje ananasa
U 18. veku u Evropi ananas je bio izuzetno skup i teško dostupan, što ga je činilo simbolom bogatstva i luksuza. U Engleskoj su oni koji nisu mogli da priušte pravi ananas za zabave često iznajmljivali to voće kao središnji ukras za sto.
11. Konzervirani ananas
Ananas je bio jedna od prvih vrsta voća koje je konzervirano. U 19. veku s razvojem tehnologije konzerviranja ananas je postao široko dostupan širom sveta, čime je izgubio svoj status luksuznog voća.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
0
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar