Ananas se nekad iznajmljivao, a zbog bromelaina ostavlja osećaj peckanja na jeziku
Iako ga mnogi povezuju s Havajima, poreklo ananasa veže se za područje današnjeg Brazila i Paragvaja.
Foto: Pixabay
Ovo voće bilo je poznato i cenjeno među domorodačkim plemenima mnogo pre dolaska evropskih osvajača. Kada su evropski istraživači otkrili ovo sočno voće u 15. i 16. veku, brzo je postalo popularno i počelo je da se širi tropskim i suptropskim područjima širom sveta.
Danas ananas nije samo omiljeni sastojak mnogih jela i pića već i voće koje krije neke zanimljive priče.
1. Spojene bobice
Ananas doživljavamo kao jedinstven plod, ali zapravo je sastavljen od mnogo bobica koje su se tokom rasta spojile. Svaka pojedinačna ljuska na površini ananasa predstavlja jednu bobicu.
U botaničkom smislu, ananas je klasifikovan kao "višestruko" ili "kolektivno" voće. To znači da se sastoji od mnogo voćki (u ovom slučaju bobica) koje su se spojile da bi formirale jedan plod.
2. Značenje imena
Naučno ime za ananas je Ananas comosus. Ovo ime potiče iz jezika tupi, koji se govori među nekim domorodačkim narodima Brazila. U jeziku tupi ananas znači jedinstveno ili izuzetno voće. Naziv ananas koristi se u većini svetskih jezika. Međutim, na engleskom jeziku koristi se naziv pineapple, što znači borova jabuka.
3. Rast
Za razliku od većine voća, ananas raste iz sredine biljke, a ne s grana ili stabljika.
4. Sazrevanje
Ananas je jedno od voća koje ne sazreva nakon što je ubrano. Kada je ananas ubran, neće postati slađi ili mekši, poput banana ili avokada. Zato je važno ubrati ananas kada je optimalno zreo. Ako je ubran prerano, ostaće kiseo i tvrd, a ako je ubran prekasno, može postati previše mekan i početi da truli.
5. Razmnožavanje
Većina komercijalno uzgajanih ananasa nema semenke, ali u prirodnom okruženju one su ključne za reprodukciju biljke. Ako naiđete na divlje vrste ananasa ili neke starinske sorte, mogli biste pronaći tamne, male semenke unutar voća.
Iako ananas može da raste iz semenki, često se razmnožava vegetativno, odnosno kloniranjem. To znači da se delovi biljke, poput krune ili izdanka, koriste za uzgoj nove biljke.
6. Enzim bromelain
Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u razgradnji proteina. Zbog toga se često koristi u marinadama za meso kao sredstvo za omekšavanje. Ako ste ikad osetili peckanje u ustima nakon što ste jeli ananas, to je zbog bromelaina. Ovaj enzim može razgraditi proteine u ustima, uključujući one na vašim usnama i jeziku.
7. Vitamini i minerali
Ananas je bogat vitaminom C, manganom i nizom drugih vitamina i minerala, a uz to je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Zanimljivo je da je svojim obiljem vitamina C igrao ključnu ulogu u prevenciji skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom tog vitamina. Zbog toga je ananas bio dragocen saveznik mornarima na njihovim dugim morskim ekspedicijama štiteći ih od te opasne bolesti.
8. Izloženost dimu
Zanimljivo je da biljka ananasa može biti podstaknuta na cvetanje kada je izložena dimu. Ova metoda, koja je prvi put otkrivena na Azorskim ostrvima, koristi se kako bi se podstaklo formiranje voćke na samoj biljci.
9. Simbol dobrodošlice
U kolonijalnom periodu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država ananas je bio cenjen kao simbol dobrodošlice. Često je korišćen kao ukras na ulaznim vratima domova ili kao središnji ukras na stolovima kada su gosti dolazili u posetu simbolišući toplinu i gostoljubivost domaćina.
10. Iznajmljivanje ananasa
U 18. veku u Evropi ananas je bio izuzetno skup i teško dostupan, što ga je činilo simbolom bogatstva i luksuza. U Engleskoj su oni koji nisu mogli da priušte pravi ananas za zabave često iznajmljivali to voće kao središnji ukras za sto.
11. Konzervirani ananas
Ananas je bio jedna od prvih vrsta voća koje je konzervirano. U 19. veku s razvojem tehnologije konzerviranja ananas je postao široko dostupan širom sveta, čime je izgubio svoj status luksuznog voća.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar