Italijanski "đelato" kao institucija i deo kulture: Šta ga čini tako posebnim?
Italija je jedna od prvih zemalja koje vam padaju na pamet kada je reč o nauci, kulturi i umetnosti, dizajnu, modi i automobilskoj industriji u svetu, ali i hrani i desertima.
Foto: Pixabay
Jedno od iskustava koje ne možete propustiti kad ste u poseti Italiji je uživanje u autentičnom sladoledu "đelato".
Uprkos činjenici da je sladoled proizvod popularan širom sveta, autentični italijanski "đelato" je institucija, deo kulture i slatkog užitka kojem niko ne može da odoli.
Izraz "đelato" potiče od latinske reči i znači "smrznut", a definiše se kao zanatski proizvod tipičan za italijansku gastronomiju, različit od uobičajenog sladoleda iz drugih zemalja.
"Đelato" je jedinstven u svetu, jer ima svoje osobine s tradicionalnim receptima koje se prenose s generacije na generaciju.
Poreklo sladoleda datira još od klasične antike, doba kada su različiti narodi počeli na ledu da čuvaju proizvode poput mleka i voća.
Rimljani su uspeli da razviju napredne tehnike konzerviranja hrane i tako popularizuju osvežavajuću mešavinu leda, šećera ili meda i sokova koje su držali u podzemlju.
Vekovima kasnije italijanski gradovi su doživeli svoj vrhunac tokom renesanse i upravo se u to vreme velikim plemićima svideo novi proizvod stvoren od mleka, pavlake i jaja. Tako se rodio autentični "đelato".
Iz poslastičarnica u Firenci sladoled je otputovao na francuski dvor, gde je postao vrlo popularan i uskoro je postao predmet želja čitavog evropskog plemstva.
Italijanski proizvođači sladoleda kažu da koriste izuzetno sveže proizvode i drže se tradicionalnih metoda proizvodnje.
Klaudio Pika, generalni sekretar Italijanskog udruženja proizvođača sladoleda, ističe da je "đelato" jedan od tri najvažnija ukusa njihove zemlje i predstavlja Italiju zajedno s picom i špagetama.
"Italijanski sladoled je omiljen u celom svetu. Mnogi naši proizvođači sladoleda su čak pozvani u inostranstvo da proizvode sladoled", rekao je Pika.
Prema njegovim rečima, Italija ima najbolje poslastičarnice, najbolje sastojke, ali i najbolje mašine za pravljenje sladoleda.
"Tako je nastao sladoled u Italiji. Neki kažu da je to delo Medičija. Neki kažu da je došao sa Sicilije, neki čak kažu da je nastao kada su Rimljani pravili voćni sok od snega Terminilo. Sladoled je naš, savršen je i on je naš nacionalni identitet", istakao je Pika.
Dodao je da kao udruženje, rade sa Ministarstvom poljoprivrede Italije na priznavanju italijanskog sladoleda kao dela Uneskove kulturne baštine. Takođe, tražili su da 1. jun bude priznat kao "Dan italijanskog sladoleda".
Šef kuhinje Paolo Konstantini, jedan od italijanskih ambasadora sladoleda, koji leti pravi najmanje 100-120 kilograma sladoleda dnevno u svojoj radnji u Montiju, jednoj od istorijskih četvrti Rima, koju vodi već 30 godina, kaže da sladoled pruža zadovoljstvo, a starije sugrađane vraća u mladost.
"To je kompletan proizvod. Ovim poslom se bavimo generacijama. Ja radim već 40 godina", objasnio je Konstantini.
Na pitanje koja je tajna tolike popularnosti italijanskog sladoleda, Konstantini kaže:
"Zato što uvek koristimo sveže proizvode. Pažljivo biramo sve sirovine kao što su pavlaka, mleko i šećer. Plodovi su potpuno prirodni. Koristimo 75 odsto voćnog soka", rekao je on.
Eugenio Morone ima poslastičarnicu u Trastevereu, još jednoj od istorijskih četvrti Rima.
"Veoma je važno promovisati pravi ručno rađeni sladoled. Za pravi ručno rađeni sladoled morate dobro poznavati sirovine i italijansku tradiciju pravljenja sladoleda", ispričao je Morone.
Dodaje da se slodeld prodaje i leti i zimi, pa su srećni što mogu da rade tokom cele godine.
"Imamo različite ukuse, trenutno imamo smokve, radimo na sladoledu od šljiva, pravimo sezonski svež, jednostavan led koji sadrži voćne kremove koje ljudi vole, kao što su urma, grožđe i jagode", rekao je Morone.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
1
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
4
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Koka-kola: Sokovi na tržištu Srbije se ne povlače, bezbedni su
26.10.2024.•
6
Proizvodi koje proizvodi, distribuira i prodaje kompanija Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora su bezbedni za konzumiranje i ne povlače se sa tržišta, rečeno je u toj kompaniji.
Sarajevski ćevap i nevesinjski krompir: Bosna i Hercegovina zaštitila 20 regionalnih proizvoda
26.10.2024.•
3
Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
25.10.2024.•
0
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
1
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Komentari 4
:)
Game of Trolls
07.10.2023 • 22:53
Italija je jedna od prvih zemalja koje vam padaju na pamet kada je reč o nauci, kulturi...tu sam prestao da čitam
Jesi ti siguran da si 'citalac'? Pa ko ti pada na pamet kad je rec o nauci i kulturi? Srbija valda???
Leonardo, Galileo, Fermi, Mikelandjelo, Rafaelo, Djoto, Dante, Markoni, Meuci, Elena Ferante, Boceli...
Cc
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar