Česte greške s mlevenim mesom koje mogu pokvariti jelo - ali i zdravlje
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejana, meso će se skuvati, a ne fino zapeći.
Foto: Pixabay
Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije.
Mleveno meso ne sme dugo biti van frižidera
Zvezda sarmi i punjenih paprika, bolonjeze sosa, faširanog mesa i roštilja, mleveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplikovati. Međutim, kako bi omiljena namirnica zaista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.
Kakvo mleveno meso kupiti?
Najbolje je kupovati sveže mleveno meso - odaberite komad koji želite da kupite i zatražite od mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mlevene junetine za većinu jela dobar je odabir mesa sa do 15 odsto masnoće.
Obratite pažnju na boju mesa. Sveža, sirova mlevena junetina trebalo bi da bude crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svetlost, rast mikroba i izloženost kiseoniku. Unutrašnjost sirovog mlevenog mesa može biti sivkasto-smeđa zbog nedostatka kiseonika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savetuje healthline.com. Međutim, ako je meso sivkasto spolja, tada ga treba baciti jer to može biti znak da je počelo da se kvari. Primetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na buđ.
Loš miris koji se lako prepoznaje takođe ne treba ignorisati. Takođe, ljepljiva ili sluzava tekstura - bilo kuvanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mlečni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati van frižidera duže od dva sata. Preporučuje se da sirovo mleveno meso ne stoji u frižideru duže od dan ili dva, a ostaci kuvane hrane trajaće tri do četiri dana.
Kako ispržiti mleveno meso?
Vruć tiganj osnova je finih jela od mlevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrejan, meso će se skuvati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tiganj nije obavezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tiganj i kutlačom ga izlomite na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, mešajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karamelizovalo - ne i zagorelo.
Kako zamrznuti mleveno meso?
Sirova mlevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate da potrošite svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Pre nego što meso stavite u zamrzivač, podelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete uraditi jeste da odmrznete meso, uzmete manji deo, a ostatak ponovo zamrznete.
Savršeni bolonjeze
Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog sosa, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi. On veruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i šargarepa narendaju pre dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu sosu, već se i brže termički obrađuju. Narendanu šargarepu i luk, kao i izgnječen beli luk, slavni šef dinsta na maslinovom ulju i sa malo osušenog origana nekoliko minuta, pre nego što u tiganj doda mleveno meso.
Trikovi za savršene faširane šnicle od mlevenog mesa
Faširane šnicle odlično se slažu sa varivom, pire krompirom ili domaćim sosovima. Mleveno meso možete začiniti različitim svežim i sušenim začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hlebom. Ispeći ih možete u tiganju ili rerni.
Naizgled jednostavne za pripremu, faširane šnicle od mlevenog mesa ipak traže nešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i odnosu mesa vode se neumorne rasprave, ali mnogi kuvari se slažu da je formula za uspeh junetina i svinjetina u odnosu 70:30.
Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Možete koristiti i mlevenu piletinu ili ćuretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne belo kako šnicle ne bi bile previše suve. Kako bi smesa za šnicle bila rastresida, a ne tvrda i zbijena, hleb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mleku, u koje dodajte malo sode bikarbone.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar