Ova evropska zemlja ima najviše ljubitelja sira
Novi izveštaj iz industrije sira kaže da je devet od deset nacija koje najviše proizvode, konzumiraju i razmišljaju o siru upravo u Evropi.
Foto: Pixabay
Agencija za istraživanje tržišta Mintel rangirala je svaku zemlju na osnovu njenog uvoza sira, proizvodnje sira i guglanja reči "sir" na maternjem jeziku te zemlje, a čak devet od prvih deset mesta zauzele su zemlje Evrope.
Evo koje su se sve zemlje našle na popisu.
10. Finska
Dok nordijske nacije nisu nužno prve na koje biste pomislili kada je u pitanju sir, Finska, Danska i Švedska iznenađujuće jako vole sir. Finska se našla na 10. mestu Mintelove liste. Uprkos tome što sama proizvodi samo šest sireva, zemlja troši čak 5,18 evra po osobi na uvozni sir svake godine.
9. Danska
Finci su, međutim, pali na lestvici jer nisu toliko pretraživali sir na internetu kao njihovi susedi. Mesečna Google pretraživanja u vezi sa sirom u Finskoj bila su za oko trećinu manja od Danske, koja je zauzela 9. mesto. Danska takođe proizvodi više sireva od Finske, njih čak 16.
8. Švedska
Švedska se našla na 8. mestu jer njena proizvodnja sira nadmašuje proizvodnju njenih suseda - domovina mesnih ćufti proizvodi 25 sopstvenih sireva i na sireve po osobi troši približno isto kao i Finska i Danska.
7. Švajcarska
Švajcarska je rodno mesto fondua, bogatog i topljenog sira, a poznata je i po "švajcarskom siru" ili ementaleru, tvrdom siru punom rupa. Međutim, uprkos tome što proizvodi 32 različite sorte, Švajcarska je takođe veliki uvoznik stranih sireva. Nalazi se na trećem mestu u svetu po glavi stanovnika, odmah iza Holandije i Belgije.
6. Ujedinjeno Kraljevstvo
Poznata po svojim sortama čedar i stilton, ova zemlja "gugla" sir koliko i Francuska, ali s milion ljudi manje. Ujedinjeno Kraljevstvo proizvodi čak 261 različitu vrstu autohtonih sireva, a potrošači više vole lokalne sireve od uvoznih - 70 odsto britanskih potrošača kaže da kupuje čedar, a 36 odsto kupuje druge regionalne britanske sireve.
5. Austrija
Austrijanci konzumiraju ogromne količine sira, kako domaćih tako i stranih sorti. Zemlja potroši više od 58 miliona evra na uvoz sira svake godine, što je čini četvrtim svetskim uvoznikom po glavi stanovnika. Takođe proizvodi 41 vrstu lokalnog sira, uključujući bergkäse i alpenkäse, napravljene od sirovog kravljeg mleka iz Alpa.
4. SAD
I Sjedinjene Američke Države poznate su kao nacija koja voli sir, s čak 523 različita sira poreklom je iz SAD-a. I dok američki potrošači možda nisu najhrabriji kad je reč o stranim, uvoznim sirevima, čak 96 odsto njih kaže da jedu čedar.
3. Belgija
Impresivno je da je Belgija dospela na popis, s obzirom na činjenicu da proizvodi samo 13 sopstvenih sireva i da nema velik broj Gugl pretraživanja povezanih sa sirom. Belgija potroši u proseku 10 evra po osobi svake godine na uvezene sireve, odmah iza Holandije u smislu vrednosti po glavi stanovnika. Ova mala zemlja godišnje uveze više od 1,6 kilograma sira po osobi.
2. Francuska
Francuzi sebe smatraju šampionima kada je sir u pitanju, ali im je za neznatnu razliku promaklo prvo mesto u Mintelovoj studiji. Mintel je izvestio da su francuski potrošači rekli da su 2024. jeli manje sira jer su bili zabrinuti zbog uticaja proizvodnje sira na životnu sredinu.
Uprkos tome, Francuska je još zemlja s velikim brojem sireva - najveći je uvoznik na svetu, trošeći ukupno 344 miliona evra na sir svake godine. Proizvodi 246 različitih sorti, uključujući svetski poznate sireve kao što su bri, rokfort i kamember, a Francuzi provode i puno vremena "guglajući" sir.
1. Holandija
Zemlja s najviše ljubitelja sira je Holandija, domovina veoma popularnih sorti gaude i edamera. Mala nacija od samo 17 miliona ljudi godišnje uveze sira u vrednosti od neverovatnih 13 evra po osobi, a proizvode i 38 sorti koje se konzumiraju širom sveta. Holanđani takođe razmišljaju o siru više nego bilo ko drugi na svetu - s najvećim brojem mesečnih Gugl pretraga za "sir".
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
Komentari 1
Silvija
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar