
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.

Foto: Pixabay
Nestle to radi suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije "Public Eye".
Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi "Gardijan".
Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima "Nido", pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i "Cerelac", žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.
"Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta", rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu "Public Eye-a".
Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodatog šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.
Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.
Velika Britanija preporučuje da se izbegava da deca mlađa od četiri godine dobijaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.
Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima "Nido" i "Cerelac", koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.
"Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece", saopštila je potparolka Nestle.
Ona je rekla da je u okviru "visoko regulisane" kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao "lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere" i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda. Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je potparolka.
Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje. Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 4
au
w/e
Dragan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar