Istraživanje pokazalo: Veganska ishrana za samo osam nedelja može da smanji biološku starost ljudi
Biljna ishrana u trajanju od samo osam nedelja može da smanji biološku starost ljudi, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo 21 par identičnih blizanaca.
Foto: Pixabay
Ishrana zasnovana isključivo na namirnicama biljnog porekla za dva meseca pozitivno je uticala na parametre koji pokazuju "starost" srca, endokrinog sistema, jetre i metabolički status, dok se to nije desilo u kontrolnoj grupi u kojoj su ispitanici jeli i meso, jaja i mlečne prerađevine, prenosi Euronews Srbija.
Osobe koje su se hranile biljnom hranom takođe su u proseku izgubili dva kilograma više od svaštojeda, najverovatnije zato što su unosili oko 200 kalorija manje iz obroka koje su dobijali u prve četiri nedelje studije, piše Medikal pres.
Postoje i oni stručnjaci koji ovako pozitivne rezultate uzimaju s rezervom i smatraju da dugoročno biljna ishrana može dovesti do deficita određenih mikronutrijenata, kao to da je gubitak kilograma taj koji je doprineo primetnim razlikama u biološkoj starosti između dve grupe.
Otkriće je zasnovano na maloj studiji koja je obuhvatila 21 par identičnih 39-godišnjih blizanaca i od kojih se polovina hranila veganskom ishranom, odnosno ishranom koja uključuje sve proizvode životinjskog porekla uključujući i jaja, mlečne prerađevine i med, a polovina svim grupama namirnica.
Do kraja studije istraživači su analizirali smanjenje procene biološke starosti na osnovu vrednosti DNK metilacije - vrste hemijske modifikacije DNK koja služi za procenu biološke starosti. Taj parametar odnosi se na propadanje funkcija tkiva i ćelija u telu i ne poklapa se uvek sa hronološkom starošću.
Varun Dvaraka iz kompanije "TruDiagnostic" koja se bavi epigenetskim testiranjima je u saradnji sa Kristoferom Garnerom sa Stenford univerziteta i njihovim kolegama sproveo ovo istraživanje, ali je u zaključku naveo da nije jasno u kojoj meri se izmerene razlike između dve grupe mogu pripisati isključivo ishrani.
On je dodao da je potrebno još istraživanja o tome, naročito onih koji će se dugoročno baviti proučavanjem uticaja biljne ishrane na zdravlje ljudi.
Tom Sanders, profesor emeritus nutricionizma i dijetetike Kings Koledža u Londonu, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, smatra da su njegove kolege u ovoj studiji izneli neke argumente u korist biljne ishrane, ali da studija nije uzela u obzir deficite vitamina i minerala do kojih može da dođe, ukoliko se biljna ishrana praktikuje na duže staze.
On je dodao da veganska ishrana možda i nije dobra za zdravlje starijih ljudi.
"Iako studije indiciraju da biljna ishrana ima povoljan efekat na zdravlje u srednjem dobu - uključujući i niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, to nije slučaj za starije vegane, koji imaju veće šanse za gubitak mišića, nisku gustinu kostiju i neurološke poremećaje, koji značajno utiču na kvalitet života", rekao je Sanders.
On je takođe dodao da očekivano trajanje života kod vegana nije ništa duže u poređenju sa svaštojedima.
Još jedno objašnjenje za pozitivne rezultate studije dao je dr Duan Melor, dijetetičar i predstavnik Britanske asocijacije dijetetičara, koji podseća da je ishrana svaštojeda obično mnogo kaloričnija od veganske i da je ključ možda u smanjenju energetskog unosa.
"Osim toga, vegansku grupu savetovali su da unosi dva puta više porcija povrća, više voća i mahunarki, orašastih plodova i semenki od grupe svaštojeda, što bi možda delimično moglo da objasni razlike u rezultatima na kraju", dodao je on.
Otkrića su objavljena u stručnom časopisu "BMC Medicine journal".
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
16.09.2024.•
3
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
15.09.2024.•
2
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
VIDEO: Ovaj sendvič je francuski ponos, već 100 godina je simbol njihove kuhinje
15.09.2024.•
0
Zahlađenje omogućava da se priprema sva ona fina i malo izdašnija hrana koju smo tokom vrućina izbegavali.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
12.09.2024.•
39
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Koliko proteina bi trebalo da se konzumira tokom jednog obroka?
25.08.2024.•
0
Protein je jedan od četiri makronutrijenta koje morate svakodnevno da unosite da biste se osećali siti, podržali rast mišića i održali opšte zdravlje.
Komentari 1
Пера
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar