
Istraživanje pokazalo: Veganska ishrana za samo osam nedelja može da smanji biološku starost ljudi
Biljna ishrana u trajanju od samo osam nedelja može da smanji biološku starost ljudi, pokazalo je novo istraživanje koje je obuhvatilo 21 par identičnih blizanaca.

Foto: Pixabay
Ishrana zasnovana isključivo na namirnicama biljnog porekla za dva meseca pozitivno je uticala na parametre koji pokazuju "starost" srca, endokrinog sistema, jetre i metabolički status, dok se to nije desilo u kontrolnoj grupi u kojoj su ispitanici jeli i meso, jaja i mlečne prerađevine, prenosi Euronews Srbija.
Osobe koje su se hranile biljnom hranom takođe su u proseku izgubili dva kilograma više od svaštojeda, najverovatnije zato što su unosili oko 200 kalorija manje iz obroka koje su dobijali u prve četiri nedelje studije, piše Medikal pres.
Postoje i oni stručnjaci koji ovako pozitivne rezultate uzimaju s rezervom i smatraju da dugoročno biljna ishrana može dovesti do deficita određenih mikronutrijenata, kao to da je gubitak kilograma taj koji je doprineo primetnim razlikama u biološkoj starosti između dve grupe.
Otkriće je zasnovano na maloj studiji koja je obuhvatila 21 par identičnih 39-godišnjih blizanaca i od kojih se polovina hranila veganskom ishranom, odnosno ishranom koja uključuje sve proizvode životinjskog porekla uključujući i jaja, mlečne prerađevine i med, a polovina svim grupama namirnica.
Do kraja studije istraživači su analizirali smanjenje procene biološke starosti na osnovu vrednosti DNK metilacije - vrste hemijske modifikacije DNK koja služi za procenu biološke starosti. Taj parametar odnosi se na propadanje funkcija tkiva i ćelija u telu i ne poklapa se uvek sa hronološkom starošću.
Varun Dvaraka iz kompanije "TruDiagnostic" koja se bavi epigenetskim testiranjima je u saradnji sa Kristoferom Garnerom sa Stenford univerziteta i njihovim kolegama sproveo ovo istraživanje, ali je u zaključku naveo da nije jasno u kojoj meri se izmerene razlike između dve grupe mogu pripisati isključivo ishrani.
On je dodao da je potrebno još istraživanja o tome, naročito onih koji će se dugoročno baviti proučavanjem uticaja biljne ishrane na zdravlje ljudi.
Tom Sanders, profesor emeritus nutricionizma i dijetetike Kings Koledža u Londonu, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, smatra da su njegove kolege u ovoj studiji izneli neke argumente u korist biljne ishrane, ali da studija nije uzela u obzir deficite vitamina i minerala do kojih može da dođe, ukoliko se biljna ishrana praktikuje na duže staze.
On je dodao da veganska ishrana možda i nije dobra za zdravlje starijih ljudi.
"Iako studije indiciraju da biljna ishrana ima povoljan efekat na zdravlje u srednjem dobu - uključujući i niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, to nije slučaj za starije vegane, koji imaju veće šanse za gubitak mišića, nisku gustinu kostiju i neurološke poremećaje, koji značajno utiču na kvalitet života", rekao je Sanders.
On je takođe dodao da očekivano trajanje života kod vegana nije ništa duže u poređenju sa svaštojedima.
Još jedno objašnjenje za pozitivne rezultate studije dao je dr Duan Melor, dijetetičar i predstavnik Britanske asocijacije dijetetičara, koji podseća da je ishrana svaštojeda obično mnogo kaloričnija od veganske i da je ključ možda u smanjenju energetskog unosa.
"Osim toga, vegansku grupu savetovali su da unosi dva puta više porcija povrća, više voća i mahunarki, orašastih plodova i semenki od grupe svaštojeda, što bi možda delimično moglo da objasni razlike u rezultatima na kraju", dodao je on.
Otkrića su objavljena u stručnom časopisu "BMC Medicine journal".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Komentari 1
Пера
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar