Jednostavan letnji recept: Pica tikvice

Tikvice su veoma fleksibilna namirnica s kojom se mogu pripremiti sjajna letnja jela. Ovaj plod možete skuvati, ispeći, ispržiti, grilovati… Mogućnosti su brojne.
Jednostavan letnji recept: Pica tikvice
Foto: Pixabay
Punkufer objavio je sjajan letnji recept u kome su tikvice podloga za picu.
 
Umesto na testo, klasične sastojke za picu poput paradajza, sira i maslina stavite na prepolovljene tikvice i sve zajedno zapecite u rerni.
Ne samo da ste tako skratili vreme pripreme ovog jela, već ste smanjili i njegovu kalorijsku vrednost. 
 
U 100 grama pečenog testa pice može se naći i do 360 kalorija, a u istoj količini tikvica nalazi se tek 20-ak kalorija.
Sastojci za pica tikvice:
  • 4 srednje velike tikvice
  • 200 g iseckanog paradajza
  • 125 g sosa od paradajza
  • 125 g sira mocarela
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 3 kašike iseckanih crnih maslina
  • 1 manji luk
  • 1-2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu
  • sveži bosiljak
Priprema pice od tikvica:
 
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
 
2. Tikvice prepolovite i kašičicom izdubite sredinu. Ostavite samo oko jedan centimetar ploda pored kore tikvice.
 
3. Tikvice posolite i pobiberite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u rernu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.
 
4. Polovinu tikvice očišćene od koštica iseckajte na male komadiće i prodinstajte na ulju zajedno sa seckanim lukom i belim lukom. Kuvajte oko tri do četiri minuta dok povrće ne omekša.
 
5. Dodajte seckani paradajz i paradajz sos i sve zajedno kuvajte još dva minuta.
 
6. Sos ravnomerno podelite na prepolovljene pečene tikvice.
7. Na tikvice dodajte rendani sir i masline. Po želji možete dodati malo salame.
 
8. Punjene tikvice vratite u rernu i kratko zapecite dok se sir ne otopi.
 
9. Poslužite sa svežim bosiljkom. 
 
Prijatno!
  • Karen

    19.08.2024 09:52
    tim patlidzan
    nadev na kolutove patlidzana... pre le po
    a tikvice bi moglo pohovati danas :)
  • Kuvar kucni

    16.08.2024 13:16
    Odlican recept, preukusno jeli, vise puta pravio.
  • Komšinica

    15.08.2024 23:41
    Odlično
    Ko se usudi na +40 da uključi rernu:))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće