
Jednostavan letnji recept: Pica tikvice
Tikvice su veoma fleksibilna namirnica s kojom se mogu pripremiti sjajna letnja jela. Ovaj plod možete skuvati, ispeći, ispržiti, grilovati… Mogućnosti su brojne.

Foto: Pixabay
Punkufer objavio je sjajan letnji recept u kome su tikvice podloga za picu.
Umesto na testo, klasične sastojke za picu poput paradajza, sira i maslina stavite na prepolovljene tikvice i sve zajedno zapecite u rerni.
Ne samo da ste tako skratili vreme pripreme ovog jela, već ste smanjili i njegovu kalorijsku vrednost.
U 100 grama pečenog testa pice može se naći i do 360 kalorija, a u istoj količini tikvica nalazi se tek 20-ak kalorija.
Sastojci za pica tikvice:
- 4 srednje velike tikvice
- 200 g iseckanog paradajza
- 125 g sosa od paradajza
- 125 g sira mocarela
- 3 kašike rendanog parmezana
- 3 kašike iseckanih crnih maslina
- 1 manji luk
- 1-2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
- sveži bosiljak
Priprema pice od tikvica:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
2. Tikvice prepolovite i kašičicom izdubite sredinu. Ostavite samo oko jedan centimetar ploda pored kore tikvice.
3. Tikvice posolite i pobiberite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u rernu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.
4. Polovinu tikvice očišćene od koštica iseckajte na male komadiće i prodinstajte na ulju zajedno sa seckanim lukom i belim lukom. Kuvajte oko tri do četiri minuta dok povrće ne omekša.
5. Dodajte seckani paradajz i paradajz sos i sve zajedno kuvajte još dva minuta.
6. Sos ravnomerno podelite na prepolovljene pečene tikvice.
7. Na tikvice dodajte rendani sir i masline. Po želji možete dodati malo salame.
8. Punjene tikvice vratite u rernu i kratko zapecite dok se sir ne otopi.
9. Poslužite sa svežim bosiljkom.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Ideja za nedelju: Uskršnja pogača
18.04.2025.•
0
Uskršnja pogača je idealna za nedeljni doručak, uz kuvana jaja, šunku i sve što poslužujete.
Elegantna jaja za Uskrs: Potrebni su vam samo crveno vino i šećer
17.04.2025.•
1
Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Brza pica sa povrćem i jogurtom - zdrava varijacija na omiljenu temu
17.04.2025.•
1
Pica ne mora obavezno da bude u nezdrava. Plus, ako je zdrava - ne znači da ne može da bude ukusna, pa vam donosimo upravo takav jedan recept.
Vegetarijanska musaka - ukusna i sita, a zdrava
16.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusnu, zdravu i zanimljivu vegetarijansku musaku.
Fritata sa povrćem i sirom - za ukusan početak dana
14.04.2025.•
0
Ova fritata je jednostavna za pripremu, bogata hranljivim materijama i ne košta mnogo.
Zdravi desert sa grčkim jogurtom, medom i voćem
13.04.2025.•
0
Ovaj brzinski dezert će vam utoliki "glad" za slatkim i dati dodatnu energiju koja vam je potrebna tokom dana, a ujedno je i zdrav.
Zalogaj Bliskog istoka za ručak: Začinjena mlevena junetina sa povrćem i pirinčem
13.04.2025.•
0
Ovaj lak, zdrav i jeftin ručak inspirisan je tursko-bliskoistočnom kuhinjom.
VIDEO: Tornado kajgana hit na mrežama
13.04.2025.•
0
Jaja su mnogima svakodnevna namirnica, skoro svako ih uvek ima u frižideru, pa vam ovaj put donosimo viralni recept za kajganu koja je popularno nazvana "tornado jaja".
Nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem
13.04.2025.•
0
I danas vam donosimo jedan zdrav, a ukusan doručak - nordijski ovseni doručak s jogurtom i voćem.
Predlog za laganu, prolećnu musaku: Vratimo se tikvicama
10.04.2025.•
0
Proleće je vreme kada se na pijacama u ponudi nalazi raznoliko povrće koje uvek može biti kvalitetan sastojak za lagani ručak, a jedan od njih je i tikvica.
Predlog za zdrav, brz, jeftin i ukusan doručak: Ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom
10.04.2025.•
1
Danas vam donosimo predlog za super doručak - zdrav je, brz, jeftin i ukusan. U pitanju je ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom.
Za dan pun obaveza: Brza ovsena kaša s voćem i medom
09.04.2025.•
1
Donosimo vam recept za brz, jednostavan, a zdrav način da počnete dan - ovsena kaša sa medom i voćem.
Zlatna kafa - ukusan i zdrav način da započnete dan
08.04.2025.•
2
Zlatna kafa je odlična kombinacija kafe, kurkume i začina, koji ne samo da pružaju energiju, već i imaju brojne zdravstvene koristi.
Za zdrav početak dana - avokado tost sa jajetom
07.04.2025.•
2
Nema ničega boljeg od brzog, a zdravog doručka za početak dana.
Nedelja je, a to znači - porodični ručak: Pileći fileti sa pečenim povrćem
06.04.2025.•
0
Ovaj ručak je ukusan, zdrav, lagan za pripremu i ne zahteva puno vremena, a sastojci nisu skupi.
Posni zeleni rižoto: Tajna je u korijanderu
05.04.2025.•
1
Zeleni rižoto je aromatično, posno jelo koje ide uz sve, pogotovo uz ribu i plodove mora, a priprema se za pola sata.
Uvek voljen klasik: Pasta sa paradajz sosom
03.04.2025.•
0
Ovaj recept je brz, ukusan i vrlo jeftin, a možete ga prilagoditi dodajući začine ili povrće po izboru.
Omlet sa povrćem, šampinjonima i sirom - za ukusan početak dana
03.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusan, jednostavan i brz doručak, koji će vam pomoći da dan započnete baš kako treba i dati vam energiju bar do ručka.
VIDEO: Recept Entonija Bordejna za sendvič - ključna je mortadela
02.04.2025.•
2
Entoni Bordejn je probao mnogo toga tokom svog života. Pojeo je i mnoge sendviče, a izdvojio je recept za jedan.
Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa
02.04.2025.•
3
Brzo, jeftino i ukusno - ovo su često kriterijumi kojima se mnogi vode kada nemaju para, vremena ili živaca, a jede im se nešto toplo i hranjivo.
Makedonske šnicle - recept za ukusan ručak
01.04.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o tome šta da pripremite za ručak, evo jednog predloga.
Komentari 3
Karen
a tikvice bi moglo pohovati danas :)
Kuvar kucni
Komšinica
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar