Recept: Kako da spremite sušeni paradajz

Iako se sušeni paradajz smatra pravim delikatesom, mali broj ljudi odlučuje da ga osuši tokom leta i tako se obezbedi zalihama za predstojeći hladniji period godine.
Recept: Kako da spremite sušeni paradajz
Foto: Pixabay
Stoga, ukoliko ste ljubitelj istog, ostanite sa nama u nastavku gde vam  otkrivamo kako da iskoristite sezonu sočnog paradajza na najbolji način i osušite ga u rerni, piše All Recipes, prenosi Danas.
 
Šta je sušeni paradajz
 
Sušeni paradajz je dehidrirani paradajz koji je sušen na suncu, u dehidratoru ili u rerni.
Šta napraviti od sušenog paradajza
 
Budući da je ovako pripremljen paradajz pravi delikates, biće sjajan dodatak raznim jelima poput paste, salata, variva, pice, a možete ga dodati i u namaze od sira, mlevenih oraha, humusa… Kombinacije su beskonačne jer se ova namirnica savršeno uklapa uz razne arome, a svojom neobičnom teksturom svako jelo podiže na viši nivo.
Kako čuvati sušeni paradajz
 
Najbolji način za čuvanje domaćeg sušenog paradajza je u čistoj, dobro zatvorenoj tegli u maslinovom ulju u frižideru. Možete dodati nekoliko čena belog luka za dodatni ukus.
 
Na ovaj način, sušeni paradajz će trajati do dva meseca, a vi ćete tako dobiti ukusno ulje koje možete koristiti nakon što pojedete paradajz. Takođe, ovako osušen paradajz možete čuvati u zamrzivaču do tri meseca.
 
Recept za sušeni paradajz
 
Sastojci:
  • Dva kg paradajza
  • soli po ukusu
Priprema:
 
Zagrejte rernu na 95 stepeni C.
 
Operite i prepolovite paradajz. Nežno iscedite semenke. Stavite paradajz na pleh za pečenje i pospite solju po ukusu.
 
Pecite paradajz u zagrejanoj rerni dok se ne osuši, ali još uvek savitljiv, proveravajući posle 4 sata, a zatim svakih sat vremena.
Bonus saveti za sušeni paradajz
 
Što je paradajz veći, proces sušenja će duže trajati.
 
Cilj je da se oslobodite što veće količine soka, tako da je najbolje početi sa ne tako sočnim paradajzom (kao što je Roma).
 
Ne zaboravite da posolite paradajz. Ovaj korak ne samo da će dodati ukus, već će pomoći i u uklanjanju viška soka.
 
Jedan od načina kako možete iskoristiti sušeni paradajz za brz (letnji) obrok jeste na hrskavoj kriški hleba sa sirom i bosiljkom. Svaku krišku prelijte maslinovim uljem, pospite mlevenim crnim biberom i solju. Prijatno!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće