Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept

Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
Foto: Pixabay
Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje i tp bez dodavanja šećera, prenosi RTS.
 
Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.
Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo seme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.
 
Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima "voćni ukus, pomalo kao ananas".
Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i meša sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.
 
Kada se žele doda kakao semenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.
 
Mišra gleda na svoj izum kao poslednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade.

U 19. veku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina mešanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada.

  • Dexter

    28.08.2024 22:00
    kockica do kockice .. .
    Biće da je sad u labu na Islandu muk i neverica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće