
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Lista sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su novopazarske mantije.
"Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji - oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku", piše Taste Atlas, prenosi Euronews Srbija.
Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima.
Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.
Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:
2. Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja. Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.
3. Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.
"Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare 'Kod Šuljage' u Užicu", piše Taste Atlas.
4. Leskovački roštilj
Leskovac je, prema svemu sudeći, prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.
Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.
5. Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk. Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 odsto mesa, 20 odsto leđne masti.
Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.
6. Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a "voz" se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.
7. Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju - Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.
8. Sarma
"Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma, sastoji se od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve", navodi Taste Atlas.
Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku.
9. Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao "srpski hamburger", a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog, telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
"To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme", navodi se na sajtu.
10. Burek (pita) sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.
Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima - sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.
"Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup - burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu - oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom", navode na sajtu.
Celu listu možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
Komentari 4
KS
V5
Štreber
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar