Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Lista sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su novopazarske mantije.
"Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji - oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku", piše Taste Atlas, prenosi Euronews Srbija.
Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima.
Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.
Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:
2. Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja. Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.
3. Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.
"Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare 'Kod Šuljage' u Užicu", piše Taste Atlas.
4. Leskovački roštilj
Leskovac je, prema svemu sudeći, prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.
Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.
5. Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk. Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 odsto mesa, 20 odsto leđne masti.
Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.
6. Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a "voz" se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.
7. Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju - Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.
8. Sarma
"Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma, sastoji se od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve", navodi Taste Atlas.
Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku.
9. Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao "srpski hamburger", a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog, telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
"To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme", navodi se na sajtu.
10. Burek (pita) sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.
Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima - sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.
"Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup - burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu - oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom", navode na sajtu.
Celu listu možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Samo jedan sastojak je dovoljan za bolji ukus i teksturu kuvanog krompira
22.12.2024.•
0
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Ne sadrže mnogo kalorija i zdrave su: Ovo su namirnice koje možete da jedete i u većim količinama
20.12.2024.•
1
Ne postoje namirnice koje nemaju kalorije, ali postoji hrana koja ima manje kalorija i koja našem telu donosi brojne zdravstvene prednosti i može da nam pomogne u gubitku prekomerne težine.
Pronađeni štetni sastojci u "Dubai čokoladi"
19.12.2024.•
6
U uzorcima tzv. Dubai čokolade uvezene u Nemačku pronađeno je mnogo štetnih sastojaka, saopštilo je ministarstvo potrošača savezne države Baden-Virtemberg.
Ideja za posni ručak: Evo kako da napravite pijanog šarana
17.12.2024.•
1
Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze.
Da zasladi i dušu zagreje: Ovo je recept za pikantnu toplu čokoladu
16.12.2024.•
0
Topla čokolada je jedan od omiljenih zimskih napitaka, koji se često vezuje za praznike i ušuškanu kućnu atmosferu dok je napolju hladno.
Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
15.12.2024.•
0
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Najbolja karbonara zahteva samo šest sastojaka
15.12.2024.•
0
Iako popularna, mnogi karbonaru pogrešno pripremaju.
VIDEO: Palačinke u supi - jelo koje Italijani jedu za praznike
15.12.2024.•
0
Marko je Italijan koji živi u Njujorku, a na svojim društvenim mrežama često deli interesantne italijanske recepte, među kojima je i ovaj za jelo koje se u njegovoj regiji često jede za praznike.
Trik šefice restorana sa Mišelinovom zvezdicom: Kako napraviti savršeni britanski "čips"
14.12.2024.•
0
Nortkout u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisor-u.
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
3
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Komentari 4
KS
V5
Štreber
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar