Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Foto: Screenshot (Youtube/Domaći Kuhar)
Lista sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su novopazarske mantije.
"Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji - oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku", piše Taste Atlas, prenosi Euronews Srbija.
Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima.
Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.
Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:
2. Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja. Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.
3. Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.
"Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare 'Kod Šuljage' u Užicu", piše Taste Atlas.
4. Leskovački roštilj
Leskovac je, prema svemu sudeći, prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.
Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.
5. Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk. Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 odsto mesa, 20 odsto leđne masti.
Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.
6. Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a "voz" se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.
7. Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju - Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.
8. Sarma
"Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma, sastoji se od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve", navodi Taste Atlas.
Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku.
9. Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao "srpski hamburger", a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog, telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
"To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme", navodi se na sajtu.
10. Burek (pita) sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.
Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima - sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.
"Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup - burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu - oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom", navode na sajtu.
Celu listu možete pogledati OVDE.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
0
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
VIDEO Kikiriki puter, slanina i banane: Da li biste probali sendvič Elvisa Prislija?
16.10.2024.•
5
Muzička ikona 20. veka Elvis Prisli obožavao je sendvič sa kikiriki puterom, bananama i slaninom koji je u zavisnosti od količine hleba imao i do hiljadu kalorija.
Istraživanje: Većina građana Srbije veruje da je ono što jedu povezano sa njihovim raspoloženjem
13.10.2024.•
0
Većina građana Srbije (76 odsto) veruje da postoji veza njihovog raspoloženja i hrane koje jedu, dok sedam odsto smatra da takva veza ne postoji.
Veliki broj ljudi ima strah od isprobavanja nove hrane: Objašnjeno zašto
13.10.2024.•
1
Prema proceni kompanije Future Market Insights, svetsko tržište kulinarskog turizma će ove godine vredeti više od 1,1 bilion dolara.
"Chef" iz Novog Sada: Milica vam preporučuje energetske kuglice pune proteina
10.10.2024.•
1
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021 predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Poslastica koja se sprema za pet minuta i potrebna su četiri sastojka: Banana krofnice
09.10.2024.•
0
Banana krofnice su dobra ideja ako želite da probate neki novi recept.
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
3
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
5
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
02.10.2024.•
2
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
8
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Komentari 2
Štreber
Milan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar