
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Lista sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela, a prvo mesto zauzele su novopazarske mantije.
"Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji - oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku", piše Taste Atlas, prenosi Euronews Srbija.
Kao i burek, osnova je tanko testo, koje se premazuje masnoćom, a filuje mlevenim mesom, lukom i začinima.
Jedu se uz jogurt, a neretko se njime i prelivaju, dok su još vruće.
Predstavljamo vam i ostale specijalitete iz Srbije koji su se našli na listi Taste Atlas-a:
2. Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja. Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Paprike se peku na otvorenom plamenu, a zatim gule, melju, suše i polako prže. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje Taste Atlas.
3. Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se raseca po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop od svežeg pečenja.
"Veruje se da potiče iz vremena pre Drugog svetskog rata, a ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, aktuelni vlasnik pekare 'Kod Šuljage' u Užicu", piše Taste Atlas.
4. Leskovački roštilj
Leskovac je, prema svemu sudeći, prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja.
Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, navodi Taste Atlas.
5. Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk. Za pripremu ove gobasice obično se koriste svi delovi svinjetine i to 80 odsto mesa, 20 odsto leđne masti.
Zapravo je reč o varijaciji tradicionalnih slovačkih kobasica, budući da su Slovaci krajem 18. veka naselili taj kraj.
6. Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a "voz" se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
Među obaveznim prilozima obično su lepinja, gravče na tavče i različite sveže salate.
7. Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju - Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
Za pripremu mogu da se koriste junetina, svinjetina i ovčetina, ali je najčešće reč o najfinijim delovima junećeg mesa, koje se usoljava, dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu.
8. Sarma
"Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma, sastoji se od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač ili bulgur, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve", navodi Taste Atlas.
Sajt navodi da se sarma, poreklom iz Otomanske imperije, tradicionalno jede širom Balkana, u zemljama Centralne Evrope, Južnog Kavkaza i na Bliskom istoku.
9. Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao "srpski hamburger", a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog, telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
"To je jednostavno jelo koje je teško usavršiti, jer je odnos mesa i masnoće izuzetno važan u procesu pripreme", navodi se na sajtu.
10. Burek (pita) sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.
Taste Atlas podseća da u Bosni i Hercegovini samo tanko testo punjeno mesom može da ima titulu bureka, dok su pite sa drugim punjenjima - sirnica, krompiruša, zeljanica i slično.
"Hrvati i Srbi imaju opušteniji pristup - burek može biti okrugao i sečen na četvrtine ili zamotan u spiralu - oba oblika su dobra i oba se mogu zvati burek sa sirom, naravno kad su punjeni sirom", navode na sajtu.
Celu listu možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
0
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 4
KS
V5
Štreber
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar