Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Foto: Pixabay
Sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao da nasluti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svetu.
Ferero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lešnika. Osnovao ju je Pjetro Ferero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda. U vremenu nakon Drugog svetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za poslastičare, uključujući i Pjetra Ferera.
Tako je 1946. godine smislio način kako da stvori ukusan proizvod koristeći lokalne lešnike i malu količinu kakaa. Njegov prvi proizvod bio je čvrsta poslastica pod nazivom "Giandujot", nazvana po đanduji, vrsti čokolade u kojoj se kombinuju lešnici i kakao. "Giandujot" se mogao seći na komade i mazati na hleb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.
Godine 1951. Ferero je prilagodio recept i pretvorio "Giandujot" u kremasti namaz nazvan "SuperCrema". Bio je popularan, ali još nije bio međunarodno poznat. Tek 1964. godine, Fererov sin Mikele Ferero odlučio je da poboljša recept i stvori novi, rafinisaniji proizvod s još više lešnika i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutela, kombinijući englesku reč "nut" (lešnik) i italijanski nastavak "ella" koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podseća na poslasticu.
Prve tegle Nutele pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Nemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku. Nutela je brzo postala popularna u celoj Evropi i svetu, čineći Ferero jednom od najvećih kompanija u poslastičarskoj industriji.
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svetu, a od 2007. ima svoj dan - Svetski dan nutele.
Iako se osnovni sastojci Nutele nisu značajno menjali - šećer, lešnici, kakao, mleko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla savršena mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Korišćenje palminog ulja pomoglo je da se poboljša tekstura, ali je takođe izazvalo kontroverze zbog uticaja na životnu sredinu i zdravlje. Ferero je u novije vreme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama. U tom kontekstu, iz Ferera naglašavaju kako pravilno rafinisano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
0
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
2
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
VIDEO Kikiriki puter, slanina i banane: Da li biste probali sendvič Elvisa Prislija?
16.10.2024.•
5
Muzička ikona 20. veka Elvis Prisli obožavao je sendvič sa kikiriki puterom, bananama i slaninom koji je u zavisnosti od količine hleba imao i do hiljadu kalorija.
Istraživanje: Većina građana Srbije veruje da je ono što jedu povezano sa njihovim raspoloženjem
13.10.2024.•
0
Većina građana Srbije (76 odsto) veruje da postoji veza njihovog raspoloženja i hrane koje jedu, dok sedam odsto smatra da takva veza ne postoji.
Veliki broj ljudi ima strah od isprobavanja nove hrane: Objašnjeno zašto
13.10.2024.•
1
Prema proceni kompanije Future Market Insights, svetsko tržište kulinarskog turizma će ove godine vredeti više od 1,1 bilion dolara.
"Chef" iz Novog Sada: Milica vam preporučuje energetske kuglice pune proteina
10.10.2024.•
1
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021 predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Poslastica koja se sprema za pet minuta i potrebna su četiri sastojka: Banana krofnice
09.10.2024.•
0
Banana krofnice su dobra ideja ako želite da probate neki novi recept.
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
3
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
5
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
02.10.2024.•
2
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
8
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar