Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz

Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
Foto: Pixabay
Sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao da nasluti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svetu.
 
Ferero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lešnika. Osnovao ju je Pjetro Ferero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda. U vremenu nakon Drugog svetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za poslastičare, uključujući i Pjetra Ferera. 
Tako je 1946. godine smislio način kako da stvori ukusan proizvod koristeći lokalne lešnike i malu količinu kakaa. Njegov prvi proizvod bio je čvrsta poslastica pod nazivom "Giandujot", nazvana po đanduji, vrsti čokolade u kojoj se kombinuju lešnici i kakao. "Giandujot" se mogao seći na komade i mazati na hleb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu. 
 
Godine 1951. Ferero je prilagodio recept i pretvorio "Giandujot" u kremasti namaz nazvan "SuperCrema". Bio je popularan, ali još nije bio međunarodno poznat. Tek 1964. godine, Fererov sin Mikele Ferero odlučio je da poboljša recept i stvori novi, rafinisaniji proizvod s još više lešnika i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutela, kombinijući englesku reč "nut" (lešnik) i italijanski nastavak "ella" koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podseća na poslasticu. 
 
Prve tegle Nutele pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Nemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku. Nutela je brzo postala popularna u celoj Evropi i svetu, čineći Ferero jednom od najvećih kompanija u poslastičarskoj industriji.
 
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svetu, a od 2007. ima svoj dan - Svetski dan nutele. 
 
Iako se osnovni sastojci Nutele nisu značajno menjali - šećer, lešnici, kakao, mleko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla savršena mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Korišćenje palminog ulja pomoglo je da se poboljša tekstura, ali je takođe izazvalo kontroverze zbog uticaja na životnu sredinu i zdravlje. Ferero je u novije vreme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama. U tom kontekstu, iz Ferera naglašavaju kako pravilno rafinisano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.