
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.

Foto: Pixabay
Sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao da nasluti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svetu.
Ferero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lešnika. Osnovao ju je Pjetro Ferero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda. U vremenu nakon Drugog svetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za poslastičare, uključujući i Pjetra Ferera.
Tako je 1946. godine smislio način kako da stvori ukusan proizvod koristeći lokalne lešnike i malu količinu kakaa. Njegov prvi proizvod bio je čvrsta poslastica pod nazivom "Giandujot", nazvana po đanduji, vrsti čokolade u kojoj se kombinuju lešnici i kakao. "Giandujot" se mogao seći na komade i mazati na hleb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.
Godine 1951. Ferero je prilagodio recept i pretvorio "Giandujot" u kremasti namaz nazvan "SuperCrema". Bio je popularan, ali još nije bio međunarodno poznat. Tek 1964. godine, Fererov sin Mikele Ferero odlučio je da poboljša recept i stvori novi, rafinisaniji proizvod s još više lešnika i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutela, kombinijući englesku reč "nut" (lešnik) i italijanski nastavak "ella" koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podseća na poslasticu.
Prve tegle Nutele pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Nemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku. Nutela je brzo postala popularna u celoj Evropi i svetu, čineći Ferero jednom od najvećih kompanija u poslastičarskoj industriji.
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svetu, a od 2007. ima svoj dan - Svetski dan nutele.
Iako se osnovni sastojci Nutele nisu značajno menjali - šećer, lešnici, kakao, mleko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla savršena mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Korišćenje palminog ulja pomoglo je da se poboljša tekstura, ali je takođe izazvalo kontroverze zbog uticaja na životnu sredinu i zdravlje. Ferero je u novije vreme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama. U tom kontekstu, iz Ferera naglašavaju kako pravilno rafinisano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar