
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.

Foto: Pixabay
San je osnovna ljudska potreba, ali ne dobijaju ga svi dovoljno. Prema Američkom udruženju psihijatara, samo u SAD-u poremećaji spavanja pogađaju više od 50 miliona ljudi.
Ako redovno imate problema da zaspite, znate koliko to iskustvo može biti frustrirajuće. Dobra vest je da postoje prirodni lekovi za spavanje, uključujući i one neočekivane poput konzumiranja hleba od kiselog testa. Za razliku od običnog hleba napravljenog s komercijalnim kvascem, kiselo testo koristi starter vode i brašna ostavljenih da fermentišu oko sedam dana.
Kao prvo, hleb od kiselog testa može razmaziti vaša creva. S druge strane, može sprečiti porast šećera u krvi. Zajedno, te osobine čine hleb od kiselog testa vrijednim jedenja za kvalitetniji san.
Što vaša creva optimalnije funkcionišu, to može imati veći uticaj na druge aspekte vašeg zdravlja i dobrobiti, uključujući vašu sposobnost rekuperativnog sna. U početku može izgledati malo čudno povezati ono što se dešava u želucu sa onim što se dešava u mozgu. Međutim, prema pregledu iz 2022. u "Sleep Medicine Reviews", zdravlje stomaka i san mogu biti isprepleteni. Nalazi su pokazali da poremećeni obrasci spavanja mogu dovesti do poremećaja creva, i obrnuto. Istraživači su zaključili da bi fokusiranje na zdravlje creva moglo biti jedan od načina da se smanji poremećaj spavanja.
U studiji iz 2019. objavljenoj u "PLoS One", istraživači su ispitali mogu li različiti mikrobiomi creva poboljšati san. Utvrdili su da kada se creva hrane hranjivim materijama koje daju podršku zdravlju creva, to može pozitivno uticati na zdravlje sna. Registrovana dijetetičarka Bet Červoni raspravljala je o nauci i važnosti varenja iza fermentacije hleba od kiselog testa.
Červoni je pojasnila: "Fermentacija stvara prebiotike koji hrane zdrave bakterije u vašim crevima. Dakle, svi ti prebiotici u hlebu od kiselog testa mogu potencijalno podržati zdravlje creva, što može uticati na san".
Valja napomenuti da izbalansirani mikrobiom creva može pružiti dodatne prednosti osim boljeg sna. U članku iz 2019. u časopisu "Nutrients" istraživači su predstavili ideju da zdrava creva mogu smanjiti rizik od brojnih bolesti počev od depresije i srčanih bolesti do dijabetesa. Ako je tako, jedenje kiselog testa, naravno, moglo bi biti korisno pre spavanja.
Što se tiče sposobnosti hleba od kiselog testa za održavanje šećera, hleb se smatra hranom s niskim glikemijskim indeksom, kao što je navedeno u studiji iz 2021. godine u časopisu "Foods". Hrana s niskim glikemijskim indeksom manje opterećuje telo jer vari šećere, što može dovesti do poboljšanja spavanja.
Uz to, studija iz 2019. u "American Journal of Lifestyle Medicine" proučavala je vezu između šećera i spavanja kod žena na fakultetu. Studija je otkrila da su mlade žene koje su konzumirale puno dodanih šećera izjavile da imaju lošiji kvalitet sna od njihovih kolega koje to nisu činile. Još jedna studija iz 2019. u "American Journal of Clinical Nutrition" došla je do sličnog zaključka.
Na kraju, samo jedno parče hleba od kiselog testa neće obnoviti vaš ciklus sna. Međutim, možda bi bilo vredno uključiti ga u dobro balansiranu ishranu. Kada se kombinuje sa drugom hranom pogodnom za spavanje, hleb od kiselog testa mogao bi biti deo tajne za kvalitetan san.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar