
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.

Foto: Pixabay
Gadi vam se? Pomisao na crve u hrani kod mnogih ljudi izaziva gađenje. Ovu reakciju nauka naziva "prehrambenim tabuom". Neki insekti, životinje, biljke ili gljive, koje su u principu jestive, postaju tabu u određenom kulturnom ili društvenom kontekstu i stoga se ne konzumiraju, piše Dojče vele.
Na primer, pobožni hindusi ne jedu govedinu, vernici muslimani i Jevreji ne jedu svinjetinu, a u zapadnim kulturama mnogi osećaju gađenje prema konzumiranju insekata.
Ipak, prema procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), insekti su sastavni deo ishrane za oko dve milijarde ljudi širom sveta, posebno u delovima Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike. Više od 2.000 vrsta insekata smatra se jestivim.
Evropska unija je sada prvi put odobrila upotrebu brašna od larvi crva u prehrambenim proizvodima. Ova dozvola se odnosi na brašno dobijeno od larvi žitnog insekta - žutog crva brašnara (Tenebrio molitor). Dakle, ne radi se o konzumiranju celih crva, prženih skakavaca ili svilenih buba - što neki možda zamišljaju kao horor-scenario.
Ovo visokoproteinsko brašno u budućnosti će se u malim količinama koristiti u industrijski proizvedenim pekarskim proizvodima poput hleba i kolača, proizvodima od sira, testenini i prerađenim proizvodima od krompira.
Brašno od larvi žitnog crva - brašnara ne predstavlja zdravstveni rizik, inače ne bi bilo odobreno za upotrebu, upozorava i Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane u Nemačkoj.
Pre odobrenja proizvođači moraju podneti zahtev za svaku vrstu insekta koji žele da plasiraju na tržište, u skladu sa Uredbom EU o "novoj hrani" (Novel-Food-Verordnung). Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) sprovodi temeljnu naučnu procenu kako bi osigurala da je hrana bezbedna za ljudsko zdravlje.
Dozvoljene količine su ograničene: hleb sme da sadrži maksimalno četiri grama brašna na 100 grama gotovog proizvoda, dok je za sir maksimalna količina jedan gram na 100 grama proizvoda.
Mogući patogeni u brašnu eliminišu se UV-zračenjem pre upotrebe. Ova metoda ujedno povećava sadržaj vitamina D3 u prahu.
Zašto su larve žitnog crva pogodne za ishranu?
One sadrže važne hranjive materije poput gvožđa, cinka i vitamina B12. Imaju i veliku koncentraciju proteina. Novoodobreno brašno od larvi žitnog crva sadrži između 50 i 55 odsto proteina. Osim toga, u njemu je i svih devet esencijalnih aminokiselina ali i zdrave masti, vlakna i važni vitamini.
Njihova proizvodnja je ekološki prihvatljivija u poređenju s tradicionalnim izvorima proteina poput govedine, svinjetine i piletine. Potrebno im je manje vode, hrane i prostora, te proizvode manje emisija štetnih gasova.
Skriveni životinjski sastojci u mnogim proizvodima
Životinjski sastojci već dugo postoje u pekarskim proizvodima, testenini i sirevima, ali ih je često teško prepoznati jer su skriveni iza aditiva ili stručnih izraza.
Mnoge industrijske pekare već dugo koriste L-cistein (E920), kako bi testo imalo ujednačenu konzistenciju i bolji kvalitet. Ova aminokiselina se često dobija od svinjskih čekinja ili perja, a ne mora biti posebno deklarisana.
Otprilike 35 odsto sireva u svetu se pravi od životinjskog sirišta - enzima iz želuca preživara, najčešće teladi. Oni razgrađuju mlečne proteine i omogućavaju sirenje mleka bez da se ukiseli. Ovaj proces je ključan za proizvodnju sira i omogućava mu da se stvrdne, jer odvaja čvrste sastojke mleka od tečnosti.
Želatin je takođe prisutan u mnogim proizvodima. Ova proteinska smesa dobija se iz kože i kostiju goveda i svinja. Želatin stabilizuje čorbe i soseve, zgušnjava krem sireve i povezuje pahuljice u musli pločicama.
Insekti su već prisutni u prehrambenim proizvodima. Od 2021. godine četiri vrste insekata su već odobrene za upotrebu u EU - najčešće u sušenom obliku ili u prahu:
- Osušeni žuti crv brašnar (Tenebrio molitor)
- Migratorni skakavac (Locusta migratoria)
- Kućni cvrčak (Acheta domesticus)
- Larva žitnog kukca (Alphitobius diaperinus), poznata i kao bafalo crv
Ovi insekti mogu biti sastojci u prerađenim mesnim proizvodima, pekarskim proizvodima, smesama za pečenje, testenini, pici, grickalicama poput čipsa ili kikirikija u hrskavom omotaču, čokoladi, siru, marmeladi, musliju, muslipločicama i mnogim drugim proizvodima.
Ko želi da se kloni ovih sastojaka, treba pažljivo da čita listu sastojaka. Insekti su u principu obavezno deklarisani: prehrambeni proizvodi koji sadrže insekte moraju biti jasno označeni prema EU regulativi. Deklaracija mora uključivati latinski i domaći naziv insekta, kao i njegov oblik upotrebe.
Takođe, na proizvodu mora biti jasno navedeno da može izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na rakove, mekušce i grinje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
Komentari 2
predrag
Za nizu i srednju klasu.
Bon Appétit
Biolog
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar