Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave

Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
Foto: Pixabay
Banane su mnogima omiljeno voće, a poznate su po svom slatkom ukusu i bogatom nutritivnom sastavu. 
 
Međutim, mnogi njihovi obožavaoci su često u nedoumici zbog neuglednih belih niti koje se pojavljuju kada se oljušti banana. To su snopovi floema, koje igraju važnu ulogu u rastu i razvoju banane.
Ovi tanki, vlaknasti snopovi protežu se celom dužinom ploda banane, od stabljike do vrha, i omogućavaju protok šećera, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija od listova do ploda tokom rasta. Ovo osigurava da banana dobije sve neophodne materije za pravilan razvoj i sazrevanje.
 
Prema  mišljenju dr Nikolasa D. Gilitu, potpredsednika u "Dole Nutrition Institute", snopovi floema verovatno imaju drugačiji nutritivni sastav od ostatka jestivog dela banane.
 
"Oni imaju specifičnu funkciju, očekuje se da imaju drugačiji profil jedinjenja od obične jestive pulpe banane", objasnio je on za "Huff post".
Da li su snopovi floema jestivi?
 
Dobra vest za one koji se pitaju da li su ove vlaknaste niti bezbedne za jelo jeste da su snopovi floema potpuno jestivi. Dr Gilit je ovo potvrdio: "Kao deo banane, naravno da su bezbedne za jelo. Pitanje je samo da li su ukusni".
 
Iako mnogi instinktivno uklanjaju ove niti kada jedu bananu, nema dokaza da su one štetne po zdravlje. Štaviše, snopovi floema mogu čak pružiti dodatne nutritivne prednosti.
 
Iako specifična hranljiva vrednost snopova floema nije detaljno istražena, stručnjaci veruju da one sadrže više vlakana i strukturnih komponenti u poređenju sa mesom banane. 
 
"One verovatno sadrže više različitih vrsta vlakana i strukturnih komponenti neophodnih za njihovu funkciju", kaže dr Gilit.
 
Međutim, važno je napomenuti da su snopovi floema prisutni u veoma malim količinama u poređenju sa ostatkom banane. Zato, osim ako ne konzumirate velike količine samih snopova floema, njihov uticaj na ukupnu nutritivnu vrednost banane je minimalan.
 
Dodatna vlakna prisutna u snopovima floema mogu doprineti zdravlju probavnog sistema. Poznato je da vlakna pomažu u regulisanju varenja, održavaju osećaj sitosti i potencijalno smanjuju nivo holesterola, prenosi Net.hr.
 
Međutim, mnogi ljudi i dalje odlučuju da ih uklone zbog njihovog uticaja na teksturu i ukus banane. Ove vlaknaste niti mogu imati blago gorak ukus i žilavu teksturu, što je nekima neprijatno.
Banane bez snopova floema
 
Zanimljivo je da su neki uzgajivači počeli da razvijaju hibridne sorte banana koje nemaju snopove floema ili ih imaju u vrlo malim količinama. Ovo je odgovor na preferencije potrošača kojima se ne sviđa tekstura ovih vlaknastih niti.
 
Međutim, dr Gilit upozorava da bi uklanjanje snopova floema moglo imati negativne posledice po rast i razvoj banane.
 
"Ako su snopovi floema neophodni za adekvatnu distribuciju hranljivih materija u biljci i nisu zaista ometajući, koji bi bio razlog za njihovo uklanjanje?", kaže on.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće