Panama priprema selidbu prvog ostrva suočenog s porastom nivoa mora

Na malom ostrvu u blizini panamske karipske obale oko 300 porodica pakuje svoje stvari pripremajući se za dramatičnu promenu.
Generacije Guna koje su odrasle na Gardi Sugdubu u životu posvećenom moru i turizmu, zameniće to naredne sedmice za čvrsto tlo kopna.
 
Gune iz Gardi Sugduba prve su od 63 zajednice duž karipske i pacifičke obale Paname za koje vladini zvaničnici i naučnici očekuju da će biti prisiljene u predstojećim decenijama da se presele zbog porasta nivoa mora, piše agencija AP.
 
"Malo smo tužni, jer ćemo iza sebe ostaviti domove koje poznajemo ceo život, odnos prema moru, gde pecamo, gde se kupamo i gde dolaze turisti, ali more potapa ostrvo malo po malo", rekla je Nadin Morales, 24, koja se sprema da se preseli s majkom, stricem i dečkom.
Gardi Sugdub jedan je od oko 50 naseljenih ostrva u arhipelagu teritorije Guna Jala. Dug je samo oko 366 metara i širok 137 metara. Gledano od gore, otprilike je ovalnog oblika, s bodljama, okružen desetinama kratkih pristaništa gde stanovnici privezuju svoje brodove.
 
Svake godine, posebno kad jaki vetrovi uzburkaju more u novembru i decembru, voda napuni ulice i uđe u domove. Klimatske promene ne dovode samo do porasta nivoa mora, već i zagrevaju okeane i time podstiču jače oluje.
 
Gune su pokušale da učvrste ivicu ostrva kamenjem, stubovima i koralima, ali morska voda i dalje dolazi.
"Sada plima dolazi na nivo na kom pre nije bila, a vrućina je nepodnošljiva", rekla je Morales.
 
Autonomna vlada Gune odlučila je pre dve decenije da moraju da razmisle o odlasku s ostrva, ali tada je to bilo zato što je ostrvo postajalo prenaseljeno. Efekti klimatskih promena ubrzali su to razmišljanje, rekao je Evelio López, 61-godišnji učitelj.
 
 
On planira da se s rođacima preseli na novo mesto na kopnu koje je vlada izgradila po ceni od 12 miliona dolara.
 
"Napustiti ostrvo je veliki izazov, jer više od 200 godina naše kulture dolazi iz mora, tako da napuštanje ovog ostrva znači puno stvari. Ostavljamo more, ekonomske aktivnosti koje imamo i sad ćemo biti na čvrstom tlu, u šumi. Videćemo kakav će biti rezultat na duže staze", dodao je on.
Nedavna studija Uprave za klimatske promene Ministarstva životne sredine Paname, uz podršku univerziteta u Panami i Španiji, procenjuje da će do 2050. Panama izgubiti oko 2,01 odsto svoje obalne teritorije zbog porasta nivoa mora.
 
Panama procenjuje da će preseljenje oko 38.000 stanovnika koji će se kratkoročno i srednjoročno suočiti s porastom nivoa mora koštati oko 1,2 milijarde dolara.
  • Realista

    04.06.2024 19:56
    aha, baš je tako...
    Radi se o neuslovnim ostrvima za ribare 500m od obale bez vode, strujei kanalizacije. Nema to veze sa "globalnom dramom" već što ribari sa porodicama bukvalno uriniraju jedni preko drugih a podloga ostrva je pesak (sprud veličine 200x100m)...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.