VIDEO: Norveška ima zanimljivo rešenje za rasvetu duž puteva

Tehnologija napreduje u svim područjima ljudske delatnosti, a ponekad su najpametnija rešenja prilično jednostavna i vrlo efikasna. Takav primer je sistem koji kombinuje radar i niz povezanih svetala.
VIDEO: Norveška ima zanimljivo rešenje za rasvetu duž puteva
Foto: Pixabay
Norveška je implementirala inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svetlosnog zagađenja pomoću puteva sa automatskim zatamnjivanjem.
Ova tehnologija koristi LED uličnu rasvetu opremljenu radarskim senzorima koji detektuju približavanje vozila ili pešaka. Kada nema saobraćaja, svetla se prigušuju na oko 20 odsto kapaciteta, što značajno smanjuje potrošnju energije.
 
Čim se vozilo ili pešak približe, svetla se automatski pale punim kapacitetom, osiguravajući vidljivost na ulici.
 
Sistem je uspešno instaliran na deonici puta u Norveškoj dugoj devet kilometara i dobio je pohvale zbog uštede energije.
 
Norveška uprava za javne puteve procenjuje da bi ušteda energije mogla pokriti troškove projekta za manje od pet godina.
Inicijativa je deo širih napora u Norveškoj da se infrastruktura opremi sistemima inteligentne rasvete kako bi se smanjila potrošnja energije. Ovaj pristup ne samo da smanjuje troškove, već doprinosi i očuvanju okruženja smanjenjem svetlosnog zagađenja.
  • Ćoravi desk

    26.07.2024 22:18
    Kod nas bi to radili do prvog strujnog udara....
  • Salamander

    25.07.2024 22:45
    opisano je davno
    Nikola Tesla je i to uradio.
    I dronove i mobilne i svašta je instalirao...
    A mi ne možemo divlju hordu prevara ata i lenština da deinstaliramo
  • Sapcanin

    25.07.2024 21:49
    Kod nas u Sapcu SNS je (radi klepanja na tenderima) po svim selima postavio skupe a kratkotrajne led sijalice koje sijaju punom snagom celu noc i pregorevaju brzo, a niko skoro nocu ne prolazi ulicama. Ako traju dugo, nema nov0g tendera i onda samim tim su nepozeljne. To je tehnologija za neki normalan svet, a mi bolje da ni ne znamo da to postoji. Mi imamo bolji sistem. Elektrane na blato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Kopernikus: Ovo leto je najtoplije u istoriji

Leto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će verovatno biti najtoplije od kada se beleže podaci, navodi evropska Kopernikus služba za klimatske promene.