Četiri evropske zemlje koje imaju najstrože kazne za prebrzu vožnju

Izraz "teška noga" koristi se za vozače koji imaju naviku da voze znatno brže od ograničenja, a oni su raširen problem u mnogim zemljama.
Četiri evropske zemlje koje imaju najstrože kazne za prebrzu vožnju
Foto: Pixabay
Ipak, neke od njih uspešnije su u borbi s takvim vozačima. 
 
Prema Forbsu, u 2020. nesreće povezane s prebrzom vožnjom činile su 11.258 od 38.824 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama, što čini 29 odsto svih smrtnih slučajeva u saobraćaju za tu godinu.
Za početak spomenimo da SAD, na primer, ima neke od najblažih zakona o saobraćaju na svetu, odmah iza Južne Afrike. 
 
Zemlje koje imaju jedne od najstrožih kazni su iz Evrope. CarBuzz je napravio popis prema ozbiljnosti pristupa prebrzoj vožnji.
4. Danska
 
Danska ima relativno visoke kazne za prebrzu vožnju, naročito u urbanim ili naseljenim područjima. Ograničenje brzine za stambena područja postavljeno je na nešto ispod 30 km/h, a prekoračenje od 20 km/h iznad tog ograničenja rezultiraće kaznom od 615 evra, dok će prekoračenje ograničenja za 40 km/h rezultirati kaznom od 885 evra.
 
Danski zakon takođe navodi da ako prekoračite ograničenje, bilo da je to u naseljenom području ili na auto-putu, vozačka dozvola će vam biti oduzeta i to u trajanju od šest meseci do 10 godina.
 
3. Francuska i Monako
 
Francuska i Monako imaju iste saobraćajne zakone. Nema varijacija u kaznama za različite prekršaje prekoračenja brzine. Bilo da se radi o prebrzoj vožnji u naseljenom području ili na auto-putu, kazna će biti otprilike 140 evra. Francuska i Monako imaju blage novčane kazne, ali ono što razlikuje zakone o prebrzoj vožnji koji se primenjuju u Francuskoj i Monaku je činjenica da šalju ljude u zatvor zbog ponovljenog kršenja brzine.
 
Još jedan zanimljiv aspekt pristupa ove dve zemlje prebrzoj vožnji je njihova reakcija prema strancima. Ako stranac bude uhvaćen u prebrzoj vožnji, policija može zapleniti vozilo i naterati osobu da plati kaznu na licu mesta ili joj se može oduzeti dozvola, a osobi se može izreći zabrana vožnje u Francuskoj.
 
Iako bi se novčana kazna mogla rešiti, vraćanje zaplenjenog automobila može biti teško jer sudovi moraju da utvrde koliko je prekršaj bio težak. Faktor koji povećava verovatnoću da vas uhvate u brzoj vožnji je široka mreža kamera za kontrolu brzine koja broji oko 5.000 kamera s hiljadama lažnih kamera širom zemlje.
 
2. Švajcarska
 
Švajcarska je korak iznad Francuske i Monaka jer je jedna od retkih zemalja u Evropi koja će vozača poslati u zatvor zbog prebrze vožnje. Ograničenje brzine za naseljena područja je 50 km/h, dok je najviša dozvoljena brzina na auto-putu 120 km/h.
 
Najveća kazna koju neko može dobiti je 570 evra, što se smatra upozorenjem i izdaje se ako neko prekorači ograničenje brzine za 18 km/h. Sve iznad toga rezultiraće oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana, pri čemu će prekoračenje brzine do 40 km/h preko ograničenja verovatno rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole na najmanje tri meseca.
 
U najtežim slučajevima, prekoračenje brzine veće od 40 km/h rezultiraće zatvorskom kaznom od najmanje godinu dana. Jedan od zanimljivih delova zakona koji se odnose na prebrzu vožnju je da se kazne određuju na osnovu vašeg dohotka i bogatstva, tako da oni dubljeg džepa mogu dobiti kaznu koja prelazi vrednost vozila.
1. Norveška
 
Norveški zakon je izuzetno strog kada je u pitanju prebrza vožnja. Ova zemlja ima najniža ograničenja brzine u Evropi.
 
Ne treba da čudi da su novčane kazne u Norveškoj visoke, s najnižom kaznom od 720 evra za prekršaje koji se dogode na auto-putevima. U gradovima i naseljima povećava se visina izrečenih kazni. Ako budete uhvaćeni u vožnji 20 km/h iznad ograničenja brzine u naseljenom području, dobićete kaznu od 960 evra. Najveća novčana kazna koju osoba može dobiti je 1.200 evra.
 
Od brzine kojom neko prekorači ograničenje zavisi da li će mu biti oduzeta dozvola ili će biti poslat u zatvor. Brzine koje određuju da li će vam vozačka dozvola biti oduzeta razlikuju se u zavisnosti od područja. U naseljenim područjima brzina je ograničena na 30 km/h. Ako nekoga uhvate da vozi 55 km/h, tada se vozačka dozvola može oduzeti na najmanje tri meseca do tri godine.
 
Ono što će vas odvesti u zatvor je vožnja brzinom od 75 km/h u naselju i to će povući zatvorsku kaznu od minimalno 18 dana. Osim toga, prekršaji takođe mogu rezultirati minimalno 30 sati društveno korisnog rada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Stiven Sigal: Ako treba umreću za Putina

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za rusko-američke humanitarne veze Stiven Sigal izjavio je da je spreman da se bori na strani Rusije u Ukrajini.