Vatrogasci u Hrvatskoj juče u dva navrata spasavali decu iz pregrejanih vozila

Vatrogasci Javne vatrogasne stanice Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela imali su juče dve intervencije spasavanja dece iz zaključanih automobila.
Vatrogasci u Hrvatskoj juče u dva navrata spasavali decu iz pregrejanih vozila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, u Makarskoj je dete ostalo zaključano u vozilu, a sve se dogodilo u 17 sati i 26 minuta. Intervenisali su spasioci iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, prenosi Dalmacija danas.
 
Takođe, slično se dogodilo i u Kaštel Lukšiću. I tu je dete ostalo zaključano u vozilu, a vatrogasci su dojavu dobili oko 20 sati i 34 minuta. Na terenu su bili spasioci iz DVD-a Kaštela s jednim vozilom i tri vatrogasca.
Ostavljanjem deteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dete. To se ubraja u kaznena dela povrede detetovih prava za koje se dobija i do 15 godina zatvorske kazne.
 
Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravnosti roditelja. Borba s pamćenjem se neretko manifestuje tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svesne pažnje, a kasnije se ne možemo setiti da li smo nešto uradili ili nismo (isključili peglu ili šporet).
Posebnu pažnju potrebno je usmeriti na decu, s obzirom na to da se tokom leta događa sve veći broj nesrećnih slučajeva, kada roditelji usled velikih temperatura i preopterećenosti obavezama zaborave decu u vozilu.
 
Ako je automobil parkiran na suncu sa spoljnom temperaturom od samo 24 stepena Celzijusa, temperatura u vozilu, sa zatvorenim prozorima, može da dostigne i 38 stepeni Celzijusa za samo 10 minuta.
 
Ako automobil stoji na suncu 30 minuta, temperatura u kabini će porasti na 50 stepeni Celzijusa.
 
Na delovima unutrašnjosti vozila, koji su direktno na suncu, možemo posle nekog vremena da izmerimo čak 80 stepeni.
Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dečjeg tela, ono se zagreva tri do pet puta brže od tela odrasle osobe.
 
Samo 15 minuta boravka u pregrejanom automobilu može da prouzrokuje oštećenje mozga i bubrega.
  • komsha

    11.07.2024 06:47
    samo kazne...
    ja više brinem o svojoj mački nego većina ljudi o svojoj deci
  • Milan

    10.07.2024 22:21
    Preopterećenost
    Ako si toliko preopterećen obavezama da zaboraviš dete i ugroziš njegov život, treba da iz korena promeniš život, a ne da ti to bude izgovor.
    Sa druge strane, verujem da ima tu jednostavno pogubljenih ili nemarnih ljudi. Meni je neverovatno da se stalno događaju ovakve stvari bez obzira na iskustva i upozorenja. I naravno, kojekakvi pametnjakovići koji znaju da su sva ta upozorenja bez veze i da detetu ništa neće biti ako par minuta ostane u autu, kao što mu ništa neće biti ako nije vezano, ako sedi na prednjem sedištu itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.