Ova hrana je zabranjena u školama u Japanu

Godine 1986. lekar i farmaceut Sagen Išizuka skovao je japansku filozofiju pod nazivom šokuiku. Izvedena je iz dve reči koje znače "jesti" i "rasti".
Ova hrana je zabranjena u školama u Japanu
Foto: Pixabay
Šokuiku podstiče roditelje i škole da nauče decu odakle dolazi njihova hrana i kako ona utiče na naš um i telo. Ovaj koncept je deo japanske kulture i velik je razlog zašto je ta zemlja dom najzdravije dece na svetu. 
 
Prema podacima UNICEF-a, među 41 razvijenom zemljom Europske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj manje od jednog od petoro dece ima prekomernu težinu.
Japanski lekari podstiču buduće majke da se pridržavaju uravnoteženih obroka koji se nazivaju "ichijū-sansai". U središtu je posuda pirinča i miso supe, popraćena jelom fokusiranim na proteine, sa dva priloga od povrća (poput algi ili gljiva) za odgovarajuće vitamine, minerale i vlakna.
 
Kako deca odrastaju, počinju da uče o zdravim prehrambenim navikama. 
Vlada je 2005. donela temeljni zakon o šokuikuu za promociju šokuikua. U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.
 
Takođe, postoji hrana koja je u obrazovnim ustanovama zabranjena. Prema Amerikanki Moriji, koja se sa porodicom preselila u Japan, ne smeju se donositi čips, keksi, krekeri i gumene bombone. Umesto soka, piju se ili voda ili čaj.
 
"Zabranjeni su bilo kakvi slatkiši i sve što se smatra nezdravom hranom", otkrila je na TikToku.
 
@momentswithmoriah Replying to @Weeb66 2x speed if ya need, most of the details were needed to understand it better #bento #bentobox #japan #okinawa #弁当 ♬ original sound - Moriah life in Japan
Kako bi bili sigurni da se roditelji pridržavaju pravila, učitelji proveravaju kutije za užinu učenika, a ako tamo nađu nešto što ne bi trebalo da bude, mogu to da zaplene i pozovu roditelje na razgovor.
 
Dok to nekima zvuči ekstremno, Morija tvrdi da se njen sin nikada nije hranio zdravije i bolje nego u Japanu.

Teme

Japan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.