Švedska dozvolila odstrel oko 500 braon medveda: Smanjenje populacije za 20 odsto

Švedska je izdala dozvolu za odstrel 20 odsto populacije mrkog medveda u zemlji na godišnjem nivou, a ta dozvola stupa na snagu uprkos zabrinutosti ekologa.
Švedska dozvolila odstrel oko 500 braon medveda: Smanjenje populacije za 20 odsto
Foto: 021.rs
Zvaničnici su izdali dozvolu za lov nešto manje od 500 jedinki i time će se populacija ovih medveda u Švedskoj smanjiti na približno 2.000, što predstavlja pad od 40 odsto u odnosu na 2008, prenosi Gardijan.
 
Veliki broj izdatih dozvola naišao je na kritike ekologa i udruženja za zaštitu prirode, koji tvrde da bi ovo moglo da ugrozi opstanak mrkih medveda.
"To je čist lov na trofeje. Upravljanje divljim životinjama u Švedskoj je ubijanje životinja umesto da ih čuvamo najbolje što možemo", rekao je predsednik Švedskog udruženja za mesojede Magnus Orebrant.
 
Mrki medvedi su zbog lova 1920-ih bili na ivici izumiranja u Švedskoj, ali zahvaljujući pažljivom upravljanju populacija je dostigla vrhunac od oko 3.300 u 2008. godini.
U poslednjih pet godina je izdat veliki broj lovačkih dozvola, a prošle godine ubijene su 722 jedinke.
 
Ove godine izdata je dozvola za odstrel 486 medveda, a mogao bi biti odstreljen još neodređeni broj ukoliko se proceni da medvedi predstavljaju opasnost za životinje na farmama.
 
U novembru 2022, novi zakon je lokalnim lovačkim udruženjima dao više ovlašćenja da nadgledaju upravljanje velikim predatorima, uključujući medvede.
 
Poslednjih godina, stotine vukova i risova je takođe ubijeno, što je podstaklo zabrinutost ekologa.
Ako lovci nastave da ubijaju medvede sličnom stopom sledeće godine, moglo bi da preostane samo 1.400 jedinki, što je cifra koju Švedska agencija za zaštitu životne sredine smatra neophodnim za održavanje populacije.
 
Mrki medvedi su "strogo zaštićena vrsta" u Evropi, a zaštitnici prirode tvrde da su visoke kvote za lov u suprotnosti sa direktivom EU o staništima, u kojoj se navodi da je "ciljani lov ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta zabranjeno".
 
Prema pravilima EU, ova zabrana može biti ukinuta u slučaju opasnosti po javnu bezbednost, useve ili prirodnu floru i faunu.
  • Sasa

    22.08.2024 15:32
    A ko će "uloviti" (upucati) medvede? Pravi Švedjani to nikad ne bi uradili jer su raskrstili s ubijanjem životinja i vole prirodu. Verujem da će, pošto su vekovima "ispred", naći će neki način za eutanaziju. Možda to prepuste stranim radnicima.
  • Tuga

    22.08.2024 07:04
    Hvala za objašnjenje
    @@lovac

    Slažem se sa vama a i logično je da priroda balansira, tako da nadam se da im vrati "milo za drago"
  • Slucaj

    21.08.2024 21:14
    Ako neke populacije ima previse na Zemlji, to je ljudska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja