Istraživanje pokazalo: Najpametniji psi pamte nazive predmeta dve godine

Brojni psi, čak i oni slabo trenirani, mogu izvršavati razne jednostavne naredbe poput "sedi", "lezi" i "čekaj". Išak, ima onih koji mogu da zapamte imena stotina igračaka - loptica, patkica, kosti...
Istraživanje pokazalo: Najpametniji psi pamte nazive predmeta dve godine
Foto: Pixabay
Istraživanje mađarskog tima pokazalo je da oni ne samo da pamte razna imena, nego to pamćenje traje i do dve godine, što pokazuje da ljudi nisu jedini koji dugo memorišu reči.
 
Dugotrajna memorija igra veliku ulogu u razvoju jezika, pa su kapaciteti životinja za pamćenje i kategorizaciju imena predmet velikog interesovanja nauke, objašnjavaju Mađari u časopisu "Biology Letters".
Među psima koji mogu besprekorno da pamte često su border koli, smatrani posebno poslušnom i inteligentnom vrstom.
 
Ranija istraživanja pokazala su da "nadareni" psi mogu vrlo brzo da zapamte imena novih predmeta. Šest pasa iz Norveške, Španije, Brazila, Sjedinjenih Država, Holandije i Mađarske, na primer, uspeli su da zapamte imena 11 do 12 novih igračaka unutar jedne nedelje.
 
Ta testiranja su objavljena na društvenim mrežama i oduševila su ljubitelje pasa širom sveta. 
Eksperiment se nastavio, pa je tim predvođen Shany Drorom sa Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti tražio od vlasnika pasa da sakriju igračke kako ih psi ne bi videli. 
 
"Čekali smo dve godine, pa smo odlučili da ponovo testiramo pse da vidimo pamte li i dalje imena igračaka", rekla je Dror. 
 
Tri border kolija testirana su s dvanaest igračaka kojima su se nekad igrali: jedan s 11, a jedan s pet. Broj je varirao jer neki od vlasnika nisu prepoznali deo predmeta. 
 
Vlasnici su tokom testiranja stavili igračke u prostoriju zajedno s predmetima s kojima su se njihovi psi konstantno igrali. Zatim su seli u susednu sobu, van vidokruga svojih ljubimaca, pa su zatražili od psa da pronađe određenu igračku. Kad bi to uspešno učinili, dobili bi pohvalu i nagradu. 
 
Kamere u obe prostorije bile su povezane s onlajn platformom na kojoj su istraživači posmatrali ponašanje pasa u stvarnom vremenu.
 
"Nakon dve godine, svima nam je bilo teško da zapamtimo imena igračaka. Međutim, ne i psima", rekla je Dror. 
Od njih petoro, četvoro je i dalje pamtilo 60 do 75 odsto imena predmeta naučenih pre dve godine. 
 
"Znali smo da psi pamte događaje najmanje 24 sata, a mirise do godinu dana", objasnila je Claudia Fugazza, čelnica istraživačke grupe. 
 
Sada se pokazalo da najpametniji psi mogu da pamte i reči do dve godine.

Teme

Psi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja