Temperature ovog leta više od proseka, "naoružajte" se savetima za plus 40 stepeni

Još u junu Srbiju je pogodio talas rekordnih temperatura, kratkotrajno osveženje mnogi nisu ni osetili, a već nam sledi novi vreli talas.
Temperature ovog leta više od proseka, "naoružajte" se savetima za plus 40 stepeni
Foto: Pixabay
Lekari savetuju da se u najtoplijem delu dana, između 10 i 16 časova - ne izlazi iz kuće, jer to najbolje čuva od toplote i neželjenih posledica, piše RTS
 
Međutim, ako morate da idete napolje, kako ne biste kolabirali, sa sobom nosite nešto slano, nešto slatko i obavezno flašicu vode, poručuju iz Hitne pomoći.
 
Obucite laganu garderobu od prirodnih materijala, stavite naočare za sunce i šešir. Čak i tako "naoružani", birajte hladovinu i klimatizovan prevoz.
 
Kada je vruće, posebno treba izbegavati alkohol i gazirana pića. Najbitnije je da u ishranu uključimo što više povrća, da jedemo žitarice za doručak i da jedemo voće koje ima puno vode - jabuke, dinje, lubenice - sve ono što nas rashlađuje.
 
Sladoled je uvek asocijacija na visoke temperature, a oni koji vode računa i o kilaži mogu sami da naprave zdraviju varijanti od komadića omiljenog voća.
 
Vrućine najviše problema zadaju trudnicama, starijima i bebama 
 
Kada termometar dosegne "crveno usijanje", najviše problema imaju trudnice, stariji ljudi i bebe. Njima je potrebna posebna pažnja, da bi što lakše podneli velike vrućine.
 
Iz savetovališta "Halo beba" upozoravaju da toplo vreme i vrućine mnogo više smetaju deci nego odraslima. Preporučuju da se tokom letnjih meseci beba iznosi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.
 
Iz tog savetovališta napominju da su ovih dana zvali roditelji čija su deca dehidrirala, kojima je pozlilo.
 
"Ukoliko dođe do toga, dajte detetu vodu, stavite ga da legne i obratite se najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Zaista je veliki broj dece kojima ovo vreme ne prija", kažu za RTS u "Halo bebi".
 
Kad ulazite u automobil, važno je da vozač bude odmoran i da automobil bude rashlađen. Jedan od trikova koji vam može pomoći jeste da otvorite prozor na suvozačevom mestu, a da vozačeva vrata otvarate i zatvarate, na taj način spustiće se temperatura u zagrejanom automobilu.
 
Uz klimu putovanje može da bude i bezbedno i prijatno, a letovanje u ovom vrelom julu još prijatnije.

Teme

leto

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.