Nutricionistkinja o prejedanju: Posledica mogu da potraju i do mesec dana
Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu.
Foto: Pixabay
Međutim, na to ih upravo navede preterivanje u hrani u vreme praznika kada se na trpezi nađe "teška" hrana, piše Euronews.
Počinje se predjelom od suhomesnatih proizvoda, sireva, ruske salate, preko čorbi, do sarmi, podvarka, pečenja, kolača i torti, a neumerene količine i nepravilna kombinacija namirnica mogu da ugroze zdravlje i donesu neželjen višak kilograma. Nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da neumereno uživanje u hrani i pićima može da ima posledice koje traju i po mesec dana nakon praznika, ali da je moguće brzo se vratiti u normalu.
"Treba da pratimo signale našeg organizma. Ako imamo dijareju posle unošenja tolike količine hrane, to znači da smo negde baš preterali u kombinacijama namirnica ili da smo se otrovali hranom", navodi ona.
Nutricionistkinja upozorava i da se mogu javiti drugi, ozbiljniji problemi, naročito kod hroničnih bolesnika, koji tokom praznovanja preskoče terapiju.
"Dovoljno je da raširite želudac, da vam se popne dijafragma i samim tim vrši pritisak na srce, pa da se uplašite da imate srčani udar", objašnjava ona.
Dugoročne posledice
Tromost usled prejedanja može da potraje i do sedam dana, a kalorijski prekomeran unos može da vas izmesti iz ravnoteže i na čitav mesec nakon praznika. Do toga dolazi i zbog toga što se tokom praznika vreme obroka pomera u doba dana kada obično ne jedemo.
"Malo ko od nas jede u ponoć. Malo ljudi uopšte radi popodne, odnosno u noćnim satima i večera je većini obično završena do 20 časova", objašnjava Raičević i dodaje da na primer, u novogodišnjoj noći, mnogi ljudi u to vreme tek počinju da jedu.
"Još ako niste vodili računa kako pijete, ako ste otišli gladni na slavlje, ukoliko niste popili jednu kašiku maslinovog ulja, ukoliko niste pili vodu i jeli salate, onda ćete u svakom slučaju imati velikih zdravstvenih problema", rekla je nutricionistkinja.
Vodite računa o kombinaciji namirnica
Uz sve to, jela koja se obično nalaze na prazničnoj trpezi obično su u kombinaicjama koje nisu dobre za ljudski organizam. Raičević objašnjava da se meso vari šest sati, što u kombinaciji sa jakim prelivima za salate na bazi majoneza može značajno da utiče na organizam.
Nutricionistkinja preporučuje da nakon prazničnog prejedanja, prošetate, istuširate se i isplanirate da sutradan imate tonizaciju organizma.
"To znači da nazdravljamo vodom, sokovima, čajevima, najidealnije u kombinaciji sa đumbirom. Limun je takođe odličan, jer pomaže da se očistimo od toksina", objašnjava Raičević.
Ona upozorava da ne podgrevate ostatke hrane, naročito ako su već nekoliko dana stajali u frižideru.
Više saveta nutricionistkinje Milke Raičević pogledajte na OVOM LINKU.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje
Otkriven novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest
21.01.2025.•
0
Naučnici iz Torina su otkrili novi gen koji izaziva Alchajmerovu bolest, pokazuje najnovija studija.
Važnost joda za zdravlje
20.01.2025.•
0
Jod je esencijalan mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može da izazove zdravstvene probleme.
Trećina radnika "generacije Z" zbog stresa bila na bolovanju
19.01.2025.•
7
Prošle godine, 35 odsto mladih od 18 do 24 godine uzelo je bolovanje da bi se izborilo sa pritiskom ili anksioznošću, pokazalo je istraživanje u Engleskoj.
Otkriveno na stotine novih genetskih faktora rizika za depresiju
19.01.2025.•
0
Istraživanje koje je objavio naučni časopis "Cell" otkrilo je 300 genetskih faktora rizika za razvoj depresije.
U kakvoj su vezi noćna apneja i sir?
19.01.2025.•
0
Nedavno istraživanje otkrilo je da konzumacija sira može smanjiti verovatnoću razvoja apneje u snu, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje ometa disanje tokom spavanja.
Naučnici objavili popis hrane koju doručkujemo, a koja povećava rizik od raka
19.01.2025.•
4
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, a ono što odaberemo da pojedemo ujutro može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.
Doktori mogu da predvide moždani udar preko očiju: Otkriveno 29 zdravstvenih indikatora
18.01.2025.•
1
Dok neki smatraju da su oči ogledalo duše, doktori već neko vreme znaju da oči mogu pružiti uvid i u opšte zdravlje osobe.
Više od 7.600 slučajeva prehlade i gripa za šest dana
18.01.2025.•
3
U Srbiji je od 6. do 12. januara zabeleženo 7.618 slučajeva oboljenja sličnih gripu.
Nadutost, manjak energije i pad raspoloženja: Krivi su ugljeni hidrati
17.01.2025.•
0
Ovo je pet signala koji nam govore da unosimo previše ugljenih hidrata u organizam.
Predložili: Nikotin u cigaretama smanjiti na nivo koji ne izaziva zavisnost
16.01.2025.•
6
Američka uprava za hranu i lekove (FDA) predložila je da količine nikotina u cigaretama budu ograničene na nivoe koji ne izazivaju zavisnost.
Stručnjaci: Potrebna nova definicija gojaznosti
15.01.2025.•
1
Izveštaj svetskih stručnjaka navodi da postoji opasnost da se previše ljudi pogrešno dijagnostikuje kao gojazno, pa bi trebalo da se koristi tačnija i detaljnija definicija, objavio je BBC.
Škotska zabranjuje rođendanske torte i slatkiše u vrtićima, a verovatno i čips i gazirane sokove
14.01.2025.•
6
Škotska vlada uvešće zabranu rođendanskih torti i slatkiša u dečjim vrtićima u pokušaju da smanji gojaznost kod najmlađih.
Pravilo 10 minuta: Kako da beli luk zadrži sva zdravstvena svojstva?
13.01.2025.•
0
Beli luk je veoma rasprostranjena začinska biljka koja može da ojača imunitet.
Prvi slučaj gripa A(H1) potvrđen kod dvogodišnjeg deteta u Vladimircima
13.01.2025.•
0
Prvi slučaj infekcije virusom gripa tip A(H1) potvrđen je u opštini Vladimirci kod dvogodišnjeg deteta.
Tri najsmrtonosnije bolesti koje se prenose hranom
13.01.2025.•
0
Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavile su zajednički izveštaj u kom se rangiraju najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom.
Ako često noću ustajete da piškite - evo koliko puta je normalno, a kad se treba zabrinuti
12.01.2025.•
0
Prema lekarima, mokrenje jednom tokom noći smatra se uobičajenim, ako ste mlađi od 60 godina.
Čaša mleka dnevno smanjuje rizik od raka creva za gotovo petinu
12.01.2025.•
4
Konzumiranje čaše mleka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka creva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća sprovedena studija ovog tipa.
Batut: Grip potvrđen u 16 okruga
11.01.2025.•
2
Virus gripa potvrđen je do sada u 16 okruga u Srbiji.
Direktorka "Batuta" o novom virusu iz Kine: Ima li razloga za brigu?
10.01.2025.•
2
Poslednjih dana na društvenim mrežama kruže uznemirujući snimci, u kojima su navodno pune čekaonice u kineskim bolnicama. U redovima su i deca i stariji sa maskama.
Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"
08.01.2025.•
6
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Otkriven prvi slučaj nove varijante majmunskih boginja u Francuskoj
07.01.2025.•
0
U Francuskoj je otkriven prvi slučaj nove varijante majmunskih boginja, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja.
Komentari 6
Lucifer
Džeremaja
@C@Steva@Kao...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar