Oprezno s ovim lekovima tokom vrućina: Povećavaju rizik od dehidracije

Temperature u celoj zemlji rastu. Iako nekima takvo vreme godi, važno je biti na oprezu ako uzimate određene lekove.
Oprezno s ovim lekovima tokom vrućina: Povećavaju rizik od dehidracije
Foto: Pixabay
Lekovi za stanja kao što su visoki krvni pritisak, bolesti bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične nuspojave. Oni mogu otežati zadržavanje hidratacije ili efikasno hlađenje po vrućem vremenu. Zbog toga bi visoke temperature za neke mogle biti potencijalno opasne, pa čak i kobne.
Diuretici
 
Diuretici se najčešće propisuju za sprečavanje zatajenja srca, visokog krvnog pritiska ili bolesti bubrega. S obzirom na to da oni povećavaju učestalost mokrenja, tokom vrućeg vremena mogu nas izložiti riziku od dehidracije ili neravnoteže elektrolita što otežava telu regulaciju temperature, izveštava "Gloucestershire Live".
 
Onima koji koriste diuretike savetuje se da unose dovoljno vode i da obrate pažnju na znakove dehidracije poput glavobolje, vrtoglavice, tamne boje urina i osećaja žeđi.
Lekovi za krvni pritisak
 
Inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima, koji se obično propisuju pacijentima s visokim krvnim pritiskom, mogu biti opasni po vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvestici ili padu. Ti lekovi takođe prikrivaju osećaj žeđi, zbog čega je teže prepoznati dolazi li do dehidracije.
 
Beta-blokatori
 
Beta-blokatori su još jedna vrsta lekova koji mogu sniziti krvni pritisak, ali mogu ih koristiti i pacijenti s anksioznošću. Predstavljaju rizik tokom vrućina jer povećavaju izglede da se onesvestite i izgubite oslonac, te smanjuju sposobnost znojenja tela, što može dovesti do pregrevanja zbog nedovoljnog hlađenja.
 
Antidepresivi
 
Određeni antidepresivi mogu pojačati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijima komplikacijama povezanima s dehidracijom.
 
Oni koji uzimaju lekove za štitnu žlezdu zbog njenog usporenog rada takođe bi mogli biti pod rizikom od dehidracije jer ti lekovi mogu povisiti telesnu temperaturu i otežati efikasnu regulaciju telesne temperature.
Lekovi za ADHD
 
Stimulansi, kao što su amfetamini i lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) takođe mogu povećati rizik od bolesti povezanih s vrućinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta je legionela i kako nastaje infekcija?

Vest da su u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru preminule tri osobe od šest zaraženih legionelom izazvala je pažnju javnosti, ali i zabrinutost gde i kako možemo da se zarazimo.