Koje namirnice najčešće dovode do trovanja hranom?

Namirnice koje leti najčešće dovode do trovanja hranom su meso, mleko, naročito nepasterizovano, jaja, neoprano voće i povrće, kao i sokovi od njih.
Koje namirnice najčešće dovode do trovanja hranom?
Foto: Pixabay
Nekada do trovanja može da dovede i sirovo brašno, izjavila je infektološkinja Saša Božović. Ona je za Tanjug rekla da i majonez često može biti uzročnik trovanja.
 
"Leti najčešće imamo trovanja sladoledom, kao i trovanje na nekim slavljima ako su u pitanju svadbe, pa su to neke kremaste torte od jaja ili, recimo, vrlo često imamo i trovanje burekom, bez obzira da li je to sir ili meso", navela je Božović.
Ona je naglasila da kod nekih bakterijskih toksi infekcija, odnosno trovanja hranom period inkubacije, odnosno period od konzumacije hrane do pojave prvih simptoma bude vrlo kratak, po nekoliko sati.
 
Prema njenim rečima, kada dođe do porodične epidemije za kratko vreme, čest krivac su mikroorganizmi koji se brzo prenose.
Tokom leta ima mnogo virusa koje izazivaju stomačne tegobe, a uzrok trovanja hranom utvrđuje se na osnovu analize stolice obolelih.
 
Božović je navela i da se klinička slika obolelih sa stomačnim tegobama bilo da je reč o virusima ili bakterijama ne razlikuje mnogo i da su simptomi uvek mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, nekada sa temperaturom, a nekada bez nje.
 
Doktorka je istakla i da putevi prenošenja stomačnih infekcija mogu biti različiti - putem vode i tada je reč o hidričnim epidemijama, kada oboli veliki broj ljudi, zatim putem zaražene hrane, prljavih ruku ili predmeta koje su dodirnule obolele osobe.
 
"Često smo imali infekcije gde kuhinjsko osoblje može biti kliconoša. Oni mogu da nemaju nikakvih tegoba, a mogu da prenose različite bakterije, između ostalog i salmonelu. Zato su bitni sanitarni pregledi", naglasila je Božović.
 
Prema njenim rečima, terapija je najčešće rehidratacija - nadoknađivanje tečnosti jer se dosta gubi povraćanjem i dijarejom, dok se antibiotici izbegavaju, osim kod jako teških kliničkih slika obolelih, kao i ako je reč o osobama koje imaju i neke druge bolesti.
Antibiotici se uključuju ako je reč o bakterijskoj infekciji, a to se utvrđuje laboratorijskim analizama.
 
"Kod bakterijske infekcije uvek su visoki leukociti sa predominacijom određene vrste granulocita ili neutrofila i povišen CRP koji recimo može da ide kod bakterijskih infekcije do nekoliko stotina, dok kod virusa on bude negde do 40. Tako da možemo posredno ipak da na neki način prejudiciramo šta bi bio uzrok infekcije", objasnila je ona.
 
Božović je navela i da, generalno, trovanja hranom prolaze bez komplikacija u većini slučajeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto su važni pregledi urina

Rezultati osnovnog pregleda urina pokazuju stanje naših bubrega, njegovih izvodnih kanala i mokraćne bešike, a ti rezultati važni su za sve, naročito za trudnice i hronične bolesnike.