Živela 117 godina, a nije bolovala ni polomila kost: Evo šta je jela svaki dan

Najstarija osoba na svetu, Marija Branjas Morera, koja je rođena u Sjedinjenim Državama i preživela dva svetska rata, umrla je u 117. godini, objavila je njena porodica početkom nedelje.
Živela 117 godina, a nije bolovala ni polomila kost: Evo šta je jela svaki dan
Foto: Pixabay
Branjas, koja je poslednje dve decenije živela u staračkom domu u gradu Olotu na severoistoku Španije, prošlog utorka je rekla da se oseća "slabo".
 
Branjas, koja je preživela španski grip 1918, Prvi i Drugi svetski rat i Španski građanski rat, dobila je koronu 2020, samo nekoliko nedelja nakon što je proslavila svoj 113. rođendan. Bila je zatvorena u svojoj sobi u domu, ali se potpuno oporavila.
Nikad nije išla u bolnicu i nikad nije slomila nijednu kost, a smatrala je da dugovečnost duguje sreći i dobroj genetici. Godine 2022. godine otkrila je i šta jede.
 
"Uvek sam jela malo, ali sve i nikada se nisam pridržavala nikakvog režima. Nisam bolovala ni od kakve bolesti niti prošla kroz operacionu salu", otkrila je ona.
Ipak, navela je jednu namirnicu koja se isticala na njenom jelovniku jer ju je jela svaki dan.
 
"Važno je konzumirati jogurt, hranu s beskonačno pozitivnih svojstava za telo", dodala je. 
 
Citirala je bugarsku studiju koja je otkrila da redovna konzumacija može produžiti život, dok se u persijskoj tradiciji navodi da je Avramova dugovečnost bila posledica konzumacije jogurta.
 
Ginisova knjiga rekorda zvanično je priznala njen status najstarije osobe na svetu u januaru 2023, nakon smrti francuske časne sestre Lusil Randon, u dobi od 118 godina.
 
Nakon smrti Marje Branjas, najstarija osoba na svetu postala je Japanka Tomiko Ituka, rođena 23. maja 1908, koja ima 116 godina, prema US Gerontology Research Group-u.
  • Милан

    26.08.2024 17:56
    Живот
    Била је срећна јер није живела у Србији , земљи неокомунизма и радикализма. Била је срећна што није имала зликовце и ратне злочинце за преседнка државе . Живела је мирно без сс ртс дневника ,у уређеним земљама са квалитетним социјалним и друштвеним уређењима .Краљевина је ипак краљевина ,зар не ??! Погледајте само како се живи у Краљевини Норвешкој,Данској,Холандији ,Белгији ,Шпанији ...
  • Геџа

    24.08.2024 18:28
    Хахаха
    Није живела у ратовима као ми, није студирала, није се запшљавала и чекала пензију и била је СЕБИЧНА !
  • Steva

    24.08.2024 16:12
    Eto, u svetu zdravi pametni i dugovečni ljudi svakodnevno piju jogurt,a Srbi prave jogurt revoluciju, pa očekujete dobro posle toga ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.