EU hoće da zabrani i pušenje na otvorenom

Evropska komisija predložiće proširenje postojeće zabrane pušenja na otvorene prostore prema nacrtu predloga koji je na uvid dobio Euronews.
EU hoće da zabrani i pušenje na otvorenom
Foto: Pixabay
Planovi, koje bi izvršna vlast EU trebalo da usvoji danas, proširiće trenutne smernice iz 2009. godine koje su namenjene smanjenju izloženosti pasivnom pušenju na javnim mestima, radnim mestima i u javnom prevozu, piše portal Euronews.
 
Evropska komisija preporučiće zabranu pušenja na terasama kafića, autobuskim stanicama i u zoološkim vrtovima. 
Najnovija verzija nacrta, koja je još podložna promenama, nastoji da očisti javne prostore od svih aerosola, a ne samo od cigaretnog dima, tako da će u zabranu biti uključene i e-cigarete i vejp.
Smernice nisu pravno obavezujuće, ali daju okvir koji zemlje članice treba da slede u okviru širih napora za suzbijanje raka pluća uzrokovanog pušenjem. 
 
Komisija tvrdi da je u prvih nekoliko godina primene 2009-2012. već došlo do pada izloženosti.
  • Ličanka

    18.09.2024 08:46
    Smrt duvanu
    Zabraniti pušenje na javnim mestima, stajakištima, ispred prodavnica, svuda. U podrum neka idu da puše smrde ko fuge. ZABRANITI ODMAH I U SRBIJI.
  • /

    17.09.2024 21:18
    /
    e u ... sta srbe brine
  • nek rade što hoće,

    17.09.2024 19:08
    ali se nadam da će biti
    100% dosledni, ali sumnjam
    "...nastoji da očisti javne prostore od svih aerosola, a ne samo od cigaretnog dima... ." Da li će isto tako zabraniti sve ,asli sve jake mirise, parfeme, zaprašivanja komaraca, gašenja požara, ? Da li vam je ikad bilo loše od ženskih parfema ili jednostavno ne možete ući u lift od smarada nazovi parfena i mirisa? Daliste nornalno mogli disati nakon zaprašivanja? Ili smrda pene za gašenje požara. Svašta. Dosledni ? ha-ha-ha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.