Hrvatska razmatra stroži zakon o pušenju: Obuhvatio bi i e-cigarete

Hrvatska razmatra izmene zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koje zabranjuju grejane duvanske proizvode u zatvorenom prostoru, kao i prodaju nikotinskih vrećica maloletnicima.
Hrvatska razmatra stroži zakon o pušenju: Obuhvatio bi i e-cigarete
Foto: Pixabay
Izmenama se zabranjuje da se mlađima od 18 godina prodaju cigarete, električne cigarete, bezdimni duvanski proizvodi i biljni proizvodi za pušenje, kao i nikotinski proizvodi među kojima su i nikotinske vrećice, popularne među mladima, prenosi Index.hr.
 
Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš ističe da se u zakonskim izmenama, koje su u javnoj raspravi do 24. septembra, uvodi i mogućnost privremene zabrane novih štetnih proizvoda koji se stalno pojavljuju na tržištu.
"Poučeni iskustvom s nikotinskim vrećicama koje nisu bile izričito navedene u zakonu, želeli smo da omogućimo da ministar može privremeno zabraniti prodaju nekih novih proizvoda za koje se dokaže da negativno utiču na zdravlje. Takva privremena zabrana trajala bi do 12 meseci", objasnio je Beroš.
 
Upotrebu grejanih duvanskih proizvoda želi da ograniči Evropska komisija, koja je prepoznala njihovu štetnost. Komisija je uočila da je upotreba grejanih duvanskih proizvoda porasla u pet država članica za najmanje 10 odsto, a među njima je i Hrvatska.
Ukoliko novi zakon stupi na snagu, u prostorima u kojima je zabranjeno pušenje, osim cigareta, više neće smeti da se koriste ni grejani duvanski proizvodi.
 
Prema klasifikaciji koju napravila američka Agencija za lekove i hranu (FDA), cigarete su, po štetnosti, na prvom mestu, a zatim cigare, e-cigarete, duvan za nargile, nikotin koji nije duvanski, duvan za lulu, pa duvan za motanje.
 
Slede bezdimni duvanski proizvodi, uključujući duvan za umakanje, duvan za šmrkanje, snus, duvan za žvakanje i ostali duvanski proizvodi, uključujući nikotinske vrećice i gelove, kao i duvanske proizvode koji se otapaju.
U izmenama hrvatskog zakona nema takve klasifikacije, već se samo, prema evropskoj direktivi, uvodi novi pojam - "grejani duvanski proizvod", u kom se duvan samo zagreva, ali ne gori.
 
Novost je i zabrana upotrebe aroma u takvim proizvodima, a zbog izrazite štetnosti arome su zabranjene direktivom EU.
  • Презиме

    22.09.2024 21:58
    И Сврбија разматра...
    Строжи закон - како да не. И тако ево већ 30 година. Много разматрамо. Озбиљно и јако. За то време силни људи и младеж помрли од рака плућа, једњака, уста итд као последица пушења. Али зато је ту никотински туризам, браво назадњаци!! Долазе Бугари да пушу за нове године и рођендане! Ма то је бизнис Хакала!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Zašto je najbolje da spavate na boku?

Ako spavate na boku, preferirate li levu ili desnu stranu? Stručnjaci su otkrili da postoji značajna razlika i da jednoj strani treba da damo prioritet.

Šta niste znali o gaziranoj vodi?

Iako ste verovatno mnogo puta čuli, voda čini oko 72% težine ljudskog tela, ali ono što možda niste znali je da se mozak sastoji čak od 95% vode.