Gastroenterolog objašnjava: Šta treba izbegavati u ishrani?

Gastroenterolog koji je svoje znanje stekao na Harvardu, otkrio je koje tri "opasne" namirnice nikada ne jede zbog njihovog uticaja na creva.
Gastroenterolog objašnjava: Šta treba izbegavati u ishrani?
Foto: Pixabay
Dr Saurabh Seti često deli zdravstvene savete na svom TikTok profilu, prenosi Večernji list.
 
Video je postao viralan, a on ga je nazvao "Tri najopasnije namirnice koje izbegavam kao gastroenterology", prenosi SurreyLive.
 
"Prvo, ultra-prerađena hrana je bogata konzervansima, aditivima i nezdravim mastima koji mogu poremetiti mikrobiom creva. Drugo, pržena hrana. Teško se vari i može usporiti proces varenja, što dovodi do nadimanja, gasova ili refluksa kiseline. Za povremeno prženje koristite ulja poput rafinisanog maslinovog ulja, ulja avokada ili kokosovog ulja", objasnio je Seti.
Na trećem mestu su gazirana i dijetalna bezalkoholna pića.
 
"Dijetalna bezalkoholna pića sadrže veštačke zaslađivače kao što je aspartam, koji mogu negativno uticati na mikrobiom creva, što je pokazalo moje kliničko iskustvo", rekao je doktor.
Zašto je važno izbegavati ovu hranu?
 
Britanska fondacija za srce napominje da je ultra-prerađena hrana obično puna zasićenih masti, soli i šećera, što znači da njenom konzumacijom može smanjiti prostor u našoj ishrani za zdravije opcije.
 
Pored toga, raste uverenje da aditivi koji se nalaze u ovoj hrani mogu dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda. Način na koji obrađujemo hranu može značajno uticati na to kako naše telo reaguje na nju.
 
Istraživanja su pokazala da konzumiranje celovitih namirnica poput orašastih plodova omogućava telu da apsorbuje manje masti nego kada se te namirnice samelju i oslobađaju ulja.
 
Druga teorija u nastajanju ukazuje na to da ishrana bogata ultra-prerađenom hranom može negativno uticati na zdravlje naših creva.
Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se razumele tačne zdravstvene implikacije ultra-prerađene hrane.
 
"Healthline" izveštava da konzumiranje hrane pržene u isparljivom ulju može dovesti do nekoliko štetnih efekata na zdravlje. 
 
Redovna konzumacija takve hrane može povećati rizik od razvoja bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i gojaznost.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Jaa

    03.01.2025 23:08
    treba izbegavati glad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

U Srbiji više od 800.000 obolelih od dijabetesa

U Srbiji više od 800.000 ljudi boluje od dijabetesa koji je postao jedan od najvećih zdravstvenih problema u svetu, upozoravaju lekari i naglašavaju važnost pravovremene dijagnoze i lečenja.