Naučnici veruju da su pronašli "okidač" za epidemiju kancera kod mlađih od 50 godina

Naučnici su otkrili jedinstvene genetske promene u digestivnom traktu obolelih, koje su uzrokovane toksinima koje luče sojevi E. coli.
Naučnici veruju da su pronašli "okidač" za epidemiju kancera kod mlađih od 50 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Uobičajeni problemi sa varenjem koje su mnogi iskusili u detinjstvu mogu biti okidač za epidemiju kancera debelog creva među mladim ljudima, ukazuje nova studija.
 
Poznati lekar otkriva zašto je kancer debelog creva postao pošast i među mladima; fokus je i na nedostatku jednog vitamina.
Kancer debelog creva, koji se dugo smatrao bolešću starih ljudi, sve više pogađa mlade ljude, one u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama u SAD i Velikoj Britaniji, fenomen koji je zbunio čak i lekare, prenosi Jutarnji.hr.
 
Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu sada veruju da su pronašli potencijalnog krivca: E. coli, bakteriju koja se prenosi hranom koja inficira oko 75.000-90.000 Amerikanaca i najmanje 1.500 Britanaca svake godine, prenosi Guardian.
Tim naučnika analizirao je DNK mladih pacijenata sa kancerom debelog creva. Otkrili su jedinstvene genetske promene u svom digestivnom traktu, a čini se da ove promene povećavaju rizik od razvoja tumora. Ove promene su se verovatno razvile tokom detinjstva, dok se telo još razvijalo.
 
Određeni sojevi E.coli, njih šest, proizvode kolibaktin, toksin povezan sa kancerom, a pronađen je u tumorima pacijenata mlađih od 40 godina.
 
E. coli koja proizvodi toksin može izazvati krvavu dijareju, grčeve u stomaku, povraćanje i groznicu. U teškim slučajevima može dovesti do dehidracije i hemolitičko-uremičkog sindroma, kao i do povrede bubrega.
 
Najčešći izvor infekcije E.coli je nedovoljno kuvana mlevena govedina, u kojoj se bakterije mogu širiti tokom obrade.
 
Međutim, takođe je moguće zaraziti se ovom bakterijom preko lisnatog povrća poput zelene salate ili spanaća. Takvo povrće je često kontaminirano zaraženom vodom ili kontaktom sa stokom.
 
Sirovo mleko i drugi nepasterizovani mlečni proizvodi takođe predstavljaju rizik, kao i sirovo voće i povrće kao što su jabuke, krastavci i klice.
 
"Ovi obrasci mutacija su neka vrsta istorijskog zapisa u genomu i ukazuju na izlaganje kolibaktinu u ranom životu kao pokretačku snagu za rani početak bolesti", rekao je Ljudmil Aleksandrov, viši autor studije i profesor ćelijske i molekularne medicine na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.
 
On dodaje da to menja način na koji ljudi razmišljaju o kanceru.
 
"Možda se ne radi samo o tome šta se dešava u odraslom dobu, a na kancer potencijalno mogu uticati događaji iz ranijeg života, možda čak i prvih nekoliko godina. Ulaganje u ovakva istraživanja biće ključno u globalnim naporima da se spreči i leči kancer pre nego što bude prekasno", dodao je on.
 
Tim je takođe otkrio da mutacije povezane sa kolibaktinom počinju rano u razvoju tumora debelog creva, što je u skladu sa prethodnim istraživanjima koja ukazuju da se ove mutacije javljaju u prvih 10 godina života.
 
Istraživači planiraju da otkriju kako su deca izložena bakterijama koje proizvode kolibaktin i da li lekovi kao što su probiotici mogu da eliminišu štetne sojeve bakterija.
 
Tim takođe planira da ispita kako izloženost životnoj sredini kasnije u životu može povećati rizik od kancera debelog creva.
 
"Ne ostavlja svaki faktor životne sredine trag na našem genomu. Ali kolibaktin to može. U ovom slučaju, čini se da je njegov genetski otisak snažno povezan sa kolorektalnim karcinomom kod mladih osoba", zaključio je Aleksandrov.

U svetu je u porastu broj obolelih od kolorektalnog karcinoma, odnosno kancera debelog creva i rektuma, kod osoba mlađih od 50 godina. Predviđa se da bi do 2030. mogao postati vodeći uzrok smrti od kancera kod osoba mlađih od 50 godina u velikom broju zemalja.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako efikasno lečiti afte?

Afte su bolne ranice koje se pojavljuju u ustima, a bol se najviše javlja pri žvakanju ili kada se jede začinjena hrana.