
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.

Foto: Pixabay
Iako volimo avokado, obično nam za pripremu doručka nije potreban ceo, već samo pola. To često nije praktično jer ostatak avokada brzo oksidira, poprimajući neželjenu braonkastu boju, piše 24sata.hr.
Da se to više ne bi dešavalo i da ne biste bacali ovu dragocenu namirnicu, u nastavku otkrijte kako možete produžiti rok avokadu i iskoristiti ga za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Kako sprečiti da avokado oksidira?
Pre svega, treba napomenuti da je kiseonik najveći neprijatelj isečenog avokada. Kao i kod jabuke i krompira, nož oštećuje biljne ćelije.
Enzimi koji su dodati su "zarobljeni" u ćelijama i počinju da reaguju sa kiseonikom, pa avokado menja boju.
Preporučujemo da polovinu sa preostalom košticom sačuvate za kasnije i da ne gulite koru, kako bi što manje avokada bilo izloženo kiseoniku. Prelijte ga isceđenim limunom, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider, piše gastro/24sata.hr.
Niska temperatura će takođe usporiti nastanak smeđih mrlja, ali ne zadugo. Ovim postupkom možete sebi kupiti dan-dva, tek toliko da razmislite koji novi recept želite da isprobate.
Šta raditi sa ostatkom avokada?
Odabir recepta prvenstveno zavisi od toga da li ste više ljubitelj slanog ili slatkog.
Ako spadate u prvu kategoriju, preporučujemo vam da preostalu polovinu iskoristite za pripremu viralnog toplog sendviča sa tunjevinom i avokadom. Gotovo je za kratko vreme, a poslužiće kao doručak, bogata užina ili brzi ručak.
Ljubitelji palačinki biće oduševljeni slanom varijantom sa avokadom, koja se može kombinovati sa poširanim jajetom, suhomesnatim proizvodima i pavlakom.
Oni koji više vole tortilje mogu ostatak avokada umotati u ukusan obrok sa piletinom i spanaćem.
U slučaju da volite slatkiše, predlažemo da se počastite kuglicama sa avokadom. Osim što su zaista brzo spremne za serviranje, dobra vest je da mogu da ostanu u frižideru danima, a pogodne su i za zamrzavanje.
Alternativa je odličan krem od avokada, mleka i meda, koji je spreman za serviranje bukvalno za tri minuta.
U svakom slučaju, ako vam ostane pola avokada, uz ove savete sigurno vam neće propasti. Ako ništa drugo, uvek možete da napravite dobri stari gvakamole.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Za zdrav početak dana - avokado tost sa jajetom
07.04.2025.•
1
Nema ničega boljeg od brzog, a zdravog doručka za početak dana.
Nedelja je, a to znači - porodični ručak: Pileći fileti sa pečenim povrćem
06.04.2025.•
0
Ovaj ručak je ukusan, zdrav, lagan za pripremu i ne zahteva puno vremena, a sastojci nisu skupi.
Posni zeleni rižoto: Tajna je u korijanderu
05.04.2025.•
1
Zeleni rižoto je aromatično, posno jelo koje ide uz sve, pogotovo uz ribu i plodove mora, a priprema se za pola sata.
Uvek voljen klasik: Pasta sa paradajz sosom
03.04.2025.•
0
Ovaj recept je brz, ukusan i vrlo jeftin, a možete ga prilagoditi dodajući začine ili povrće po izboru.
Omlet sa povrćem, šampinjonima i sirom - za ukusan početak dana
03.04.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za ukusan, jednostavan i brz doručak, koji će vam pomoći da dan započnete baš kako treba i dati vam energiju bar do ručka.
VIDEO: Recept Entonija Bordejna za sendvič - ključna je mortadela
02.04.2025.•
2
Entoni Bordejn je probao mnogo toga tokom svog života. Pojeo je i mnoge sendviče, a izdvojio je recept za jedan.
Kada nemate ni para ni vremena, a jede vam se nešto toplo i ukusno - krompir supa
02.04.2025.•
3
Brzo, jeftino i ukusno - ovo su često kriterijumi kojima se mnogi vode kada nemaju para, vremena ili živaca, a jede im se nešto toplo i hranjivo.
Makedonske šnicle - recept za ukusan ručak
01.04.2025.•
0
Ukoliko razmišljate o tome šta da pripremite za ručak, evo jednog predloga.
VIDEO: Recept za "Red Needle" - koktel Lenarda Koena
31.03.2025.•
0
Pre nekoliko decenija čuveni kanadski muzičar i pesnik Lenard Koen došao je na ideju za koktel.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
2
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar