Inflacija je blago porasla u avgustu, skoro sve je poskupelo: Evo šta najviše

Inflacija u avgustu u odnosu na jul je porasla za 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Inflacija je blago porasla u avgustu, skoro sve je poskupelo: Evo šta najviše
Foto: Pixabay (ilustracija)
U odnosu na avgust prošle godine, inflacija je ostala na nivou od 4,3 odsto, isto kao i u julu. Od početka godine, potrošačke cene su porasle za 3,1 odsto.
 
U odnosu na jul najviše su poskupeli alkoholna pića i duvan -1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,3 odsto i hrana i bezalkoholna pića -0,9 odsto.
Cene transporta su smanjene za 1,6 odsto.
 
Međugodišnje, u avgustu ove u odnosu na avgust prošle godine, hrana je skuplja 2,8 odsto. U okviru hrane prema rastu cena prednjače proizvodi koje statistika vodi kao šećer, džem, med i čokolada, sa 12,3 odsto, pre svega usled rasta cena čokolade, a zbog globalnog manjka ponude kakaoa.
Kafa, čaj i kakao su poskupeli 8,4 odsto, a voće čak 9,8 odsto. Jedina grupa proizvoda u okviru hrane koja je u avgustu ove godine bila jeftinija u proseku nego prošlog avgusta je povrće - za 9,6 odsto.
 
Duvan je skuplji 9,4 odsto međugodišnje, pivo 8,9 odsto, a vino 5,2 odsto.
 
Odeća i obuća su skuplji 4,6 odsto.
Stanovanje, voda i električna energija su poskupeli šest odsto međugodišnje. Rast cena ove oblasti vuče godišnje poskupljenje struje od 7,3 odsto i gasa za 9,6 odsto. Odnošenje smeća je poskupelo 17 odsto, a stambene rente 15 odsto.
 
Frizerske i kozmetičarske usluge su poskupele 15 odsto, a restorani i hoteli 9,2 odsto. Poštanske usluge su skuplje 47 odsto više nego prošlog avgusta.
  • Dule

    16.09.2024 18:26
    Ministarstva spavaju
    Odvoz smeća u opštini Žabalj poskupelo 90%.Ministarstvo bii trebalo doneti propis o maksimalnom povećanju cena za sve firme koje nisu privatne,a ne da šalje BIA-u.
  • Zika

    16.09.2024 16:43
    Cena ekpresa za poneti u centu rima kosta 1.30 evra u beogradu 250 dinara ili 2.10 evra ...crna cokolada u nici azurna obala u prodavnici kosta 1.20 evra ista takva u nasim.prodavnici 380 dinara ili 3.20.evra...a i milion drugih proizvoda slican odnos cena ovde I na zapadu...ekomnomski tigar polako prestize I svajcarsku...samo po cenama naravno
  • Koja

    16.09.2024 12:10
    0.4
    Posto inflacija , povećanje zarada 12% i ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.